Κ. Χάρις: Η δολοφονία του Σινουάρ είναι μια ευκαιρία «να τελειώσει επιτέλους ο πόλεμος στη Γάζα»

Οι αντιδράσεις ξένων ηγετών για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.
Open Image Modal
Η υποψήφια αντιπρόεδρος των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές Kamala Harris μιλάει για τη δολοφονία του κορυφαίου ηγέτη της Χαμάς Yahya Sinwar σε μάχη με τις ισραηλινές δυνάμεις στη Γάζα, την Πέμπτη 17 Οκτωβρίου 2024, μετά από προεκλογική συγκέντρωση στο Πανεπιστήμιο του Wisconsin Milwaukee. (AP Photo/Jacquelyn Martin)
via Associated Press

Η αντιπρόεδρος των ΗΠΑ και υποψήφια των Δημοκρατικών για τις προεδρικές εκλογές Κάμαλα Χάρις δήλωσε την Πέμπτη ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς, Γιαχία Σινουάρ, από το Ισραήλ ”μας δίνει την ευκαιρία να τερματίσουμε επιτέλους τον πόλεμο στη Γάζα”.

Μιλώντας από την πανεπιστημιούπολη ενός κολεγίου στο Ουισκόνσιν, όπου βρέθηκε στο πλαίσιο της προεκλογικής της εκστρατείας, η Χάρις είπε ότι ο πόλεμος ”πρέπει να τελειώσει έτσι ώστε το Ισραήλ να είναι ασφαλές, οι όμηροι να απελευθερωθούν, τα δεινά στη Γάζα να τελειώσουν και ο παλαιστινιακός λαός να μπορέσει να πραγματοποιήσει το δικαίωμά του στην αξιοπρέπεια, την ασφάλεια, την ελευθερία και την αυτοδιάθεση”. ”Είναι καιρός να αρχίσει η επόμενη μέρα”, είπε.

 

Καθώς έφτασε στην πανεπιστημιούπολη του University of Wisconsin-Milwaukee, διαδηλωτές φώναζαν έξω ”Λευτεριά στην Παλαιστίνη”.

  Ο Μακρόν απαιτεί την απελευθέρωση ”όλων των ομήρων” της Χαμάς

Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ζήτησε σήμερα την απελευθέρωση ”’όλων των ομήρων” που κρατούνται ακόμη από το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα Χαμάς στη Γάζα μετά τον θάνατο του ηγέτη του, Γιαχία Σινουάρ.

″Ο Γιαχία Σινουάρ ήταν ο κύριος υπεύθυνος των τρομοκρατικών επιθέσεων και βάρβαρων ενεργειών της 7ης Οκτωβρίου” (2023), έγραψε στην πλατφόρμα Χ. ”Αυτή τη μέρα, σκέφτομαι με συγκίνηση τα θύματα, ανάμεσά τους 48 συμπατριώτες μας, και τους οικείους τους. Η Γαλλία απαιτεί την απελευθέρωση όλων των ομήρων που ακόμη κρατούνται από τη Χαμάς”.

Open Image Modal
ΒΡΥΞΕΛΛΕΣ, ΒΕΛΓΙΟ - 16 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ: Ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Antonio Tajani συνομιλεί με τα μέσα ενημέρωσης κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου στις 16 Οκτωβρίου 2024 στις Βρυξέλλες, Βέλγιο. Η συνάντηση μεταξύ των μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΕΕ) και του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου (ΣΣΚ) είναι η πρώτη σύνοδος κορυφής μεταξύ των περιφερειακών διακυβερνητικών οργανισμών και πρόκειται να καλύψει γεωπολιτικά θέματα όπως το εμπόριο και οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και τη Μέση Ανατολή. (Φωτογραφία: Pier Marco Tacca/Getty Images)
Pier Marco Tacca via Getty Images

 

Ιταλός ΥΠΕΞ: «Η εκεχειρία στη Γάζα είναι πλέον δυνατή μετά τη δολοφονία του Σινουάρ»

Ο αναπληρωτής πρωθυπουργός και υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας, Αντόνιο Ταγιάνι δήλωσε την Πέμπτη ότι ελπίζει ότι θα είναι δυνατή πλέον η κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο, αφού το Ισραήλ δήλωσε ότι έχει σκοτώσει τον ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ.

