Ο Μπόρις Τζόνσον είναι και επισήμως από το απόγευμα της Τετάρτης ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας, αφού η βασίλισσα του ανέθεσε τον σχηματισμό κυβέρνησης και εκείνος αποδέχτηκε αυτήν την εντολή.
Στις πρώτες του δηλώσεις ο νέος πρωθυπουργός τόνισε ότι «εκείνοι που στοιχηματίζουν εναντίον της Βρετανίας θα χάσουν τα πάντα».
Αναφερόμενος στο Brexit, δεσμεύτηκε για άλλη μια φορά ότι η Βρετανία θα αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση στις 31 Οκτωβρίου, χωρίς «εάν» και «όμως».
«Η δουλειά μου είναι να κάνω τους δρόμους πιο ασφαλείς (...) Η δουλειά μου είναι να διασφαλίσω ότι τα παιδιά σας θα λάβουν εξαιρετική παιδεία», συνέχισε.
«Όσοι μας αμφισβήτησαν θα δουν ότι έκαναν λάθος», συμπλήρωσε. «Η αλλαγή που επιδιώκουμε είναι πλέον ένα προσωπικό στοίχημα».
Μεταξύ άλλων δεσμεύτηκε να φροντίσει για την πρόσβαση των ηλικιωμένων στην υγεία, ενώ άσκησε κριτική στις προηγούμενες κυβερνήσεις που δεν έδειξαν το ενδιαφέρον που θα έπρεπε «λόγω του κόστους και της πολυπλοκότητας του θέματος».
«Θα διορθώσουμε μια για πάντα το ζήτημα και θα εξασφαλίσουμε για κάθε ηλικιωμένο την ασφάλεια και την αξιοπρέπεια που του αξίζει», τόνισε.
Αναφερόμενος στις προετοιμασίες για το Brexit, είπε ότι η κυβέρνησή του θα επιταχύνει τις διαδικασίες. «Και τα λιμάνια θα είναι έτοιμα, και οι τράπεζες θα είναι έτοιμες, τα εργοστάσια και οι επιχειρήσεις και τα νοσοκομεία θα είναι έτοιμα και ο φανταστικός τομέας των τροφίμων και της γεωργίας θα είναι έτοιμος και θα περιμένει να πουλήσει ακόμη περισσότερα, όχι μόνο εδώ αλλά σε όλον τον κόσμο», τόνισε.
«Είναι ζωτικής σημασίας να προετοιμαστούμε για τη μακρινή πιθανότητα οι Βρυξέλλες να αρνηθούν να διαπραγματευτούν και να αναγκαστούμε να αποχωρήσουμε χωρίς συμφωνία, όχι επειδή το θέλουμε αλλά επειδή είναι λογικό να προετοιμαστούμε», πρόσθεσε.
Ο Τζόνσον είπε ότι μολονότι θα συγκροτήσει «μια θαυμάσια ομάδα από άνδρες και γυναίκες», αναλαμβάνει ο ίδιος προσωπικά την ευθύνη «για την αλλαγή που θέλω να δω».
Για τη φορολογία, είπε αόριστα ότι θέλει να προχωρήσει σε αλλαγές ώστε να παράσχει «πρόσθετα κίνητρα για επενδύσεις σε κεφάλαιο και στην έρευνα».
Μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη
Ο Τζόνσον υποσχέθηκε επίσης ότι θα επιτύχει μια νέα συμφωνία με την Ευρώπη, «μια καλύτερη συμφωνία που θα μεγιστοποιεί τις ευκαιρίες για το Brexit ενώ θα μας επιτρέπει να αναπτύξουμε μια νέα συναρπαστική εταιρική σχέση με την υπόλοιπη Ευρώπη, βασισμένη στο ελεύθερο εμπόριο και την αμοιβαία υποστήριξη”, όπως είπε.
Πρόσθεσε ότι είναι «πεπεισμένος» ότι θα τα καταφέρει μέσα σε 99 ημέρες. «Αλλά δεν θα περιμένουμε 99 ημέρες επειδή ο βρετανικός λαός βαρέθηκε να περιμένει, έχει έρθει η ώρα να δράσουμε, να λάβουμε αποφάσεις, να δώσουμε μια ισχυρή ηγεσία και να αλλάξουμε αυτή τη χώρα προς το καλύτερο», τόνισε.
