Και με το NATO ολοταχώς

Δεν μπορεί να είναι τυχαίος ούτε ο χρόνος που ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε τις περί ΝΑΤΟ δημόσιες δηλώσεις του...ορθή και έγκαιρη αξιοποίηση της διεθνούς συγκυρίας.
Open Image Modal
Φωτογραφία αρχείου - Κύπρος
via Associated Press

Αποτελεί, κατά την γνώμη μας, ορθή και έγκαιρη αξιοποίηση της διεθνούς συγκυρίας των ημερών μας και των ραγδαίων ανακατατάξεων του συσχετισμού δυνάμεων που συμβαίνουν στην άκρως επικίνδυνη περιοχή μας, η απόφαση που ανακοίνωσε την Πέμπτη, 28η Νοεμβρίου ε.έ., ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Φοίβου Χριστοδουλίδης, για εκκίνηση πορείας της Κύπρου προς το ΝΑΤΟ. Ως συνέχειας και του επιτεύγματος της προσφάτως συνομολογηθείσας αναβάθμισης των σχέσεων με την υπερδύναμη των Ηνωμένων Πολιτειών.

- Σοφή εκμετάλλευση της ωρίμανσης των συνθηκών που πασιφανώς συντρέχουν αναδιατασσόμενες στην παγκόσμια σκακιέρα. Και όλως ιδιαιτέρως στην γεωστρατηγική διακύβευση, φλεγόμενη κιόλας, της γειτονιάς μας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

- Οι παλαιότεροι Κυπραίοι είχαμε λάβει μια πολύ σοφή συμβουλή που μας άφησαν οι πιο κοψονούρηδες πρόγονοί μας: «Ήβρες το σύκον, σήκωσ’ το, πριχού το σηκώσουν άλλοι». Η σπουδαία από αρχαιοτάτων χρόνων στην πολιτική θεωρία «εγκαιροφλεγής» αποφασιστικότητα. Το κρίσιμο «timing» στην γλώσσα των σύγχρονων παρ’ ημίν «χαλόου»:

- Την στιγμή της προσφερόμενης από τις περιστάσεις καταλληλότερης ευκαιρίας. Εάν, δηλαδή, για τα εθνικά σου συμφέροντα καιροφυλακτείς πανέτοιμος και έξυπνα καραδοκείς με στρατηγική οξυδέρκεια αποφασιστικός:

- Για μια επιλογή, όπως την εξήγγειλε ο Πρόεδρος Ν. Φ. Χριστοδουλίδης, η οποία, στην πορεία υλοποιούμενη με σωφροσύνη εμπράκτως, δύναται να αποβεί εξόχως επωφελής:

- Για την ενδυνάμωση ιδίως των διπλωματικών και στρατιωτικών Συντελεστών Ισχύος της Κύπρου.

- Απόφαση δυνάμενη, επί του πεδίου και στις διεθνείς σχέσεις, ν’ αυξήσει εμπραγμάτως, με συμμαχίες και συνεργασίες, τ’ οπλοστάσιο της εθνικής μας αντίστασης απέναντι στους Τούρκους κατακτητές.

Αυτός ο εγκαιροφλεγής συγχρονισμός, άλλως «timing», δείχνει να μετακινεί με δεξιοτεχνία στην σκακιέρα έναν ελιγμό, ο οποίος έχει επιτέλους περισσότερες πιθανότητες ν’ ανατρέψει την προηγούμενη - εναντίον μας - επιλογή των ΗΠΑ-ΝΑΤΟ για την επιβολή του στρατηγικού ελέγχου ολόκληρης της Κύπρου (πλην των βρετανικών βάσεων) από την Τουρκία, πράγμα που επιχειρήθηκε - και με αμερικανικές απειλές «πτώσης όλων των κεραμιδιών στο κεφάλι μας» το 2004 (προ 20ετίας) - με την «λύση Ανάν», για μετατροπή της Κύπρου σε οιονεί προτεκτοράτο της ΝΑΤΟϊκής Τουρκίας, που μεθόδευε πρωταγωνίστρια τότε μαζί με το Λονδίνο και η Ουάσιγκτον (ακόμη και με τηλεφωνήματα του τότε Υπ.Εξ. των ΗΠΑ «ιμπεριαλιστή» στρατηγού Κόλιν Πάουελ στον τότε «αντι-ιμπεριαλιστή» ανέκαθεν ρωσόφιλο Γ.Γρ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια), αλλ’ απέρριψε με 76% ΟΧΙ στο Δημοψήφισμα της 24ης Απριλίου 2004 η Εθνική Αντίσταση του κυπριακού Ελληνισμού, με τη συμμετοχή εν τέλει και του ΑΚΕΛ.

