Καφές με γάλα ή όχι και ποια είναι η καλύτερη ώρα για να απολαύσουμε όλα τα οφέλη του

Μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που προστατεύει τα κύτταρα μας από αρρώστιες, αλλά και από την πρόωρη γήρανση.
Open Image Modal
Stefania Pelfini, La Waziya Photography via Getty Images
Ένα φλυτζάνι καπουτσίνο είναι για πολλούς ανθρώπους μεγάλη απόλαυση κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Ο καφές είναι για τους περισσότερους ανθρώπους απόλαυση, το πρώτο πράγμα που επιθυμούν να γευτούν ώστε ξεκινήσουν την ημέρα τους γεμάτοι ενέργεια και  θετική διάθεση. Ένα φλυτζάνι καφέ ενεργοποιεί τον μεταβολισμό, βοηθάει στη μνήμη και την πνευματική συγκέντρωση, βελτιώνει την αθλητική απόδοση, μειώνει τον πόνο των μυών, ενισχύει την κινητικότητα του εντέρου και προστατεύει από χρόνιες παθήσεις. Παράλληλα, ο καφές είναι μια εξαιρετική πηγή αντιοξειδωτικών που προστατεύει τα κύτταρα μας από τις βλάβες που οδηγούν σε πρόωρη γήρανση.

Πως όμως και πότε πρέπει να απολαμβάνουμε το καφεδάκι μας; Με γάλα ή χωρίς, πριν το πρωινό ή μετά; Ο απογευματινός καφές πρέπει να συνοδεύεται με κάποιο σνακ ή όχι;

Open Image Modal
miljko via Getty Images
Ο καφές μας χαρίζει ενέργεια ώστε να ολοκληρώσουμε τις καθημερινές μας υποχρεώσεις.

Τις απορίες μας έλυσε η διατροφολόγος κα Αλιόνα Στρατουλάτ, η οποία μας τόνισε όλες τις θετικές ιδιότητες του καφέ, γιατί μπορούμε να τον απολαμβάνουμε με λίγο γάλα, αλλά και για ποιους λόγους είναι προτιμότερο να τον πίνουμε συγκεκριμένες ώρες.

Καφές με γάλα

Όπως μας είπε η κα Στρατουλάτ, παλαιότερα υπήρχε η αντίληψη ότι ο συνδυασμός του καφέ με το γάλα προκαλεί οστεοπόρωση. Ο ισχυρισμός αυτός είχε λανθασμένα στηριχτεί στο γεγονός ότι πίνοντας ένα φλυτζάνι καφέ με γάλα, αποβάλλεται από τα ούρα μας ποσότητα ασβεστίου.

Ευτυχώς, τονίζει η κα Στρατουλάτ, νέες έρευνες κατέρριψαν αυτόν τον μύθο. Η ίδια μας εξηγεί. Η απώλεια του ασβεστίου από τα ούρα είναι μηδαμινή, της τάξεως των 2-4 mg και σε καμία περίπτωση δεν επηρεάζει την οστική πυκνότητα. Αρκεί να αναλογιστούμε ότι με ένα φλυτζάνι γάλα η πρόσληψη ασβεστίου στο σώμα μας ανέρχεται στα 300 mg, ενώ ένα κομμάτι φέτα τυρί μας προσφέρει 200 mg ασβεστίου.

Ο καφές με το γάλα μόνο βλαβερός δεν είναι, εξηγεί η διατροφολόγος. Αντιθέτως, οι πρωτεΐνες του γάλακτος ενισχύουν πολύ τη δράση του καφέ, διπλασιάζοντας τις αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες των κυττάρων του ανοσοποιητικού μας συστήματος.

Open Image Modal
AleksandarGeorgiev via Getty Images
Για πολλούς ο καφές αποτελεί αφορμή για συνάντηση με φίλους.

Ποια είναι η καλύτερη ώρα για να πίνουμε τον καφέ μας

Ο καφές είναι ένα όξινο ρόφημα και η κατανάλωση του, ακόμα κι αν επιλέγουμε ντεκαφεινέ, αυξάνει την παραγωγή γαστρικού οξέους στο στομάχι. Το γαστρικό οξύ, εξηγεί η κα Στρατουλάτ, βοηθάει στην έναρξη της διαδικασίας της πέψης, αλλά παράλληλα προσθέτει οξύτητα στο στομάχι. Αυτό σημαίνει ότι αν έχουμε ένα ευαίσθητο πεπτικό, ο καφές μπορεί να βλάψει την εσωτερική επικάλυψη του στομάχου και να επιδεινώσει τα συμπτώματα της καούρας, της δυσφορίας και του συνδρόμου ευερέθιστου εντέρου. Επίσης, μπορεί να προκαλέσει χαλάρωση του κατώτατου οισοφαγικού σφικτήρα, που είναι η πόρτα ανάμεσα στον οισοφάγο και στο στομάχι, δημιουργώντας περισσότερη καούρα. Είναι λοιπόν καλύτερα – ειδικά αν έχουμε ένα ευαίσθητο πεπτικό-  να απολαμβάνουμε τον καφέ μας λίγη ώρα μετά το φαγητό.

Open Image Modal
Alexander Spatari via Getty Images
Ιδανικά θα πρέπει να πίνουμε το καφεδάκι μας λίγη ώρα μετά το φαγητό.

Ένα άλλος λόγος, επισημαίνει η κα Στρατουλάτ, είναι ότι η άμεση κατανάλωση του καφέ μαζί με το γεύμα εμποδίζει την απορρόφηση ασβεστίου, σιδήρου και βιταμίνης C από τα τρόφιμα, οπότε είναι καλύτερα να περάσει λίγη ώρα πριν πιούμε το καφεδάκι μας. Εάν πάλι θέλουμε οπωσδήποτε να πιούμε κάτι μετά το γεύμα, τότε λέει η διατροφολόγος είναι καλύτερα να επιλέξουμε ένα φλυτζάνι πράσινο τσάι με λεμόνι, το οποίο βοηθάει στην πέψη και στην απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών από το γεύμα μας.