Καύσωνας «Κλέων»: Προτεινόμενα μέτρα για την αντιμετώπιση του καύσωνα

Τι κάνουμε,τι αποφεύγουμε.
Open Image Modal
Eurokinissi

Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, η Ρυθμιστική Αρχή Αποβλήτων, Ενέργειας και Υδάτων (ΡΑΑΕΥ) και οι αρμόδιοι Διαχειριστές Συστήματος και Δικτύου Διανομής ηλεκτρικής ενέργειας (ΑΔΜΗΕ και ΔΕΔΔΗΕ αντίστοιχα) λαμβάνουν όλα τα αναγκαία μέτρα για τη διασφάλιση της επάρκειας ηλεκτρικής ενέργειας στο Διασυνδεδεμένο Σύστημα (ΔΣ) και στα Μη Διασυνδεδεμένα Νησιά (ΜΔΝ).

Όπως αναφέρεται σε σχετική ανανακοίνωση:

Σε ακραίες συνθήκες, ωστόσο, η συμμετοχή των καταναλωτών μπορεί να παίξει καταλυτικό ρόλο για τη μείωση της καταπόνησης του Συστήματος και την εξασφάλιση της ευστάθειάς του σε ακραίες συνθήκες λειτουργίας. Οι ενεργοί και συνειδητοποιημένοι ενεργειακοί καταναλωτές αποτελούν εξάλλου βασικούς συμμετέχοντες στην «πράσινη» ενεργειακή μετάβαση.

Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων (ΕΔΕΚΦ), της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας (ΕΜΥ), προειδοποιεί για «συνθήκες καύσωνα… που λαμβάνει την ονομασία CLEON και εντάσσεται στα Επικίνδυνα Καιρικά Φαινόμενα» από την Τετάρτη (12-7-2023) έως τις αρχές της επόμενης εβδομάδας.

Στις ακραίες αυτές συνθήκες, για την υποβοήθηση της ασφάλειας και της επάρκειας του Συστήματος Ηλεκτρικής Ενέργειας της Χώρας, συστήνονται τα εξής μέτρα στους ενεργειακούς καταναλωτές:

Τι κάνουμε

· Λειτουργούμε τις ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) κατά προτίμηση τις μεταμεσημβρινές ώρες (14:00 – 18:00), όταν υπάρχει πληθώρα ηλεκτρικής ενέργειας και από τα φωτοβολταϊκά.

· Ρυθμίζουμε τη θερμοκρασία των κλιματιστικών στους 26 βαθμούς.

· Κλείνουμε παράθυρα και μπαλκονόπορτες, όταν λειτουργεί κλιματισμός για να μειώσουμε τις απώλειες.

Τι αποφεύγουμε

· Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε ενεργοβόρες ηλεκτρικές συσκευές (πλυντήριο, σίδερο, φούρνο κ.λπ.) μεταξύ 20:00 – 22:00. Το συγκεκριμένο δίωρο, το Σύστημα δοκιμάζεται, καθώς η ζήτηση της ηλεκτρικής ενέργειας κορυφώνεται και εκλείπει και η παραγωγή των φωτοβολταϊκών.

· Αποφεύγουμε, κατά το δυνατόν, να λειτουργούμε τα κλιματιστικά στο δίωρο 20:00 – 22:00, εφόσον από νωρίτερα έχουμε μειώσει τη θερμοκρασία του σπιτιού μας και η θερμοκρασία του εξωτερικού περιβάλλοντος αρχίζει να μειώνεται.

· Δεν ξεχνάμε φώτα ανοιχτά ή συσκευές σε λειτουργία αδράνειας (standby).

Η εφαρμογή των παραπάνω, κατά τη διάρκεια των ακραίων αυτών καιρικών συνθηκών, συμβάλλει καθοριστικά στην εξοικονόμηση ενέργειας και στην αποφυγή τυχόν προβλημάτων ηλεκτροδότησης, διασφαλίζοντας την υγεία, την ασφάλεια και την αδιάλειπτη παροχή με ενέργεια όλων των πολιτών.