Περισσότεροι από 61.000 άνθρωποι πέθαναν στην Ευρώπη το περασμένο καλοκαίρι εξαιτίας του κύματος καύσωνα, σύμφωνα με νέα μελέτη.
Η έρευνα επιστημόνων του Ινστιτούτου Παγκόσμιας Υγείας της Βαρκελώνης και του Γαλλικού Εθνικού Ινστιτούτου Υγείας έδειξε ότι η Ιταλία ήταν η χώρα με το με τον μεγαλύτερο αριθμό θανάτων λόγω ζέστης, με αυτούς να φτάνουν στους 18.010. Την Ιταλία ακολούθησε η Ισπανία με 11.324 θανάτους και η Γερμανία με 8.173.
Σύμφωνα με στοιχεία του Παγκόσμιου Μετεωρολογικού Οργανισμού (WMO), ο κόσμος είχε την προηγούμενη εβδομάδα την πιο ζεστή εβδομάδα που έχει καταγραφεί. Επιπλέον ο Ιούνιος ήταν ο θερμότερος που έχει καταγραφεί, με άνευ προηγουμένου θερμοκρασίες στην επιφάνεια της θάλασσας και ρεκόρ μικρής έκτασης των πάγων της Ανταρκτικής.
Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nature Medicine, επικεντρώθηκε στην περίοδο μεταξύ 20 Μαΐου και 4 Σεπτεμβρίου 2022 και διαπίστωσε ότι 3.469 άνθρωποι πέθαναν στο Ηνωμένο Βασίλειο.
Το καλοκαίρι του 2022 ήταν το θερμότερο στην Ευρώπη που έχει καταγραφεί και χαρακτηρίστηκε από ξηρασία, πυρκαγιές και περιόδους ακραίας ζέστης. Η πιο έντονη περίοδος ήταν μεταξύ των μέσων Ιουλίου και των μέσων Αυγούστου, κατά την οποία οι ερευνητές είπαν ότι 38.881 άνθρωποι πέθαναν σε όλη την ήπειρο.
Η θνησιμότητα που αποδίδεται στη θερμότητα ήταν πολύ μεγαλύτερη στους ηλικιωμένους, ιδιαίτερα στις γυναίκες.
Ο υψηλότερος απολογισμός θανάτων το καλοκαίρι από τη ζέστη ήταν το 2003, όταν καταγράφηκαν περισσότεροι από 70.000. Η συγγραφέας της μελέτης, Joan Ballester Claramunt, δήλωσε: «Το καλοκαίρι του 2003 ήταν ένα εξαιρετικά σπάνιο φαινόμενο, ακόμη και αν ληφθεί υπόψη η ανθρωπογενής υπερθέρμανση που είχε παρατηρηθεί εώς τότε.
«Το πρωτοφανές τότε φαινόμενο ανέδειξε την έλλειψη σχεδίων πρόληψης και την ευθραυστότητα των συστημάτων υγείας για την αντιμετώπιση καταστάσεων έκτακτης ανάγκης που σχετίζονται με το κλίμα, κάτι που αντιμετωπίστηκε σε κάποιο βαθμό τα επόμενα χρόνια.
«Αντίθετα, οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν το καλοκαίρι του 2022 δεν μπορούν να θεωρηθούν εξαιρετικές, με την έννοια ότι θα μπορούσαν να είχαν προβλεφθεί ακολουθώντας τις θερμοκρασιακές σειρές των προηγούμενων ετών και λαμβάνοντας υπόψη ότι η θέρμανση έχει επιταχυνθεί την τελευταία δεκαετία».
Ο ερευνητής Hicham Achebak δήλωσε: «Το γεγονός ότι περισσότεροι από 61.600 άνθρωποι στην Ευρώπη πέθαναν από θερμικό στρες το καλοκαίρι του 2022, παρόλο που, σε αντίθεση με το 2003, πολλές χώρες είχαν ήδη ενεργά σχέδια πρόληψης, υποδηλώνει ότι οι στρατηγικές προσαρμογής που είναι διαθέσιμες επί του παρόντος μπορεί να εξακολουθούν να είναι ανεπαρκείς.
«Η επιτάχυνση της θέρμανσης που παρατηρήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη επανεκτίμησης και ουσιαστικής ενίσχυσης των σχεδίων πρόληψης, δίνοντας ιδιαίτερη προσοχή στις διαφορές μεταξύ ευρωπαϊκών χωρών και περιφερειών, καθώς και στις διαφορές ηλικίας και φύλου, που σήμερα σηματοδοτούν τις διαφορές ευπάθειας απέναντι στη ζέστη».
Σε όλη την Ευρώπη, οι χαμηλές θερμοκρασίες προκαλούν πολύ περισσότερους θανάτους από τη ζέστη, αν και οι ολοένα και πιο ήπιοι χειμώνες συμβάλλουν στη μείωση αυτού του ποσοστού θνησιμότητας.
Ωστόσο, η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία δήλωσε: «Παγκοσμίως, η κλιματική αλλαγή που προκαλείται από τον άνθρωπο έχει υπολογιστεί ότι ευθύνεται για το 37% των θανάτων που σχετίζονται με τη ζέστη (1% στο Ηνωμένο Βασίλειο).
«Οι αρχικές μειώσεις των θανάτων λόγω των ηπιότερων χειμώνων έχει προβλεφθεί ότι θα αντισταθμιστούν από την αύξηση της θνησιμότητας που σχετίζεται με τη ζέστη. Οι εκτιμήσεις μιλούν για 257% επιπλέον θανάτους που σχετίζονται με τη ζέστη και για 2% μείωση των θανάτων που σχετίζονται με το κρύο μέχρι τη δεκαετία του 2050.
«Βέβαια οι επιπτώσεις του κρυολογήματος στην υγεία έχουν μειωθεί τον τελευταίο αιώνα και συνεπώς ενδέχεται κι άλλοι παράγοντες εκτός από την κλιματική αλλαγή να έχουν οδηγήσει στη μείωση της θνησιμότητας που σχετίζεται με το κρύο».
«Ορισμένα στοιχεία υποδηλώνουν ότι οι βελτιώσεις στις κοινωνικοοικονομικές συνθήκες, στις υποδομές υγείας και στην προσαρμογή της συμπεριφοράς έχουν μειώσει την ευπάθεια στο κρύο, ωστόσο, η απόδοση της αιτιότητας παραμένει περίπλοκη».
(Πηγή: Sky News)