Καιρός ήταν: Ελληνική υπερηφάνεια μέσα στην Τουρκία

«Μεβλούτ ελπίζω η διαφωνία μας να μη σε οδήγησε να ματαιώσεις την πρόσκληση για δείπνο διότι πεινάω εξαιρετικά»
|
Open Image Modal
ADEM ALTAN via Getty Images

Στη συνάντηση του Έλληνα Υπουργού Εξωτερικών Νίκο Δένδια με τον Τούρκο ομόλογό του, έλαβε χώρα μία αρκετά σπάνια περίπτωση νεοελληνικής διπλωματικής επιτυχίας. Το ελληνικό ανάστημα ορθώθηκε μέσα στην Τουρκία.

Ο κ.  Δένδιας, προέβη για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια διμερών συναντήσεων σε μία πολύ επιτυχημένη άσκηση «μαστιγίου-καρότου».

Έχοντας απέναντί του τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ανέπτυξε ευθέως και στον κατάλληλο υψηλό τόνο ολόκληρο το πλέγμα των ελληνικών θέσεων, θίγοντας όλες τις παρανομίες της Τουρκίας έναντι της Ελλάδας.

Παράλληλα, ο επικεφαλής της ελληνικής διπλωματίας δεν παρέλειψε να θέσει την Τουρκία προ των ευθυνών της απέναντι στην Ευρωπαϊκή Ένωση και τη διεθνή κοινότητα, υπογραμμίζοντας τις υποχρεώσεις που η συγκεκριμένη χώρα οφείλει να εκπληρώσει προκειμένου να συμβαδίσει – εάν το επιθυμεί – με τους δυτικούς εταίρους της.

Η συνάντηση έλαβε χώρα σε μία κρίσιμη στιγμή για τα εθνικά μας θέματα. Η εκκίνηση των διερευνητικών επαφών δεν έχει αποδώσει καρπούς.

Η Τουρκία επιμένει στην προκλητική ρητορική και την παράλληλη έντονη προκλητική δραστηριότητα στο Αιγαίο, αν και με χαμηλότερη ένταση σε σύγκριση με το περσινό καλοκαίρι.

Παράλληλα, η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει επανειλημμένως δείξει στην Άγκυρα το δρόμο των κυρώσεων, αν η τελευταία εξακολουθήσει την παραβατική της συμπεριφορά.

Ακολούθησε η αποχώρηση της Τουρκίας από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης για την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και αμέσως μετά η ιταμή συμπεριφορά του Τούρκου προέδρου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προς την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν, παρόντος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Σαρλ Μισέλ, στη συνάντηση των τριών στην Άγκυρα στις (6 Απριλίου).

Ο Νίκος Δένδιας μετέβη στην Άγκυρα προκειμένου να συζητήσει σε υψηλό επίπεδο με τον ομόλογό του όλη τη γκάμα των θεμάτων που απασχολούν τις δύο χώρες. Για την Ελλάδα τα θέματα αυτά είναι: Η μοναδική ελληνοτουρκική διαφορά που αναγνωρίζει η χώρα μας, δηλαδή η οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, ζητήματα διμερούς συνεργασίας σε οικονομικούς και εμπορικούς τομείς, ζητήματα περιφερειακής ασφάλειας, όπως τα θέματα της Λιβύης και της Συρίας, ασφαλώς το Κυπριακό, το μεταναστευτικό, οι σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση και ενδεχομένως άλλα ζητήματα ήσσονος σημασίας.

Ενώ όλα ήταν καθορισμένα, το πρόγραμμα άλλαξε ελαφρώς με την ξαφνική προσθήκη της συνάντησης του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών με τον Τούρκο πρόεδρο, ύστερα από σχετική επιθυμία του δεύτερου.

Ο Νίκος Δένδιας συναντήθηκε στο προεδρικό μέγαρο της Τουρκίας πρώτα με τον Ταγίπ Ερντογάν για περίπου 50 λεπτά της ώρας και ακολούθησε η συνάντησή του με τον Τούρκο ομόλογό του, υπουργό Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Φαίνεται ότι ο Ταγίπ Ερντογάν επεδίωξε αυτή την «προκαταρκτική» συνάντηση προκειμένου να λειτουργήσει για πολλοστή φορά εκτός πρωτοκόλλου, όπως το συνηθίζει, θέτοντας τη δική του «σφραγίδα» στις συζητήσεις και ενδεχομένως επιδιώκοντας να στείλει μέσω του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών ένα μήνυμα προς τον Έλληνα ομόλογό του, τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές για αυτή τη συνάντηση.

Όμως η συνέντευξη τύπου της προγραμματισμένης συνάντησης Δένδια-Τσαβούσογλου, που ακολούθησε, μάς αποζημίωσε και με το παραπάνω.

Οι δύο υπουργοί τοποθετήθηκαν με τις συμφωνημένες πρωτολογίες, θέτοντας ο καθένας τις δικές του απόψεις στη δημόσια συζήτηση.

