Κακοκαιρία Daniel: Μάχη για αποκατάσταση των ζημιών σε Λάρισα, Καρδίτσα και Τρίκαλα

Προσπάθειες από κατοίκους και αρμόδιους φορείς.
Open Image Modal
.
Eurokinissi

Συνεχίζεται η προσπάθεια των αρμόδιων φορέων των δήμων και της Περιφέρειας Θεσσαλίας για την αποκατάσταση των ζημιών στις περιοχές που επλήγησαν από την καταστροφική πλημμύρα.

Σε εξέλιξη βρίσκονται επιχειρήσεις για τον καθαρισμό από την μεγάλη ποσότητα λάσπης που έχει απλωθεί στις συνοικίες της πόλης της Λάρισας, ενώ παράλληλα συνεχίζεται η επιχείρηση στήριξης με είδη πρώτης ανάγκης σε τρόφιμα και νερά στους πλημμυροπαθείς.

Οι κάτοικοι των πλημμυρισμένων συνοικιών της πόλης, αλλά και της επαρχίας συνεχίζουν να καθαρίζουν τα σπίτια τους με την βοήθεια εθελοντικών οργανώσεων, ενώ συνεχίζεται ακόμα η άντληση των υδάτων σε πολλά σπίτια που το νερό δεν υποχωρεί, ώστε να μπορέσουν να επιστρέψουν στην κανονικότητα. 

Σε αναζήτηση στέγης βρίσκονται και κάτοικοι της επαρχίας και των χωριών προς την πόλη, καθώς τα σπίτια τους είναι πλημμυρισμένα και η λάσπη έχει καλύψει μεγάλο μέρος των οικισμών.

Ένα από τα σημαντικότερα ζητήματα είναι η δημόσια υγεία, με τις αρχές να λαμβάνουν τα απαραίτητα μέτρα. Έχει ξεκινήσει από το Σάββατο ο εμβολιασμός όσων επιθυμούν με το αντιτετανικό εμβόλιο.

Σε εξέλιξη βρίσκονται και οι απαντλήσεις στις εργατικές πολυκατοικίες της Λάρισας, με τους κατοίκους να ανησυχούν για την στατικότητα των σπιτιών. Αντίστοιχα προβλήματα αντιμετωπίζουν κάτοικοι στην επαρχία του νομού, λόγω της μεγάλης φθοράς των σπιτιών τους από την καταστροφική πλημμύρα.

Συνεχίζονται επίσης οι προσπάθειες από τους κατοίκους των πληγεισών περιοχών των Περιφερειακών Ενοτήτων Καρδίτσας και Τρικάλων, ώστε να γίνουν κατοικήσιμα τα σπίτια τους και να επιστρέψουν στην κανονικότητα. Οι προσπάθειες εστιάζονται στην απομάκρυνση της λάσπης, αλλά και της έντονης δυσοσμίας, της μούχλας, και της καταπολέμησης των κουνουπιών, για τα οποία οι κάτοικοι ζητούν άμεσα να υπάρξουν ψεκασμοί. Τον δικό τους αγώνα δίνουν και οι αρμόδιες υπηρεσίες για αποκατάσταση των ζημιών στις υποδομές.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και η αποκατάσταση της κανονικότητας και της γρήγορης πρόσβασης στα Στουρναραίικα του Δήμου Πύλης της Π.Ε. Τρικάλων, με την τοποθέτηση γέφυρας τύπου Μπέλεϋ, όπου οι εργασίες ξεκίνησαν χθες. Εντός της εβδομάδας αποκαθίσταται η πρόσβαση στο παραπάνω χωριό, αλλά και στα υπόλοιπα χωριά από τον κεντρικό οδικό άξονα, μετά τις καταστροφές που έχειπροκαλέσει η πρόσφατη θεομηνία. Πρωτεύοντα ρόλο στην φροντίδα των πληγέντων έχει και η σίτιση των πλημμυροπαθών. Έως 2.800 μερίδες φαγητού καθημερινά προσφέρονται από τον Δήμο Τρικκαίων στους πλημμυροπαθείς, όπως ανακοινώθηκε από τη δημοτική αρχή (μεσημεριανό και βραδινό) σε όσους/ες φιλοξενούνται σε ξενοδοχεία, αλλά και όσους/ες διαμένουν σε χωριά και δεν έχουν τη δυνατότητα να μαγειρέψουν.

Το φαγητό ετοιμάζεται από το Κοινωνικό Εστιατόριο του Δήμου Τρικκαίων, από τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου Τρικκαίων, από τη ΣΜΥ και από ιδιώτες, μέσω της σχετικής διαδικασίας.

Ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΙ αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στη θεομηνία που έπληξε την Θεσσαλία, και τόνισε ότι η κυβέρνηση θα σταθεί δίπλα στους πληγέντες, κάτι που συμβαίνει ήδη όπως είπε.

«Θα σταθούμε δίπλα σε όλους τους πληγέντες. Δόθηκαν ήδη οι πρώτες αποζημιώσεις στους πλημμυροπαθείς, ενώ τρέχουν οι αποζημιώσεις στις επιχειρήσεις και ο φθηνός δανεισμός, αλλά και οι απευθείας χρηματοδοτήσεις. Η Θεσσαλία έχει όλες τις δυνατότητες να ανασυγκροτηθεί» είπε ο κ. Σκέρτσος. Τόνισε ότι πρέπει να δουλέψει καλύτερα η συνεργασία με την Αυτοδιοίκηση και εκτίμησε ότι «πρέπει να δούμε ποιες είναι οι αρμοδιότητες κάθε τομέα». Όπως είπε, απαιτούνται συνέργειες και συναντίληψη με πολλούς φορείς, κάτι που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους αυτής της τετραετίας.

Ο κ. Σκέρτσος τόνισε επίσης ότι για πρώτη φορά παρουσιάστηκε από τον πρωθυπουργό το σχέδιο ανάπτυξης για τις 12 περιφέρειες πλην της Αττικής, «και είδαμε ποιες είναι οι αναπτυξιακές προτεραιότητες και τα χρηματοδοτικά εργαλεία» ενώ είπε ότι θα υπάρχουν μηχανισμοί ελέγχου της στοχοθεσίας που κάνει η κυβέρνηση. «Δεν υπήρχαν αυτά. Αυτό είναι το επιτελικό κράτος. Θα διατεθούν πλέον των 2,2 δισ ευρώ και πάνω από 400 εκ. από το Ταμείο Καταστροφών για την επόμενη χρονιά. Καμία περιφέρεια δεν θα κινδυνεύσει από απερήμωση, θα γίνουν επενδύσεις» είπε ο κ.Σκέρτσος.

«Ζήσαμε έναν Ιανό με τετραπλάσια ένταση στη Θεσσαλία. Έγιναν μετά τον Ιανό 70 έργα αντιπλημμυρικής προστασίας, με βάση τα δεδομένα του Ιανού, αλλά η θεομηνία ήταν πολλαπλάσιας ισχύος. Να δούμε την αρχή της ανθεκτικότητας στο νέο περιβάλλον σε οικοδομές και καλλιέργειες» είπε ο κ. Σκέρτσος.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