- Η περίφημη «αλλαγή των αντικειμενικών συνθηκών», όπως το ’λεγαν παλαιότερα οι καυχόμενοι για τα... μαρξιστικά τους προσόντα διανοούμενοι επίδοξοι καθοδηγητές μας.

- Με σημαντικότερη στις μέρες μας - για το δικό μας πράγματι αντι-ιμπεριαλιστικό, ήτοι, αντι-κατοχικό εθνικό συμφέρον - αλλαγή, την παρατηρούμενη οσημέραι κατάπτωση της αμερικανικής εμπιστοσύνης προς την ΝΑΤΟϊκή σύμμαχο Τουρκία. Κατάπτωση την οποία κατόρθωσε ο επί 22 συναπτά έτη μονοκράτωρ στην Άγκυρα ισλαμιστής και αόκνως νεο-οθωμανιστής Ερντογάν.

- Η σκλαβωμένη μισό αιώνα Κύπρος είναι θύμα του τουρκικού ιμπεριαλισμού. Ευνοούμενου άχρι εσχάτως από τον αμερικανο-ΝΑΤΟϊκό ιμπεριαλισμό. Θωπευόμενου και από τον τεθνεώτα το 1990 σοβιετικό και νυν ρωσικό ιμπεριαλισμό.

- Στις μέρες μας οι εν λόγω ιμπεριαλισμοί τα ’χουν σπάσει μεταξύ τους. Σπουδαία συγκυρία για να τρυπώσει αποτελεσματικά και καρποφόρα η δική μας επιδεξιότητα εθνωφελούς αξιοποίησης των περιστάσεων. «Ώσπου εν βραστόν το σίδερον», καθώς γνωμάτευαν με την σοφία τους οι πιο πολλοπάητες γιαγιάδες των σημερινών παππούδων.

Μόλις την επαύριον της 2ης Διακυβερνητικής Συνόδου Ελλάδος – Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη υπό την προεδρία των Κυριάκου Κ. Μητσοτάκη και Νίκου Φ. Χριστοδουλίδη στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, ο Κύπριος Πρόεδρος ανακοίνωσε την Πέμπτη την απόφαση να βάλει πλώρη για το ΝΑΤΟ.

Μπορέσαμε σε δύσκολους καιρούς να εξασφαλίσουμε το 1987 από τους Γάλλους ΝΑΤΟϊκούς (με σκληρό σε βάρος της Κύπρου «εμπάργκο» απ’ όλους τους υπόλοιπους), την πρώτη σημαντική υλική ενδυνάμωση της Αμυντικής μας Θωράκισης. Με τα πρώτα γαλλικά άρματα μάχης ΑΜΧ-30Β2, τα αντιαρματικά, τα αντιπλοϊκά Έξοσετ, τα ελικόπτερα Γκαζέλ, τα πυροβόλα 155 χιλιοστών, τους όλμους 120 χιλιοστών κ.ο.κ. που προστέθηκαν στα γιουγκοσλαβικά όπλα και στα βραζιλιάνικα τεθωρακισμένα Κάσκαβελ του ισχνού οπλισμού της Εθνικής Φρουράς απέναντι στην made in USA πανοπλία του Αττίλα.

- Καταφέραμε το 1996, από τους πρώην Σοβιετικούς αντι-ΝΑΤΟϊκούς, να ενδυναμώσουμε στην Κύπρο το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Ελλάδας - Κύπρου με τα ρωσικά μας άρματα Τ-80 και ΒΜΡ-3 και τ’ αντιαεροπορικά BUK, ώς την ταπείνωση των εξορισθέντων στην Κρήτη πυραύλων μας S-300 που μας επέβαλε το 1998 ο Σημίτης του ελλα-δικού μας κράτους.