Ένα από τα θέματα που εμπόδισαν την προκάτοχό του, την Τερέζα Μέι, να περάσει τη Συμφωνία Αποχώρησης από το κοινοβούλιο ήταν το «δίχτυ ασφαλείας» για την Ιρλανδία, το λεγόμενο backstop. Ο Τζόνσον, κάνοντας ένα (αμετάφραστο) λογοπαίγνιο με τη λέξη, είπε: «Μην σας νοιάζει το backstop. Ήρθε η ώρα να αναλάβει ο καθένας τις ευθύνες του».
Για να υλοποιήσει το Brexit, ο νέος πρωθυπουργός θα διορίσει τον Ντόμινικ Κάμινγκς, το διευθυντή της προεκλογικής εκστρατείας υπέρ της αποχώρησης (“Vote Leave) σε θέση υψηλόβαθμου συμβούλου στην Ντάουνινγκ Στριτ. Ο Κάμινγκς, απόφοιτος της Οξφόρδης, γνωστός για το μαχητικό στιλ του, υποστηρίζει ότι το πολιτικό σύστημα στη Βρετανία έχει διαλυθεί και ότι οι διαπραγματεύσεις για το Brexit υπονομεύτηκαν από αξιωματούχους και πολιτικούς που διαστρέβλωσαν τη βούληση του λαού.
Ο υπουργός Εσωτερικών Σατζίντ Τζάβιντ αναμένεται ότι θα παραμείνει στην κυβέρνηση, ενδεχομένως όμως να αναλάβει το υπουργείο Οικονομικών. Ο διπλωμάτης καριέρας Ντέβιντ Φροστ πιθανολογείται ότι θα αναλάβει σύμβουλος του πρωθυπουργού για θέματα Ευρώπης.
Στον υπουργό Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ, τον αντίπαλο του Τζόνσον για την ηγεσία των Συντηρητικών, προσφέρθηκε το υπουργείο Άμυνας, όμως εκείνος το απέρριψε, σύμφωνα με το τηλεοπτικό δίκτυο Sky News TV.
Στο πλήθος που περίμενε τον Τζόνσον να μεταβεί στην Ντάουνινγκ Στριτ για την πρώτη του ομιλία, μετά την εντολή που του έδωσε η βασίλισσα Ελισάβετ, ήταν και η σύντροφός του, η Κάρι Σίμοντς.
Η 31χρονη Σίμοντς έχει κρατήσει χαμηλούς τόνους αφότου οι γείτονές της κάλεσαν την αστυνομία, τον περασμένο μήνα, αφού άκουσαν έναν έντονο διαπληκτισμό από το σπίτι της. Ο Τζόνσον, 55 ετών, έχει ζητήσει διαζύγιο από την δεύτερη σύζυγό του και απέφυγε να σχολιάσει αν η σύντροφός του θα μείνει μαζί του στην επίσημη πρωθυπουργική κατοικία.
Oι παραιτήσεις
Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν αναλάβει και επίσημα την πρωθυπουργία ο Μπόρις Τζόνσον, ο Βρετανός υπουργός Οικονομικών, Φίλιπ Χάμοντ, υπέβαλε την παραίτησή του στην Τερέζα Μέι.
«Μόλις παρέδωσα την παραίτησή μου στην Τερέζα Μέι. Ήταν ένα προνόμιο να υπηρετήσω ως υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησής της τα τελευταία τρία χρόνια», ανέφερε ο κ. Χάμοντ σε ανάρτησή του στο twitter.
Τις παραιτήσεις τους υπέβαλαν το απόγευμα της Τετάρτης και οι υπουργοί Άμυνας, Επιχειρηματικότητας και Εμπορίου, αφού ανέλαβε την πρωθυπουργία της Βρετανίας ο Μπόρις Τζόνσον.
Η υπουργός Άμυνας Πένι Μόρντοντ ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από τα καθήκοντά της και δεν πρόκειται να αναλάβει κάποιο υπουργείο στη νέα κυβέρνηση. «Κατευθύνομαι στα έδρανα της βουλής απ′ όπου ο πρωθυπουργός θα έχει την πλήρη υποστήριξή μου», ανέφερε μέσω του Twitter η Μόρντοντ, η οποία είχε στηρίξει τον Τζέρεμι Χαντ στην κούρσα για την ηγεσία του Συντηρητικού κόμματος.
Οι υπουργοί Επιχειρηματικότητας Γκρεγκ Κλαρκ και Εμπορίου Λίαμ Φομ ανακοίνωσαν επίσης ότι δεν θα παραμείνουν στις θέσεις τους.
