Κακοκαιρία Daniel: Επιχείρηση διάσωσης στη Μεταμόρφωση Καρδίτσας

Πληροφορίες για αγνοούμενους.
Open Image Modal
Eurokinissi

Eπιχείρηση διάσωσης είναι σε εξέλιξη, στη Μεταμόρφωση της Καρδίτσας. Με τέσσερις βάρκες εθελοντικές ομάδες από τη Θεσσαλονίκη, τα Χανιά και την Αθήνα ξεκινούν την επιχείρηση από το χωριό Βλoχός που βρίσκεται σε απόσταση 3 χιλιομέτρων από τη Μεταμόρφωση. Δύο εγκλωβισμένοι, ο ένας με πρόβλημα υγείας αλλά και δύο αγνοούμενοι, μια 85χρονη και ο γιος της 65 ετών, αναζητούνται κατά την επιχείρηση.

Ήδη έχουν διασωθεί 50- 60 άνθρωποι που ήταν εγκλωβισμένοι επί τέσσερις ημέρες στον Βλοχό αλλά και στον Κοσκινά.

«Ελπίζουμε να μην επιβεβαιωθεί η πληροφορία για τους αγνοούμενους και να διασωθούν οι άνθρωποι που περιμένουν τόσο καιρό εκεί, εγκλωβισμένοι, χωρίς νερό και χωρίς ρεύμα», μετέδωσε δημοσιογράφος της ΕΡΤ

Στον Παλαμά της Καρδίτσας η κατάσταση είναι σαφώς καλύτερη αφού έχουν αρχίσει κάπως να αποτραβιούνται τα νερά .Η καταστροφή είναι ωστόσο ολική και είναι απόλυτη η ανάγκη για εμφιαλωμένο νερό και είδη πρώτης ανάγκης.

Στους 1602 οι απεγκλωβισμένοι πολίτες στις πληγείσες από την κακοκαιρία περιοχές με τη συνδρομή των Ενόπλων Δυνάμεων

 

Open Image Modal
Συνδρομή των ενόπλων δυνάμεων στην ευρύτερη περιοχή της Θεσσαλίας. Σάββατο 9 Σεπτεμριου 2023 (ΓΡ. ΤΥΠΟΥ ΓΕΕΘΑ / EUROKINISSI)
Eurokinissi

Οι μέχρι στιγμής απεγκλωβισμένοι πολίτες, από προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων, στις περιοχές που επλήγησαν από την κακοκαιρία ανέρχονται στους 1.602.

Εξ αυτών, απεγκλωβίστηκαν 319 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Στρατού, 39 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, 58 από προσωπικό του Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας ενώ 1186 πολίτες απεγκλωβίστηκαν από προσωπικό της Διοίκησης Ειδικού Πολέμου του Γενικού Επιτελείου Εθνικής ’Αμυνας.

Οι ’Ενοπλες Δυνάμεις συνδράμουν με 448 άτομα μεταξύ των οποίων:

- 2 Λόχοι της Ζ΄ ΜΑΚ με κατάλληλο εξοπλισμό διάσωσης και υλικά αναρρίχησης, διόπτρες νυκτός, drone, πλήρη υλικά C2, με δυνατότητα επιχειρήσεων ημέρα και νύχτα.

- 42 άτομα της 32 Ταξιαρχίας Πεζικού.

- 1 Λόχος Εκτάκτων Αναγκών του σχεδίου «Ξενοκράτης» με 71 άτομα.

- 36 άτομα επιπλέον των προβλεπομένων στο σχέδιο «Ξενοκράτης» σε άμεση ετοιμότητα επέμβασης όπου απαιτηθεί.

- 68 άτομα της 34 Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας στην Αγία Τριάδα Καρδίτσας και στην Αγία Κυριακή Τρικάλων και 19 άτομα της XXIV Τεθωρακισμένης Ταξιαρχίας στον Παλαμά Καρδίτσας.

- 16 άτομα από το Ειδικό Τμήμα Αντιμετώπισης Καταστροφών (ΕΤΑΚ).

Για τον απεγκλωβισμό πολιτών έχουν διατεθεί:

● 24 Ερπυστριοφόρα Οχήματα Μεταφοράς Προσωπικού Μ113.

● 14 ειδικά οχήματα Hummer.

● 53 οχήματα γενικής χρήσης.

● 4 λεωφορεία.

● 3 Mini Bus.

● 2 ασθενοφόρα.

● 14 μηχανήματα Μηχανικού.

● 4 επικαθήμενα οχήματα

● 12 αρματοφορείς.

● 66 λέμβοι.

● 6 οχήματα Μεταφοράς Ζευγμάτων Γεφυρών και 6 λέμβοι τύπου LCB.

Ακόμη, έχουν διατεθεί 2 δύο Ηλεκτροπαραγωγά Ζεύγη ισχύος 300 και 550 kVA στην Λάρισα για κάλυψη αναγκών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, 400 κουβέρτες για τους Σοφάδες Καρδίτσας, 400 κουβέρτες για την Ιτέα Καρδίτσας, 200 κουβέρτες για την Φαρκαδόνα Τρικάλων, 40 κουβέρτες για τον Παλαμά Καρδίτσας, 400 κουβέρτες για τον δήμο Καρδίτσας, 400 στρώματα για τον Δήμο Καρδίτσας, 210 ράντζα εκστρατείας ενώ έχουν διατεθεί και χώροι φιλοξενίας των πληγέντων.

