Η νεοζηλανδική αστυνομία ανακοίνωσε ότι διενεργεί έρευνα για τους ισχυρισμούς ενός ρώσου πρώην διπλού πράκτορα, ο οποίος κατήγγειλε πως άγνωστος τον είχε δηλητηριάσει σε έναν δρόμο του Όκλαντ το 2006.
Ο Μπαρίς Κάρπιτσκοφ αφηγήθηκε το επεισόδιο στη βρετανική τηλεόραση αυτή την εβδομάδα, μετά τη δηλητηρίαση άλλου ενός ρώσου πρώην κατασκόπου, του Σεργκέι Σκρίπαλ, και της κόρης του, της Γιούλιας, θύματα επίθεσης με νευροτοξικό παράγοντα στρατιωτικού τύπου σοβιετικής κατασκευής, στο Σάλσμπερι, στη νοτιοδυτική Αγγλία.
Η υπόθεση αυτή προκάλεσε διπλωματική κρίση μεταξύ του Λονδίνου και της Μόσχας.
Την εποχή εκείνη ο Κάρπιτσκοφ κρατούσε χαμηλό προφίλ στη Νέα Ζηλανδία. Είχε αποσκιρτήσει στη Βρετανία έπειτα από μια έντονη διαφωνία με τους ανωτέρους του στη Μόσχα.
Εξήγησε πως πρόσεξε ότι τον παρακολουθούσαν στην Κουίν Στριτ, έναν από τους κεντρικούς δρόμους στο Όκλαντ, και κατόπιν τον πλησίασε ένας άνδρας που έμοιαζε με άστεγο ή ζητιάνο.
«Κατόπιν, αυτό που ένιωσα ήταν σαν να μου έριξε κάποιου είδους σκόνη στο πρόσωπο. Μετά (ο υποτιθέμενος άστεγος) απλά απομακρύνθηκε με τα πόδια», δήλωσε στην εκπομπή Good Morning Britain (σ.σ. του ITV).
Ο πρώην κατάσκοπος αφηγήθηκε πως αμέσως μετά, το κεφάλι του άρχισε να γυρίζει και αργότερα, το ίδιο βράδυ, έβγαλε δερματικά εξανθήματα. Υποστήριξε πως αντιμετώπισε σοβαρά προβλήματα υγείας και έχασε τριάντα κιλά μέσα στους δύο μήνες που ακολούθησαν.
Η νεοζηλανδική αστυνομία γνωστοποίησε ότι άρχισε έρευνα για τους ισχυρισμούς του Κάρπιτσκοφ, ο οποίος είχε στρέψει τις υπηρεσίες πληροφοριών της Ρωσίας και της Λιθουανίας τη μια εναντίον της άλλης πριν διαφύγει στη Βρετανία, στα τέλη της δεκαετίας του 1990.
«Η αστυνομία είναι ενήμερη για το ότι ο κ. Κάρπιτσκοφ βρισκόταν στη Νέα Ζηλανδία μεταξύ του Ιουνίου του 2006 και του Οκτωβρίου του 2007. Κοιτάμε τα αρχεία μας για να εκτιμήσουμε τις πληροφορίες που μπορεί να διαθέτουμε για τον κ. Κάρπιτσκοφ. Λαμβανομένου υπόψη του πόσο παλιά είναι η υπόθεση, είναι πολύ πιθανό ότι θα μας πάρει καιρό να κάνουμε αυτή την εκτίμηση», ανέφερε.
Ο ρώσος πρώην κατάσκοπος υποστήριξε ακόμη πως είχε προειδοποιηθεί, πριν από την επίθεση εναντίον του Σκρίπαλ, ότι και οι δυο τους βρίσκονταν σε μια λίστα προσώπων προς εξόντωση των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών, η οποία περιλαμβάνει οκτώ ονόματα.
Η συντηρητική πρωθυπουργός της Βρετανίας Τερέζα Μέι ανακοίνωσε την Τετάρτη την απέλαση 23 ρώσων διπλωματών και την διακοπή όλων των διμερών επαφών με τη Ρωσία, κρίνοντας ότι η Μόσχα είναι «ένοχη» για τη δηλητηρίαση του ρώσου πρώην κατασκόπου στη βρετανική επικράτεια.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)