«Συγχαίρω θερμά τον Μπόρις Τζόνσον. Έχει το δικαίωμα να διορίσει μια νέα ομάδα για μια νέα πρωθυπουργία», ανέφερε ο Κλαρκ, ένας από τους πιο φιλοευρωπαίους υπουργούς της Τερέζα Μέι.
Ο Φοξ, επίσης εκ των ένθερμων υποστηρικτών του Brexit, είπε ότι δεν θα παραμείνει πρωθυπουργός αλλά θα στηρίξει τον Τζόνσον ως απλός βουλευτής.
Οι υπουργοί της κυβέρνησης
Τον Μπεν Γουάλας επέλεξε ως τον επόμενο υπουργό Άμυνας ο νέος πρωθυπουργός της Βρετανίας Μπόρις Τζόνσον.
Ο 49χρονος Γουάλας έχει υπηρετήσει μέχρι σήμερα μόνο σε θέσεις υφυπουργού. Μετά τις σχολικές σπουδές του ο Μπεν Γουάλας εργάστηκε ως δάσκαλος του σκι και στη συνέχεια μπήκε στη Βασιλική Στρατιωτική Ακαδημία του Σάντχερστ. Πριν ασχοληθεί με την πολιτική εργάστηκε επίσης στην αεροδιαστημική βιομηχανία. Το 2018 προειδοποίησε ότι ένα Brexit χωρίς συμφωνία με την ΕΕ θα καθιστούσε τη Βρετανία πιο ευάλωτη σε επιθέσεις επειδή δεν θα μοιραζόταν πλέον πληροφορίες με τις Βρυξέλλες, μέσω των ευρωπαϊκών μηχανισμών.
Ο Τζόνσον διόρισε επίσης υπουργό Εμπορίου την Λιζ Τρας, 43 ετών. Η Τρας είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής της Βρετανίας στην ΕΕ στο δημοψήφισμα του 2016, όμως έχει δηλώσει ότι πλέον άλλαξε άποψη και ζητά να χρησιμοποιήσει η χώρα αυτήν την ευκαιρία της αποχώρησης για να μεταμορφώσει την οικονομία της.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση της Ντάουνινγκ Στριτ, ο υπουργός Υγείας Ματ Χάνκοκ θα παραμείνει στη θέση του και στη νέα κυβέρνηση.
Ο νέος υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, ο Ντόμινικ Ράαμπ, στις πρώτες δηλώσεις του μετά τον διορισμό του από τον πρωθυπουργό Μπόρις Τζόνσον, είπε ότι το σημαντικότερο πράγμα είναι να αποχωρήσει η χώρα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, κατά προτίμηση με μια συμφωνία.
Για το θέμα του Ιράν, το οποίο χαρακτήρισε «ευαίσθητο», σημείωσε ότι δεν θα βιαστεί να εξάγει συμπεράσματα.
Ο 45χρονος Ράαμπ, από τη νέα γενιά των Βρετανών Συντηρητικών, θεωρείται σκληροπυρηνικός ευρωσκεπτικιστής. Υπήρξε υπουργός Brexit στην κυβέρνηση της Τερέζας Μέι αλλά παραιτήθηκε, διαφωνώντας με τη στρατηγική που ακολουθούσε η πρωθυπουργός.
Τον νέο πρωθυπουργό συνεχάρη και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ.
«Ανυπομονώ να συναντηθούμε για να συζητήσουμε –με λεπτομέρειες– τη συνεργασία μας», ανέφερε στη λακωνική επιστολή του ο Τουσκ που ξεκινά με την προσφώνηση ”Αγαπητέ κ. Τζόνσον, αγαπητέ Μπόρις”.
Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο είναι ο θεσμός εκείνος που δίνει τις κατευθύνσεις και θέτει τις κόκκινες γραμμές στο Κολέγιο των Επιτρόπων και στον επικεφαλής των διαπραγματευτών για το Brexit τον Μισέλ Μπαρνιέ.
Ο Ντόναλντ Τουσκ, που δεν διστάζει να εκφράζει τη λύπη του για την απόφαση της Βρετανίας να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκάλεσε έντονες αντιδράσεις όταν διαρωτήθηκε με τι μοιάζει «η ιδιαίτερη θέση στην κόλαση» που περιμένει «εκείνους που προώθησαν το Brexit χωρίς καν να έχουν ένα προσχέδιο για να το υλοποιήσουν με ασφάλεια».
(Με πληροφορίες από BBC, HuffPost UK)