Επίσης, έχει γίνει τοποθέτηση γέφυρας Bailey στα Καλά Νερά Βόλου ενώ αντίστοιχες γέφυρες είναι σε ετοιμότητα τοποθέτησης στα Στουρναραίικα Τρικάλων και στο Μουζάκι Καρδίτσας από κλιμάκια της Μονάδας Μελετών και Κατασκευών (ΜΟΜΚΑ) του ΓΕΕΘΑ.

Στον Παγασητικό Κόλπο βρίσκονται μια φρεγάτα και ένα αρματαγωγό.

Επιχειρούν 5 ελικόπτερα Έρευνας Διάσωσης, 2 ελικόπτερα CH-47D CHINOOK και 3 ελικόπτερα UH-1H.

Σε ετοιμότητα μιας ώρας βρίσκονται 4 ελικόπτερα και ένα μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 ενώ σε ετοιμότητα τεσσάρων ωρών βρίσκεται ένα πλοίο ταχείας μεταφοράς του Πολεμικού Ναυτικού για φιλοξενία των απεγκλωβισμένων.

Επιπλέον, σε ετοιμότητα βρίσκονται 62 λεωφορεία, 15 μικρολεωφορεία, 19 μηχανήματα Μηχανικού, 121 οχήματα γενικής χρήσης, γέφυρες Bailey προς τοποθέτηση, όπου απαιτηθεί, 932 άτομα του σχεδίου «Ξενοκράτης» στις περιοχές ευθύνης της ΑΣΔΥΣ και της 1ης Στρατιάς, 60 άτομα «Δευκαλίων» σε ετοιμότητα δύο ωρών, 181 άτομα της Δύναμης Συνδρομής Εκτάκτων Αναγκών (ΔΥΣΕΑ) αλλά και κατάλληλοι χώροι φιλοξενίας πλημμυροπαθών πολιτών εντός των στρατοπέδων της ευρύτερης πληγείσας περιοχής.

Τρίκαλα: Καταπτώσεις βράχων στον ορεινό όγκο - Αποκομμένες περιοχές από τις καταστροφές στο οδικό δίκτυο

«Εκείνο που προέχει για μας είναι να αποκατασταθεί η οδική σύνδεση με το Μουζάκι». Αυτά τονίζει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, προσθέτοντας πόσο σημαντική είναι αυτή η αποκατάσταση της οδικής σύνδεσης για όλη την περιοχή, η οποία δέχθηκε την ορμή της κακοκαιρίας Daniel. Οι καταπτώσεις βράχων και η έλλειψη ηλεκτροδότησης είναι άλλες δύο συνέπειες της κακοκαιρίας για την περιοχή της Αργιθέας. Έντονα κατολισθητικά φαινόμενα καταγράφονται και στον δήμο Λίμνης Πλαστήρα, όπως και σε άλλες περιοχές.

Εξάλλου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι προσπάθειες διάσωσης εγκλωβισμένων ανθρώπων σε δημοτικά διαμερίσματα, κυρίως του δήμου Παλαμά, στον οποίο οι ζημιές είναι ανυπολόγιστες, στις υποδομές, στις καλλιέργειες και στο ζωϊκό κεφάλαιο.

Στην Π.Ε. Τρικάλων ο Δήμος Πύλης κάνει γνωστό σε σχετική ανακοίνωση, πως έπειτα από υπεράνθρωπες προσπάθειες των υπηρεσιών του Δήμου και της ΠΕ Τρικάλων, επιχειρώντας από δύο διαφορετικά σημεία, κατόρθωσε να δώσει προσωρινή πρόσβαση, σε οχήματα αγροτικού τύπου, προς τα Στουρναραίϊκα και τα υπόλοιπα χωριά του ορεινού όγκου των Δημοτικών Ενοτήτων Πινδέων, Νεράϊδας και Μυροφύλλου, μέσω της Βλάχας - Σακάτικο - Διάσελο - Στουρναραίϊκα. Συνεχίζονται οι προσπάθειες ώστε σύντομα να εξασφαλιστεί η πρόσβαση σε όλους τους οικισμούς του ορεινού όγκου.

Η Π.Ε. Τρικάλων επίσης, ενημερώνει τις πληγείσες επιχειρήσεις ότι ξεκινά η καταγραφή των ζημιών από κλιμάκια Υπαλλήλων της Π.Ε. Τρικάλων.

Συγκεκριμένα, όπως τονίζεται σε σχετική ανακοίνωση, οι επιχειρήσεις (βιομηχανικές και βιοτεχνικές μονάδες, εμπορικά καταστήματα, κτηνοτροφικές μονάδες, επιχειρήσεις που ασκούν νόμιμη οικονομική δραστηριότητα, συμπεριλαμβανομένων και των ατομικών επιχειρήσεων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στην παραγωγή, μεταποίηση ή εμπορία προϊόντων αλιείας και υδατοκαλλιέργειας) και οι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα φορείς που έχουν πληγεί από τις πρόσφατες πλημμύρες της κακοκαιρίας Daniel, δικαιούνται κρατική αρωγή.

Πηγή: ertnews, ΑΠΕ-ΜΠΕ