Και η Ισπανία στο Διεθνές Δικαστήριο κατά του Ισραήλ για διάπραξη "γενοκτονίας" στη Γάζα

Μετέχει στη υπόθεση που έφερε ενώπιον το ΔΔ η Νότιος Αφρική, και στην οποία πλέον μετέχουν και άλλες χώρες.Παραίτηση του εκπροσώπου του Ισραήλ στην επιτροπή δικαστών του ΔΔ.
Open Image Modal
Στο βάθος το Διεθνές Δικαστήριο του ΟΗΕ στη Χάγη και σε πρώτο φόντο σημαία της Παλαιστίνης που κρατά ένας διαδηλωτής υπέρ του τερματισμού του πολέμου στην Γάζα (Χάγη, 24 Μαϊου 2024).
via Associated Press

Αυξάνει ο αριθμός των χωρών που μετέχουν στην υπόθεση που έφερε η Νότιος Αφρική ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, κατά του Ισραήλ καταγγέλλοντας την διάπραξη γενοκτονίας σε βάρος των Παλαιστινίων στην Γάζα.

Η Ισπανία, όπως ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών, Χοσέ Μανουέλ Αλμπάρες, ζητά επίσης από το Διεθνές Διεθνές Δικαστήριο να παρέμβει στην υπόθεση ενισχύοντας τα επιχειρήματα της Νοτίου Αφρικής.

″Το κάνουμε λόγω της δέσμευσής μας προς το διεθνές δίκαιο με την επιθυμία να υποστηρίξουμε το έργο του δικαστηρίου και να ενισχύσουμε τα Ηνωμένα Έθνη, να υποστηρίξουμε τον ρόλο του δικαστηρίου ως την μέγιστη νομική οντότητα στο σύστημα”, είπε ο Αλμπάρες σε συνέντευξη Τύπου στη Μαδρίτη.

Σε ανάλογη κίνηση είχε προχωρήσει και η Ιρλανδία, που επίσης θα παρέμβει στην εξέταση της υπόθεσης. 

 

Και οι δύο αυτές χώρες, πριν από περίπου δύο εβδομάδες προχώρησαν ταυτόχρονα - μαζί με την Νορβηγία- σε επίσημη πράξη αναγνώρισης του Παλαιστινιακού Κράτους. 

Την Τρίτη επίσης, η Σλοβενία έγινε η 147η χώρα του ΟΗΕ που αναγνώρισε το Παλαιστιναικό Κράτος ενώ το ίδιο εξετάζουν και άλλες χώρες της Ευρώπης, όπως αποκάλυψε ο αρμόδιες για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζεπ Μπορέλ. Μια από αυτές φαίνεται πως είναι η Μάλτα. 

Την υπόθεση της Νοτίου Αφρικής κατά του Ισραήλ στηρίζουν επίσης ενεργά το Μεξικό και η Χιλή.  

Σημειώνεται πως το ΔΔ του ΟΗΕ στη Χάγη εξετάζει μόνο την προσφυγή για γενοκτονία.

Το δε Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο εξετάζει το αίτημα του Εισαγγελέα αυτού για την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του ισραηλινού πρωθυπουργού και ΥΕΘΑ  και της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της Χαμάς για διάπραξη εγκλημάτων πολέμου κ αι κατά της ανθρωπότητας.  

 

Παραίτηση του εκπροσώπου του Ισραήλ από  Διεθνές Δικαστήριο

Στο μεταξύ, ο εκπρόσωπος του Ισραήλ στην επιτροπή των δικαστών του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, το οποίο εξετάζει την υπόθεση που έφερε ενώπιον του η Νότιος Αφρική,  παραιτήθηκε επικαλούμενος προσωπικούς λόγους. 

Ο διορισμός του Ααρον Μπαράκ έγινε μετά από σύσταση του δικαστικού συμβούλου της ισραηλινής κυβέρνησης και την έγκριση του πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου, σύμφωνα με όσα αναφέρει η ισραηλινή ιστοσελίδα ενημέρωσης, Ynet.

Ο Μπαράκ συμμετείχε στις ειρηνευτικές συνομιλίες του Καμπ Ντέιβιντ με την Αίγυπτο το 1978 και υπηρέτησε ως Ανώτατος Δικαστής του Ισραήλ από το 1995 μέχρι τη συνταξιοδότησή του το 2006.