«Φαίνεται ότι ο στρατιωτικός ηγέτης της Χαμάς Σινουάρ έχει σκοτωθεί», δήλωσε ο Ταγιάνι σε συνέντευξη Τύπου στο υπουργείο Εξωτερικών στη Ρώμη.

«Πιστεύω ότι, από αυτή την άποψη, το Ισραήλ έχει εκπληρώσει τη δράση αυτοάμυνας κατά των τρομοκρατών της Χαμάς. Ελπίζω ότι ο θάνατος του ηγέτη της Χαμάς να οδηγήσει σε κατάπαυση του πυρός στη Γάζα», δήλωσε ο Tαγιάνι, ο οποίος θα επισκεφθεί το Ισραήλ και την Παλαιστίνη τη Δευτέρα.

«Θα το πω αυτό στην ισραηλινή ηγεσία τη Δευτέρα, ζητώντας κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και τον Λίβανο».

Ο υπουργός τόνισε ότι η Ιταλία πιστεύει ότι η λύση για τη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή «είναι η αμοιβαία αναγνώριση των δύο κρατών» του Ισραήλ και της Παλαιστίνης.

Επανέλαβε επίσης ότι είναι «απαράδεκτο» το γεγονός ότι οι βάσεις της UNIFIL στο Λίβανο δέχθηκαν επίθεση από τις ισραηλινές δυνάμεις.

Διεθνείς αντιδράσεις για τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς Γιαχία Σινουάρ

«Βάναυσο δολοφόνο και τρομοκράτη που ήθελε να καταστρέψει το Ισραήλ και τον λαό του» χαρακτήρισε τον Γιαχία Σινουάρ η υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Αναλένα Μπέρμποκ. «Ως εγκέφαλος το τρόμου της 7ης Οκτωβρίου, έσπειρε θάνατο σε χιλιάδες ανθρώπους και προκάλεσε αμέτρητα δεινά σε μια ολόκληρη περιοχή. Η Χαμάς πρέπει τώρα να απελευθερώσει όλους τους ομήρους και να καταθέσει τα όπλα, τα βάσανα του λαού της Γάζας πρέπει επιτέλους να τελειώσουν», πρόσθεσε.

Ο υπουργός Άμυνας της Βρετανίας Τζον Χίλι είπε ότι «δεν θα θρηνήσει τον θάνατο ενός τρομοκράτη ηγέτη όπως ο Σινουάρ». «Έχω επίγνωση, όπως και η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου ότι (η επίθεση της 7ης Οκτωβρίου 2023 στο νότιο Ισραήλ) δεν πυροδότησε μόνο την πιο σκοτεινή, φονική ημέρα για τον εβραϊκό λαό μετά τον Β΄ Παγκόσμιο Πόλεμο αλλά και περισσότερο από έναν χρόνο σύγκρουσης και αβάσταχτου αριθμού θυμάτων μεταξύ των άμαχων Παλαιστίνιων επίσης», τόνισε.

Ο Τσακ Σούμερ, ο Δημοκρατικός επικεφαλής της πλειοψηφίας στη Γερουσία των ΗΠΑ, είπε ότι «Ο Σινουάρ με τις πεποιθήσεις και τις πράξεις του προκάλεσε μεγάλο πόνο στον ισραηλινό και τον παλαιστινιακό λαό». «Προσεύχομαι, η εξάλειψή του από το προσκήνιο να ανοίξει τον δρόμο για να επιστρέψουν αμέσως στα σπίτια τους όλοι οι όμηροι, συμπεριλαμβανομένων και των 7 Αμερικανών», συνέχισε, ζητώντας επίσης τη διεξαγωγή διαπραγματεύσεων για να μπει ένα τέλος στις εχθροπραξίες, να διασφαλιστεί η ασφάλεια του ισραηλινού λαού και να παρασχεθεί ανθρωπιστική βοήθεια «και ένας νέος δρόμος προς τα εμπρός» για τον λαό της Γάζας.

Πηγή: Associated Press,  ANSA, ΑΠΕ-ΜΠΕ-Reuters