Ο Τσαβούσογλου, πιστός στα νεοθωμανικά προκλητικά αφηγήματα, με τα οποία σαφώς τον έχει καθοδηγήσει ο προϊστάμενός του, Τούρκος πρόεδρος, μίλησε για «τουρκική» μειονότητα της Θράκης, για αποστρατιωτικοποίηση των νησιών του Αιγαίου και για την… «τρίτη» Ευρωπαϊκή Ένωση, αγνοώντας επιδεικτικά ότι η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης εδώ και 40 χρόνια και όχι υποψήφια προς ένταξη χώρα, όπως είναι η Τουρκία εδώ και περίπου δύο δεκαετίες.

Ο Τούρκος υπουργός έθεσε επίσης εκ νέου θέμα Συνθήκης Λωζάννης, δείχνοντας τη δυσφορία του για την υφιστάμενη συνοριακή κατάσταση που η συνθήκη αυτή έχει ορίσει από το 1923 για την Ελλάδα και την Τουρκία.

Όταν ο Έλληνας υπουργός απάντησε σε φιλικό αλλά ευθύ τόνο στις τουρκικές θέσεις, ο Τούρκος ομόλογός του αποφάσισε να επιδιώξει δημόσια ένταση, δηλώνοντας με περισσό θράσος ότι εκείνος δεν έκανε κάποια προκλητική δήλωση για την Ελλάδα κατά την πρωτολογία του, σε αντίθεση, κατά τη γνώμη του πάντα, με τον Έλληνα υπουργό.

Ο Νίκος Δένδιας σήκωσε ευθέως το γάντι και τότε ξεκίνησε η… «διασκέδαση».

Σε αυστηρό, ευθύ και καθαρό ύφος ο Έλληνας υπουργός μίλησε για τη διαρκή και συστηματική παραβίαση της ελληνικής κυριαρχίας από τις εναέριες παραβιάσεις των Τούρκων μέσω των πτήσεων πολεμικών αεροσκαφών πάνω από ελληνικό έδαφος.

Για τη διαρκή παραβίαση της διεθνούς σύμβασης για το δίκαιο της θάλασσας (UNCLOS) μέσω των ερευνών και γεωτρήσεων σε νερά που δεν ανήκουν στην Τουρκία, στην Ανατολική Μεσόγειο.

Για διαρκή και σταθερή άρνηση της Τουρκίας να δεχθεί το ενωσιακό κεκτημένο σε ό,τι αφορά στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Για διαρκή και έντονη προσπάθεια της Τουρκίας να επιδιώκει την αναθεώρηση της συνθήκης της Λωζάννης.

Φυσικά, ο Έλληνας υπουργός απάντησε και για τη μουσουλμανική μειονότητα της Θράκης, η ύπαρξη της οποίας ακριβώς ως μουσουλμανικής μειονότητας Ελλήνων πολιτών και ουδέποτε ως τουρκικής μειονότητας προβλέπεται από τη Συνθήκη της Λωζάννης και από το ελληνικό Σύνταγμα.

Ύστερα από την καθαρή, σκληρή, σαφή και διπλωματικά εύστοχη ελληνική στάση ο Τούρκος υπουργός έμοιαζε σαστισμένος. Ήταν ακριβώς αυτό που θα έπρεπε να είχε συμβεί από καιρό.

Η Ελλάδα έδειξε ότι δεν γνωρίζει να ομιλεί μόνο τη γλώσσα του διπλωματικού σαλονιού, αλλά κατέχει εξίσου άριστα και το παιχνίδι της διπλωματικής αρένας.

Είναι η χώρα εκείνη που γνωρίζει ότι έχει το δίκιο με το μέρος της και δεν διστάζει να το προβάλει προς τα έξω, υπερασπιζόμενη τον εαυτό της μέσα στην έδρα του συνομιλητή.

Κερασάκι στην τούρτα της αριστοτεχνικής αγόρευσης του Έλληνα υπουργού, η αναφορά περί συνεργατών του Τούρκου υπουργού, οι οποίοι, ως «βασιλικότεροι του βασιλέως», δεν επιθυμούσαν τη δευτερολογία και τριτολογία της ελληνικής πλευράς, ακόμη και στην περίπτωση που εκείνη προκαλείτο από τον οικοδεσπότη.

Επιπρόσθετο σήμα κατατεθέν της ελληνικής τοποθέτησης υπήρξε η ευθεία αναφορά του Ν. Δένδια «δεν θα κάνετε μαθήματα εσείς στην Ελλάδα» και φυσικά η… δροσερή, χιουμοριστική κατάληξη της συνάντησης: «Μεβλούτ, ελπίζω η διαφωνία μας, παρεμπιπτόντως, να μη σε οδήγησε να ματαιώσεις την πρόσκληση για δείπνο διότι πεινάω εξαιρετικά».

Ήταν μία εξαιρετική ημέρα για την ελληνική εξωτερική πολιτική, η οποία ελπίζω και εύχομαι να έχει μεγάλη και διαρκή συνέχεια.