- Έτρεχαν εκείνα τα χρόνια και οι εδώ Αμερικανοί απεσταλμένοι να εξαφανίσουμε μερικές δεκάδες αμερικανικών Μ-16 τυφεκίων που είχαν οι ΟΥΚάδες του Ναυτικού μας και να μην ξαναεμφανίσουμε τις ελλα-δικές μας επιλαρχίες με τα αμερικανικά άρματα Μ-48 Α5 Μολφ, που στάλθηκαν επί Υπ.Εθ.Αμ. Γεράσιμου Αρσένη από την Ελλάδα στην Κύπρο.

- Ούτε καν η προεδρική φρουρά, μέχρι και επί της προεδρίας Νίκου Αναστασιάδη (2013-2023), είχε δικαίωμα να αγοράσει έστω και ένα... πιστόλι από τις Ηνωμένες Πολιτείες!!! Ακόμη και στο πλήθος των ιδιωτικών οπλοπωλείων, πανταχού των ΗΠΑ, στον κατάλογο των απαγορευμένων χωρών, ακόμα και για μια θήκη πιστολιού, μετά την Κούβα είχαν απαγορευμένη την Cyprus...

Σκοπίμως υπενθυμίζονται όλες αυτές οι λεπτομέρειες. Ούτως ώστε να καταδεικνύεται το μέγεθος και το συγκεκριμένο είδος της αναμενόμενης ενίσχυσης και των οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς από την εξαγγελθείσα πανηγυρικώς, με τον Πρόεδρο Ν.Φ. Χριστοδουλίδη, 30.10.2024, στο Οβάλ Γραφείο του Αμερικανού Προέδρου Τζ. Μπάιντεν στον Λευκό Οίκο, βελτιστοποίηση των σχέσεων ΚΔ-ΗΠΑ και την ανακοίνωση ότι βάζει πλέον πλώρη για το ΝΑΤΟ.

- Πόσο γρήγορα ο αμερικανικός οπλισμός θ’ αντικαταστήσει το προβληματικής πλέον ανανέωσης ρωσικό οπλοστάσιο της Εθνικής Φρουράς;

 Πόσο σύντομα τ’ αμερικανικά σύγχρονα οπλικά συστήματα θα καταστήσουν ικανότερη την Αποτρεπτική Ισχύ της Κυπριακής Δημοκρατίας απέναντι στον made in USA οπλισμό των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων του Αττίλα στα σκλαβωμένα ελληνικά εδάφη της Κύπρου;

Πάραυτα η κίνηση προς το ΝΑΤΟ που εξήγγειλε ο Κύπριος Πρόεδρος «ρίχνει την μπάλα στο γήπεδο» της Τουρκίας. Η οποία διαθέτει στη συμμαχία και το δικαίωμα αρνησικυρίας, «βέτο», για οποιοδήποτε νέο... μέλος. Πρόσφατα άλλωστε είναι και τα καψώνια στα οποία η κατέχουσα το «βέτο» Τουρκία υπέβαλε τις υποψήφιες για την συμμαχία Φινλανδία και Σουηδία, εκβιάζοντας κυρίως και τις ΗΠΑ μέχρι να συγκατανεύσει. Και, βεβαίως, τώρα έσπευσε η Άγκυρα να δείξει ότι εκνευρίστηκε αγρίως μετά τις περί ΝΑΤΟ δηλώσεις Χριστοδουλίδη. Γεγονός προστιθέμενο στις προβληματικές σχέσεις Τουρκίας - ΗΠΑ. Εξίσου ενδιαφέρουσα θα ’ναι και η εξιχνίαση της στάσης του Λονδίνου στο ζήτημα.

Πάντως δεν μπορεί να είναι τυχαίος ούτε ο χρόνος που ο Κύπριος Πρόεδρος έκανε τις περί ΝΑΤΟ δημόσιες δηλώσεις του. Μόλις την προηγούμενη μέρα είχε πραγματοποιηθεί στον Λόφο των Εχιδνών των Αγίων Ομολογητών, στο Προεδρικό Μέγαρο της Λευκωσίας, η 2η Διακυβερνητική Σύνοδος της Κύπρου με τη ΝΑΤΟϊκή μας Ελλάδα υπό την προεδρία Χριστοδουλίδη και Μητσοτάκη. Άρα;