Μπορεί να μοιάζει απέθαντη, αλλά δεν είναι. Είναι μια κοινή θνητή, όπως όλοι. Και καθώς διανύει ήδη το 92ο έτος της ύπαρξής της (ζωή να ’χει) και στο πρόσφατο παρελθόν είχε αρρωστήσει κάπως βαριά, δεν είναι λίγοι εκείνοι που φέρνουν στο προσκήνιο τι θα ακολουθήσει έναν ενδεχόμενο θάνατο της βασίλισσας Ελισάβετ στη Βρετανία, καθώς οι μνήμες από τον πρόωρο θάνατο της πριγκίπισσας Νταϊάνα είναι ακόμη νωπές.
Τα βασικά σημεία του πρωτοκόλλου
Η περίοδος του πένθους
Από τη στιγμή που θα ανακοινωθεί ο θάνατος της βασίλισσας, θα ακολουθήσει μια περίοδος πένθους, διάρκειας 12 ημερών. Το γεγονός του θανάτου της Ελισάβετ θα σημάνει συναγερμό τεράστιας κλίμακας στη χώρα, από τα τηλεοπτικά δελτία έως την οικονομία της χώρας (χρηματιστήριο του Λονδίνου, τράπεζες κλπ.).
Πώς και πότε θα γίνει η ανακοίνωση του θανάτου της
Όλα εξαρτώνται από τις συνθήκες του θανάτου της.
Αν, για παράδειγμα, είναι προηγουμένως βαριά άρρωστη (όπως συνέβη στην περίπτωση του πατέρα της), το Παλάτι, σε συνεργασία με υψηλόβαθμα στελέχη της βρετανικής κυβέρνησης, θα έχει το χρόνο να οργανώσει τον τρόπο ανακοίνωσης της απευκταίας είδησης. Το BBC θα ανακοινώσει επίσημα το θάνατο της βασίλισσας στις 8 το πρωί και έκτοτε όλες οι κωμικές σειρές και εκπομπές θα ακυρωθούν και θα επανέλθουν μόνο μετά την κηδεία.
Στην περίπτωση, ωστόσο, που η βασίλισσα πεθάνει σε δημόσιο χώρο (όπως η πριγκίπισσα Νταϊάνα), τότε το Παλάτι δεν θα μπορέσει να κάνει και πολλά για να ελέγξει τον τρόπο και το χρόνο της κοινοποίησης του θανάτου της Ελισάβετ.
Η διαδοχή
Ως πρώτος διάδοχος στη σειρά, όταν πεθάνει η βασίλισσα Ελισάβετ, ο γιος της Κάρολος θα ανακηρυχθεί βασιλιάς του Ην. Βασιλείου, ο βασιλιάς Κάρολος ΙΙΙ (εκτός και αν θελήσει να αλλάξει το βασιλικό του όνομα).
Εφόσον συμβεί αυτό, τότε θα πρέπει να αλλάξουν πολλά και διάφορα, όπως οι στίχοι στον εθνικό ύμνο της χώρας (από «God save the Queen», θα γίνει «God save the King»), θα τυπωθούν καινούριες σφραγίδες και νέα νομίσματα, προς τιμήν του βασιλιά.
Αυτομάτως, ο πρίγκιπας William, σημερινός Δούκας του Cambridge, θα πάρει τον τίτλο του Πρίγκιπα της Ουαλίας (ο σημερινός τίτλος του πατέρα του) και η σύζυγός του Kate θα γίνει αντίστοιχα Πριγκίπισσα της Ουαλίας, όπως η Diana.
Όταν ολοκληρωθούν αυτές οι αλλαγές, το Κοινοβούλιο της Μεγάλης Βρετανίας θα δηλώσει την πίστη του στο νέο μονάρχη της χώρας.
Η κηδεία και η ταφή
Η σορός της βασίλισσας θα τεθεί σε λαϊκό προσκύνημα για 23 ώρες κάθε μέρα, έως την ημέρα της κηδείας της.
Όταν φτάσει το φέρετρό της, θα λάβει χώρα μια σύντομη τελετή, μετά από την οποία όσοι το επιθυμούν θα μπορούν να αποτίσουν ύστατο φόρο τιμής στην εκλιπούσα βασίλισσα. Ο ακριβής αριθμός των ανθρώπων που θα θελήσουν να παρακολουθήσουν από κοντά την κηδεία της δεν μπορεί να υπολογιστεί.
Η κηδεία θα πραγματοποιηθεί 12 μέρες αφού ανακοινωθεί επίσημα ο θάνατός της. Δεν είναι γνωστό το μέρος που θα γίνει η ταφή της σορού της, ωστόσο είναι πολύ πιθανό να ταφεί δίπλα στη σορό του πατέρα της, του βασιλέως Γεωργίου VI, στο Windsor.
(Με πληροφορίες από theculturetrip.com)