Κακοκαιρία: Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης Σκιάθος, Σκόπελος, Νότιο Πήλιο και Ζαγορά

Προβλήματα από την κακοκαιρία σε πολλές περιοχές της χώρας.
|
Open Image Modal
.
EUROKINISSI

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν μεγάλες περιοχές της Μαγνησίας και των Σποράδων, από τη Γενική Γραμματεία Πολιτικής λόγω της κακοκαιρίας, μετά από αίτημα της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Μετά τη Σκιάθο, σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκαν η Σκόπελος στις Σποράδες και μεγάλες περιοχές του Πηλίου, όπως ο Δήμος Νοτίου Πηλίου και ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου.

Η συνεχής βροχόπτωση, περισσότερο από 48 ώρες, και η σφοδρή καταιγίδα που έπληξε το νησί της Σκιάθου για έξι ώρες κατά τη διάρκεια της νύχτας, συνοδευόμενη από σφοδρές ριπές ανέμων, προκάλεσαν μεγάλες ζημιές μέσα στη Χώρα, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, πλημμύρισαν σπίτια και καταστήματα και μεταφέρθηκαν τεράστιες ποσότητες νερού και λάσπης στο λιμάνι και άλλες περιοχές.

Τα προβλήματα εντοπίστηκαν στο «Δέλτα» του περιφερειακού, ενώ στην οδό Παπαδιαμάντη το νερό ξεπέρασε τα 40 εκατοστά. Χείμαρροι και ρέματα στον δρόμο Σκιάθου-Κουκουναριών «φούσκωσαν» από τις μεγάλες ποσότητες του νερού που κατέστρεψαν δρόμους και αντιστηρήξεις, ενώ έχει χαθεί το οδόστρωμα σε πολλά σημεία του δρόμου, στις Αχλαδιές, τον Τρούλο και την Αγία Παρασκευή. Ανάλογες εικόνες έχουν καταγραφεί και στην περιοχή Ξάνεμος, βορειοανατολικά του αεροδρομίου.

Στη Σκόπελο, κυρίως στο δυτικό τμήμα του νησιού, η καταιγίδα ήταν σφοδρή κατά τη διάρκεια της νύχτας, διήρκησε περίπου 5 ώρες και επλήγησαν κυρίως η Γλώσσα, το Λουτράκι, το Έλιος, αλλά και η Χώρα. Το ύψος του βρόχινου νερού, σύμφωνα με την ΕΜΥ, έφθασε τα 67mm.

Ο Δήμος Νοτίου Πηλίου επλήγη από τη σφοδρή κακοκαιρία τα μεσάνυχτα, για περίπου τέσσερις ώρες, και οι δρόμοι στις κωμοπόλεις και τα χωριά μετετράπηκαν σε ορμητικά ποτάμια.

Το φράγμα Παναγιώτικο στον Δήμο Νοτίου Πηλίου έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο της στάθμης του και παρουσιάζει υπερχείλιση με αποτέλεσμα χιλιάδες τόνοι υδάτων να φεύγουν προς τα ρέματα με τεράστια δύναμη και εγκυμονούν μεγάλοι κίνδυνοι για νέες πλημμύρες.

Ο Δήμος Ζαγοράς-Μουρεσίου επλήγη για δεύτερη φορά μέσα στις τελευταίες δέκα ημέρες, με τεράστιες ζημιές σε έργα υποδομής, στην οδοποιία και με μεγάλες κατολισθήσεις.

Προβλήματα υπάρχουν στον δρόμο Καράβωμα-Ζαγοράς, στον δρόμο από τη Ζαγορά προς το Χορευτό, ενώ βράχοι και τεράστιοι όγκοι χωμάτων και λάσπης έχουν κανει αδιάβατους τους δρόμους σε πολλά σημεία.

Με τους δημάρχους Σκοπέλου, Σκιάθου, Ζαγοράς-Μουρεσίου και Νοτίου Πηλίου επικοινώνησε ο υπουργός Εσωτερικών, Τάκης Θεοδωρικάκος, με αφορμή τις καταστροφές που προκλήθηκαν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα που έπληξαν την περιοχή της Μαγνησίας.

Ο κ. Θεοδωρικάκος ζήτησε από τους δημάρχους να του αποστείλουν, το ταχύτερο δυνατόν, την τεχνική έκθεση με τις ζημιές που έχουν υποστεί οι δημοτικές υποδομές, προκειμένου να ενισχυθούν με έκτακτη οικονομική επιχορήγηση.

