«Καλάβρυτα 1943»: Τι απαντούν οι δημιουργοί μετά τις αντιδράσεις απογόνων των θυμάτων

Ο σκηνοθέτης Νικόλας Δημητρόπουλος και ο σεναριογράφος Δημήτρης Κατσαντώνης στο Variety.
Open Image Modal
«Καλάβρυτα 1943»
Tanweer

Απάντηση μετά τον σάλο που δημιουργήθηκε με το τρέιλερ της ταινίας «Καλάβρυτα 1943» δίνουν μέσω Variety, ο σκηνοθέτης Νικόλας Δημητρόπουλος και ο σεναριογράφος Δημήτρης Κατσαντώνης.

Σημειώνεται ότι η ταινία, η οποία αφηγείται τη σφαγή 700 Ελλήνων από τους ναζί σε αντίποινα για την εκτέλεση 80 στρατιωτών από την Αντίσταση και σηματοδοτεί την τελευταία εμφάνιση του σπουδαίου ηθοποιού Μαξ φον Σίντοφ, δεν έχει προβληθεί ακόμη (κάνει παγκόσμια πρεμιέρα το Σάββατο 6 Νοεμβρίου στο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης και θα κυκλοφορήσει στις αίθουσες στις 11 Νοεμβρίου).

Σύμφωνα με την εφημερίδα «Πελοπόννησος» (2/11/) τοπικοί φορείς και απόγονοι θυμάτων του Ολοκαυτώματος, καταγγέλλουν τους υπευθύνους της ταινίας «για παραχάραξη των ιστορικών γεγονότων και αναβίωση μύθων που εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς», ενώ η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος προανήγγειλε μέσω της εφημερίδας μηνύσεις εις βάρος των παραγωγών της ταινίας.

«Θρυαλλίδα για την αγανάκτηση των Καλαβρυτινών» σύμφωνα με το δημοσίευμα, «στάθηκε μία σκηνή 5 δευτερολέπτων στον προπομπό του φιλμ: Πρόκειται για την αναβίωση του μύθου, περί του δήθεν ‘καλού’ Αυστριακού Ναζί, που με δική του πρωτοβουλία και παρακούοντας τις εντολές των ανωτέρων του, ανοίγει τάχα την πόρτα του ήδη πυρπολημένου Δημοτικού Σχολείου, για να «σώσει» τα γυναικόπαιδα!».

Ο Δημήτρης Κατσαντώνης, ο οποίος είναι επίσης νομικός, χαρακτηρίζει τις απειλές για αγωγή ως «πυροτεχνήματα που σύντομα θα αποκαλυφθούν κενά περιεχομένου», προσθέτοντας στο email που έστειλε στο Variety ότι «δεν εκκρεμεί καμία μήνυση σε βάρος μας από κανέναν, αφού δεν υπάρχει καμία νομική βάση».

Ο ίδιος σημειώνει ότι η ταινία είναι ένα έργο μυθοπλασίας «εμπνευσμένο από αληθινά γεγονότα (ούτε καν ‘βασισμένο’)».

Ο σκηνοθέτης Νικόλας Δημητρόπουλος σημειώνει από την πλευρά του ότι «η μοναδική υπόσχεση που έδωσα ήταν στον εαυτό μου, και αυτή ήταν να δείξω τις φρικαλεότητες που διέπραξαν οι Ναζί στα Καλάβρυτα και να υπενθυμίσω στους ανθρώπους ότι ο φασισμός είναι γεμάτος μίσος και κακό και πρέπει να εξαλειφθεί».

«Είναι λυπηρό που η ταινία κρίνεται πριν καν κυκλοφορήσει», δήλωσε ο Ν. Δημητρόπουλος, ενώ ο Δ. Κατσαντώνης πρόσθεσε ότι «η επίσημη γραμμή τόσο του διανομέα όσο και των παραγωγών είναι να δει πρώτα ο κόσμος την ταινία». 

Όταν ρωτήθηκε την περασμένη εβδομάδα για τον ναζί στρατιώτη στην επίμαχη σκηνή, ο Δημητρόπουλος σημείωσε σε συνέντευξή του στο Variety ότι έκθεμα για τη σφαγή των Καλαβρύτων στο Μουσείο Ολοκαυτώματος στην Ουάσιγκτον, αναφέρει 14 αυτόπτες μάρτυρες οι οποίοι ανέφεραν ότι ένας Αυστριακός στρατιώτης άνοιξε τις πόρτες του σχολείου για να ελευθερώσει τις γυναίκες και τα παιδιά που ήταν παγιδευμένα μέσα.

«Ένα από τα βασικά πράγματα που θέλαμε ήταν να σεβαστούμε τους ανθρώπους στα Καλάβρυτα. Κρατήσαμε [τη σκηνή] στην ταινία για να δείξουμε ότι ακόμα και στις πιο σκοτεινές στιγμές, μπορεί να υπάρξει ανθρωπιά».

Με πληροφορίες από Variety