Πονοκέφαλο δημιουργούν στην Τζόρτζια Μελόνι οι προοπτικές της ιταλικής οικονομίας καθώς μετά τη συρρίκνωση της οικονομίας, την αποτυχημένη προσπάθεια φορολόγησης των υπερκερδών των τραπεζών και την επιδείνωση των προοπτικών του προϋπολογισμού, βρίσκεται αντιμέτωπη και με τους επενδυτές ομολόγων.
Σύμφωνα με το Blooomberg, το ιταλικό δημόσιο χρέος εκτινάχθηκε στο 140% του ΑΕΠ, οδηγώντας την απόδοση των 10ετών τίτλων στο υψηλότερο επίπεδο των τελευταίων δέκα χρόνων.
Οι τράπεζες της τρίτης μεγαλύτερης οικονομίας της ευρωζώνης κλιμακώνουν τις πιέσεις προς την κυβέρνηση, ξεπουλώντας τα κρατικά ομόλογα που έχουν στην κατοχή τους σε ρυθμούς ρεκόρ των τελευταίων δύο δεκαετιών.
Αυτό δημιουργεί εμπόδια στην Μελόνι να αν χρηματοδοτήσει το χρέος της Ιταλίας των 2,8 τρισεκατομμυρίων ευρώ με τους ευρωπαϊκούς θεσμούς και τις αγορές να ανησυχούν για την πορεία της ιταλικής οικονομίας.
Σε αυτό συμβάλλει και το σχέδιο προϋπολογισμού που παρουσιάστηκε την περασμένη εβδομάδα και προβλέπει ελλείμμα ύψους 5,3% του ΑΕΠ το 2023 και 4,3% το 2024 με ανάπτυξη μόλις 0,8% φέτος.
«Συμμερίζομαι τις ανησυχίες και τις ανησυχίες των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων που ζουν με το χρέος στους ώμους τους», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών Τζιανκάρλο Τζορτζέτι λέγοντας ότι και ο ίδιος φέρει ένα μεγάλο φορτίο χρέους στους ώμους του.
Δέκα δισ δολάρια από εκκροές καταθέσεων
Η δέσμευση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το περασμένο καλοκαίρι να διατηρήσει το κόστος δανεισμού στις χώρες της ευρωζώνης προστατεύοντάς τες από τις μεγάλες διακυμάνσεις των spreads στόχευε ακριβώς στο να προστατεύσει οικονομίες όπως η Ιταλία από επικίνδυνα κερδοσκοπικά παιχνίδια σε βάρος τους.
Όπως αναφέρει το Bloomberg, το στοίχημα για την Μελόνι δεν είναι μόνο να διατηρήσει τη συνοχή της κυβέρνησης συνεργασίας της αλλά και να αντέξει τις πιέσεις των G7 τους οποίους πρεπει να πείσει ότι το χρέος της χώρας της είναι βιώσιμο.
Σε αυτό συμφωνεί και η Evelyne Gomez-Liechti, στρατηγικός αναλυτής της Mizuho International Plc η οποία υποστηρίζει ότι «με την επιβράδυνση της ανάπτυξης, η δημοσιονομική εξυγίανση είναι πολύ σημαντική και η Meloni πρέπει να έχει γρήγορα κάποια αποτελέσματα προς αυτή την κατεύθυνση για να αποφύγει την επανεμφάνιση των ανησυχιών για τη βιωσιμότητα του χρέους».
Οι οικονομικές δυσκολίες ήταν άλλωστε ο λόγος της ανατροπής του Σύλβιο Μπερλοσκόνι το 2011 όταν η αγορά ομολόγων προκάλεσε ασφυξία στην ιταλική οικονομία.
Η απόφασή της να επιβάλλει πρόσθετους φόρους στις τράπεζες τον Αύγουστο, σε μια προσπάθεια να αντλήσει επιπλέον μετρητά είχε ως αποτέλεσμα να εξαφανιστούν 10 δισεκατομμύρια δολάρια από καταθέσεις.