Θεσσαλονίκη: Στην νότια Χαλκιδική τα περισσότερα προβλήματα

Σε Σάρτη, Τορώνη και Συκιά της Σιθωνίας εντοπίζονται τα περισσότερα προβλήματα που προκάλεσε η ισχυρή κακοκαιρία, η οποία έπληξε την Κεντρική Μακεδονία, κι από το βράδυ του Σαββάτου το «δεύτερο πόδι» της νότιας Χαλκιδικής.

Οι μεγάλοι όγκοι νερού από τις έντονες καταιγίδες είχαν ως συνέπεια μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα να υπερχειλίσουν ρέματα και χείμαρροι και να πλημμυρίσουν δρόμοι στους τρεις οικισμούς, υπόγεια και ισόγεια κατοικιών και καταστημάτων και να σημειωθούν κατολισθήσεις στο επαρχιακό οδικό δίκτυο και σε αγροτικούς δρόμους. Λόγω των πλημμυρών στο αγροτικό οδικό δίκτυο της Συκιάς διακόπηκε η πρόσβαση κτηνοτρόφων στα ποιμνιοστάσιά τους.

Κάτοικοι δεν κινδύνεψαν, αλλά το μεγαλύτερο πρόβλημα παρουσιάστηκε στην περιοχή του Δημοτικού Σχολείου Σάρτης όπου υποχώρησε ξύλινη γέφυρα και υπέστη καθίζηση πεζόδρομος ενώ έσπασε ο κεντρικός αγωγός απορροής ομβρίων που διοχετεύει τα νερά στην παραλία με αποτέλεσμα να καταστραφεί το δίκτυο ύδρευσης και να κινδυνέψουν περιουσίες. Πέντε υπόγεια και ισόγεια κατοικιών, βενζινάδικου κι ενός κτιρίου με ενοικιαζόμενα δωμάτια πλημμύρισαν και χρειάστηκε η επέμβαση της Πυροσβεστική για την άντληση των νερών.

Το πρωί η ένταση της βροχής μειώθηκε και τα φαινόμενα άρχισαν να υποχωρούν. Η μείωση της βροχής έδωσε την δυνατότητα και στα μηχανήματα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, του δήμου και της πυροσβεστικής με την συνδρομή των δύο Ομάδων εθελοντών(ΟΦΚΑΔ και «Δραγουντέλι») να επέμβουν σε πολλά σημεία των τριών οικισμών και να αποκαταστήσουν τις βλάβες αρχικά στο δίκτυο ύδρευσης και κατόπιν διανοίξεις στο οδικό δίκτυο (Πλατανιτσίου- Τορώνης και Σάρτης- Συκιάς) και στο ύψος του κάμπινγκ «Λακάρα» όπου είχαν σημειωθεί κατολισθήσεις.

Στο μεταξύ, σε απαγόρευση της κυκλοφορίας οχημάτων άνω των 3,5 τόνων στην Εγνατία Οδό λόγω θυελλωδών ανέμων προχώρησε η Γενική Περιφερειακή Αστυνομική Διεύθυνση Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης.

Οπως αναφέρεται σε ανακοίνωσή της, «από ώρα 13:40, με αποφάσεις των Διευθύνσεων Αστυνομίας Ροδόπης και Ξάνθης, απαγορεύεται προσωρινά η κυκλοφορία όλων των οχημάτων άνω των 3,5 τόνων και στα δύο ρεύματα κυκλοφορίας της Εγνατίας Οδού, μεταξύ του δυτικού ανισόπεδου κόμβου Κομοτηνής και του ανισόπεδου κόμβου Βαφέικων Ξάνθης.

Οι κυκλοφοριακές ρυθμίσεις θα ισχύσουν για όσο χρονικό διάστημα επικρατούν οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες στην περιοχή, ενώ η κυκλοφορία των παραπάνω οχημάτων θα διεξάγεται μέσω του εθνικού δικτύου Κομοτηνής-Πόρτο Λάγους-Ξάνθης».

Χιόνια, πλημμύρες και κατολισθήσεις στα Τρίκαλα

Οι βροχοπτώσεις των τελευταίων ημερών, οι οποίες συνεχίζονται στη Δυτική Θεσσαλία, είχαν ως αποτέλεσμα να «φουσκώσουν» αρδευτικά κανάλια και να υπερχειλίσουν ποταμοί σε ορισμένα σημεία στους νομούς Τρικάλων και Καρδίτσας, όπως είναι ο Πηνειός και ο Πάμισος.

Στα ορεινά της Περιφερειακής Ενότητας Τρικάλων και πάνω από 900 μέτρα σημειώθηκε η χιονόπτωση, με το χιόνι να έχει φτάσει στα 20 εκατοστά, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα στις μετακινήσεις, ενώ υπήρχαν και καταπτώσεις βράχων, στα σημεία με έντονη βροχόπτωση.

(με πληροφορίες από ΑΠΕ)