Και οι Γάλλοι πρόθυμοι να «πρασινίσουν» ελληνικό νησί

Εκπρόσωποι της Citroen και των ενεργειακών ομίλων Vinci Energie και Akuo Energy συζήτησαν την εκδήλωση επενδύσεων στo πρότυπo της Αστυπάλαιας.
Open Image Modal
.
Stock photo

Προοπτική αναπαραγωγής του μοντέλου της Αστυπάλαιας, δηλαδή της προσέλκυσης επενδυτών με σκοπό την ενεργειακή αυτονόμηση και τη στροφή του γεωγραφικού τόπου αλλά και της καθημερινής ζωής των κατοίκων από την κατανάλωση ρυπογόνων μορφών ενέργειας σε ΑΠΕ, επεξεργάζεται το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. 

Στις αρχές Ιανουαρίου 2021, σε συνδυασμό με την επένδυση που έχει ανακοινώσει η γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία Volkswagen στην Αστυπάλαια, δημοσιοποιήθηκε και εξειδικευμένη μελέτη του συμβουλευτικού- ελεγκτικού οίκου Deloitte, όπου με αντικείμενο το συγκεκριμένο νησί των Δωδεκανήσων, αναδείχθηκαν οι δυνατότητες των ελληνικών νησιών, να αποτελέσουν «πράσινα» μικρο-οικοσυστήματα. 

Με «κλειδωμένη» την πρόθεση της Volkswagen να υποστηρίξει το νησί, αλλά και παράπλευρα επενδυτικά σχέδια για την πλήρη μεταστροφή της κατανάλωσης ενέργειας, το ΥΠΕΝ εκμεταλλεύεται την ευκαιρία για την κατ’αναλογία προσέλκυση επενδυτών.

Στο πλαίσιο αυτό,  χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, συναντήθηκε με τον Πρέσβη της Γαλλίας στην Ελλάδα, Patrick Maisonnave, παρουσία της Γενικής Γραμματέως Ενέργειας και Ορυκτών Πρώτων Υλών, Αλεξάνδρας Σδούκου και εκπροσώπων των γαλλικών εταιρειών Citroen, Vinci Energie και Akuo Energy Greece. 

Κύριο θέμα της συνάντησης αποτέλεσε η ανάπτυξη συνεργειών για την προώθηση καινοτόμων παρεμβάσεων για τη μετάβαση ελληνικών νησιών σε καθεστώς πλήρους ενεργειακής αυτονομίας, με ουδέτερο περιβαλλοντικό αποτύπωμα και με την παράλληλη διείσδυση της ηλεκτροκίνησης στις πλωτές και χερσαίες μεταφορές. 

Οι δύο πλευρές δεσμεύτηκαν να εξετάσουν την κατάρτιση σχετικού οδικού χάρτη με την υπογραφή Μνημονίου Κατανόησης (MoU) μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εμπλεκόμενων εταιρειών. Το έργο, σε πλήρη ανάπτυξη, προβλέπει την εγκατάσταση υβριδικού σταθμού με συνδυασμό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας και σταθμού αποθήκευσης της ενέργειας, με απώτερο στόχο την ενεργειακή αυτονομία κάποιου ελληνικού νησιού –που ακόμη δεν έχει επιλεγεί- καλύπτοντας πλήρως τις ανάγκες των κατοίκων και των επιχειρήσεων του. 

Σύμφωνα με πληροφορίες, το προσεχές διάστημα θα καθοριστούν τα κριτήρια επιλογής του υποψήφιου νησιού, που θα υποδεχθεί τις γαλλικές επενδύσεις, εντός του πλαισίου που καθόρισε η Αστυπάλαια, αλλά και το ελληνικό δημόσιο με το γαλλικό consortium επενδυτών.