Οι μετεωρολόγοι εκτιμούν ότι η κακοκαιρία με την ονομασία Daniel που πλήττει από το απόγευμα της Δευτέρας (4/9) μεγάλο τμήμα της χώρας είναι η μεγαλύτερη νεροποντή που είχαμε ποτέ στην Ελλάδα, με πολύ περισσότερο νερό από αυτό που έπεσε στον Ιανό.
Μάλιστα, κάνουν λόγο για «το πιο ακραίο φαινόμενο» που συνέβη στην περιοχή της Μαγνησίας, από πλευράς ύψους βροχής σε ένα 24ωρο, καθώς συνήθως τέτοια φαινόμενα συμβαίνουν Οκτώβριο-Νοέμβριο. Και επισημαίνουν ότι το φαινόμενο είναι σε εξέλιξη και πως οι επόμενες ώρες στιγμές είναι κρίσιμες.
Σύμφωνα με πληροφορίες, στη σύσκεψη που έγινε στο υπουργείο Πολιτικής Προστασίας υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη έγινε εκτενής ενημέρωση από τους συμμετέχοντες υπουργούς, τον περιφερειάρχη Θεσσαλίας, Κώστα Αγοραστό, τους μετεωρολόγους και τους εκπροσώπους της Πυροσβεστικής.
Συζητήθηκε ο συντονισμός για τις επόμενες δύσκολες ώρες, με κύρια ζητούμενα την εξασφάλιση ανοικτών δρόμων προς νοσοκομεία και κρίσιμες υποδομές, τη φιλοξενία ανθρώπων όπου χρειάζεται κ.λπ.
Ολες οι δυνάμεις (Πυροσβεστική – αστυνομία κλπ) επιχειρούν από το πρωί για απεγκλωβισμούς και παραμένουν σε κόκκινο συναγερμό.
Επισημαίνεται, δε, ότι θα πρέπει οι πολίτες να ακολουθούν τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας και να ακολουθούν τα μηνύματα του 112.
Ο υφυπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας Χρήστος Τριαντόπουλος θα μεταβεί αύριο, Τετάρτη, στην περιοχή για να ξεκινήσει η καταγραφή και η διαδικασία αποκατάστασης και αποζημιώσεων.
Κικίλιας: «Το φαινόμενο θα έχει έξαρση τις πρωινές ώρες, ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση»
Ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, αναφερμόμενος στα ακραία καιρικά φαινόμενα προειδοποίησε ότι «το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει» και πως «μετά από κάποια μικρή ύφεση θα έχει και πάλι έξαρση τις πρωινές ώρες».
Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε τους πολίτες να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί και να αποφεύγουν τηις άσκοπες μετακινήσεις.
Ολόκληρη η δήλωση του Β.Κικίλα:
«Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους πρόκειται για το πιο ακραίο φαινόμενο σε ότι αφορά το μέγιστο ύψος βροχής σε ένα 24ωρο, από τότε που κρατούνται αρχεία στη χώρα. Στη Ζαγορά Πηλίου μέχρι τις 3 το μεσημέρι το ύψος βροχής είχε ανέβει στα 645 χιλιοστά.
Η εκτίμηση των μετεωρολόγων είναι ότι τα χιλιοστά θα αυξηθούν μέχρι να κλείσει το 24ωρο. Αυτό σημαίνει ότι το φαινόμενο δεν έχει τελειώσει. Μετά από κάποια μικρή ύφεση θα έχει και πάλι έξαρση τις πρωινές ώρες.
Οι πολίτες θα πρέπει να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες της Πολιτικής Προστασίας, της Πυροσβεστικής και της Ελληνικής Αστυνομίας καθότι το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη. Ιδιαίτερη προσοχή από όλους και καμία μετακίνηση.
Σύμφωνα με τις προβλέψεις των μετεωρολόγων θα υπάρξει σταδιακή αποκλιμάκωση από αύριο το μεσημέρι.
Από την έναρξη του φαινομένου στην περιοχή επιχειρούν 77 συνεργεία της Πυροσβεστικής, καθώς και ομάδες από την 1η, 2η, 5η, 7η και 8η ΕΜΑΚ με λέμβους και ερπιστριοφόρα, μηχανήματα έργου, δυνάμεις των Ενόπλων Δυνάμεων και φυσικά η Ελληνική Αστυνομία και οι φορείς της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Συνολικά η Πυροσβεστική έχει δεχτεί έως τώρα 690 κλήσεις».
Ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus
Παράλληλα, ενεργοποιήθηκε η Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service-Mapping της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις περιοχές της περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας οι οποίες έχουν πληγεί από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν σήμερα.
Ειδικότερα, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, κατόπιν εντολής του γενικού γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, η Διεύθυνση Σχεδιασμού και Αντιμετώπισης Εκτάκτων Αναγκών της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας, ως Εθνικό Σημείο Επαφής, ενεργοποίησε την Υπηρεσία Copernicus/Emergency Management Service - Mapping (κωδικός ενεργοποίησης EMSR692) της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Σκοπός της ενεργοποίησης είναι η παραγωγή χαρτογραφικών προϊόντων και δεδομένων για περιοχές της Περιφερειακής Ενότητας Μαγνησίας, οι οποίες επλήγησαν από πλημμύρες που εκδηλώθηκαν, προς υποβοήθηση του έργου των φορέων που εμπλέκονται στην αντιμετώπιση εκτάκτων αναγκών και στη διαχείριση των συνεπειών των πλημμυρικών φαινομένων.
Το αίτημα έγινε αποδεκτό από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αναμένεται άμεσα η διάθεση σειράς χαρτογραφικών δεδομένων και προϊόντων, που προκύπτουν από ανάλυση δορυφορικών εικόνων.