Με δηλώσεις του στο IBNA ο πρωθυπουργός των Σκοπίων, Ζόραν Ζάεφ, αφότου υπέγραψε την πρόσκληση του ΝΑΤΟ για έναρξη των ενταξιακών συζητήσεων, κάλεσε τους πολίτες της Ελλάδας να αξιοποιήσουν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Εξέφρασε δε την ευτυχία του αφού η πΓΔΜ έλαβε πρόσκληση για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ.
Όπως υπογράμμισε: « Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και θα συμβάλει στην αύξηση των επενδύσεων σε όλη την περιοχή».
Εξήγησε δε και τους λόγους για τους οποίους τα αποτελέσματα της συμφωνίας αυτής είναι καλά και για την Ελλάδα αλλά και την πΓΔΜ.
Αναλυτικά η δήλωση του κ. Ζάεφ στο IBNA
«Αξιότιμοι φίλοι πολίτες της Ελλάδας,
Σήμερα αισθάνομαι ιδιαίτερα ευτυχής άνθρωπος διότι η συμφωνία που επιτύχαμε με την Ελλάδα έφερε εμένα και τη χώρα μου στην ευχάριστη θέση να λάβουμε πρόσκληση για πλήρη ένταξη στο ΝΑΤΟ. Η ένταξη στο ΝΑΤΟ θα ενισχύσει την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή και θα συμβάλει στην αύξηση των επενδύσεων σε όλη την περιοχή
Είμαι πεπεισμένος ότι με την εξέλιξη αυτή τα αποτελέσματα θα είναι θετικά, τόσο για τους πολίτες της Ελλάδας όσο και για τους πολίτες της Μακεδονίας. Από την άποψη αυτή, θέλω να επισημάνω ακόμη μία φορά το μήνυμα και τη σημασία της συμφωνίας αυτής. Η συμφωνία δημιουργεί φιλία και συνεργασία, καθώς και προοπτικές για τους πολίτες των δύο χωρών.
Πιστεύοντας ακράδαντα σε αυτό, καλώ τους πολίτες της Ελλάδας, όπως άλλωστε καλώ και τους πολίτες της δικής μου χώρας, για αξιοποίηση της συμφωνίας, η οποία δημιουργεί ένα καλύτερο μέλλον για την Ελλάδα και για την Μακεδονία.
Φυσικά, στο τέλος της όλης διαδικασίας, μετά την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και μετά τις αλλαγές στο Σύνταγμα, εμείς, όπως άλλωστε αποδεχτήκαμε, θα ονομαζόμαστε Βόρεια Μακεδονία. Παράλληλα, όπως η Ελλάδα αποδέχτηκε τους όρους μακεδονική γλώσσα και μακεδονικός λαός, έτσι και εμείς αποδεχτήκαμε τον όρο ’Έλληνες Μακεδόνες, με τις ιδιαιτερότητες της πολιτιστικής κληρονομιάς τους.
Είναι πεπεισμένος, ότι η φιλία που οικοδομήσαμε, μπορεί να αποφέρει, με αμοιβαίο σεβασμό και με αμοιβαία αναγνώριση, μόνο θετικά αποτελέσματα για τις σημερινές γενιές και κυρίως για τις επόμενες γενιές»