Η «Αμολή» χρησιμοποιείται από τους αγρότες του Ασπροπύργου και σημαίνει το αγροτικό αυλάκι που μεταφέρει το νερό ποτίζοντας την καλλιέργεια. Και είναι αυτή η λέξη που χρησιμοποιήθηκε από την εικαστικό και performance artist, Αιμιλία Μπουρίτη, για να τιτλοδοτήσει το διεθνές πρόγραμμα και συλλογικό έργο που παρουσιάζει με την συμμετοχή του τοπικού πληθυσμού: Καλλιτέχνες, αγρότες, μετανάστες και το ευρύτερο κοινό δημιουργούν ένα βιωματικό, συλλογικό, καλλιτεχνικό έργο που πραγματοποιείται στους αγρούς του Ασπροπύργου. Ο λόγος για το «Αμολή ΙΙ» που πραγματοποιείται από τον Ιούλιο έως τον Δεκέμβριο του 2020 αποτελώντας συνέχεια του «Αμολή Ι» που πραγματοποιήθηκε πέρσι με μεγάλη συμμετοχή.
Μέσα από μία σειρά από site specific performances, συμμετοχικές δράσεις και υπαίθριες προβολές, το έργο φέρνει στην επιφάνεια το αγροτικό και πολυπολιτισμικό στοιχείο.
Μέτρα ασφαλείας
Λαμβάνοντας σοβαρά υπόψη την πανδημία που προξένησε ο κορονοϊός - covid 19 το πρόγραμμα «Αμολή» θα παρουσιάσει τις δράσεις του τηρώντας απόλυτα τα μέτρα ασφάλειας που έχουν οριστεί από το νόμο, ενώ μέρος των δράσεων θα παρουσιαστούν διαδικτυακά.
«Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ - Η αρβανίτικη κουλτούρα»
Η έναρξη του προγράμματος θα γίνει την Παρασκευή 17 Ιουλίου με το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ - Η αρβανίτικη κουλτούρα», που αποτελείται από συμμετοχικό έργο, performance και κινηματογραφική προβολή.
Το έργο καταπιάνεται με τη σχέση των αρβανιτών αγροτών με τη γη, την καλλιέργεια, την προσωπική τους ιστορία και τις μνήμες του τόπου ενώ η συμμετοχική δράση των κατοίκων αφορά τις μαρτυρίες και τα τραγούδια των αγροτών και την ξεχωριστή σχέση που έχουν αναπτύξει με την αγροτική γη στην περιοχή της Αγίας Μαρίνας.
H ημερομηνία 17 Ιουλίου, επελέγη ως η ημέρα παρουσίασης του έργου, καθώς ο Ασπρόπυργος συνδέεται ιδιαίτερα με τον εορτασμό της Αγίας Μαρίνας, που γίνεται στο ταπεινό εξωκλήσι του φέρει το όνομα της Αγίας.
Η εικαστικός Αιμιλία Μπουρίτη επηρεαζόμενη από την πανδημία του κορονοϊού διαμορφώνει τη θεματική του έργου και την παρουσίαση του παίρνοντας ως σημείο αναφοράς την ιστορία του τόπου της Αγίας Μαρίνας, καθώς η περιοχή αυτή ήταν γνωστή στην μαύρη περίοδο της πανδημίας της λέπρας ως ένας τόπος εναπόθεσης – εγκατάλειψης των λεπρών.
«Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ - Η Ποντιακή κουλτούρα»
Στις 2 Αυγούστου το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ - Η Ποντιακή κουλτούρα» παρουσιάζεται στη γειτονιά του αεροδρομίου, ΕΜΑΚ 1, στην περιοχή της Γκορυτσάς, Ασπροπύργου. Το έργο αποτελείται επίσης από συμμετοχική δράση, τελετουργική performance και κινηματογραφική προβολή. Η κινηματογραφική προβολή παρουσιάζει τις συμμετοχικές δράσεις της κοινότητας στο έργο «Αμολή», υπογραμμίζοντας τη δυναμική της ποντιακής κουλτούρας μέσα από την τροφή, τις μαρτυρίες του ξεριζωμού και της μετεγκατάστασης της κοινότητας στην Ελλάδα, τη μουσική και τα τραγούδια του Πόντου.
Η συμμετοχική δράση της κοινότητας περιλαμβάνει τις μαρτυρίες των Ποντίων και τραγούδια που σχετίζονται με μνήμες, που αφορούν μεταδοτικές σοβαρές ασθένειες όπως Τσιχότκα, Βράσα, Τσουμάμ όταν οι συμμετέχοντες ή οι πρόγονοι τους κατοικούσαν στις πρώην δημοκρατίες της Σοβιετικής Ένωσης.
Η δύναμη της τέχνης της κοινότητας, καθώς και η πίστη στη ζωή μεταφέρουν το μήνυμα της αλληλεγγύης, της ιστορικής μνήμης και της αισιοδοξίας μπροστά σε καιρούς πανδημίας.
Το έργο «Αγροτικά Αποτυπώματα Ασπροπύργου ΙΙ» με αφορμή τον κορονοϊό μας καλεί να επανεξετάσουμε τη σχέση μας με τη γη και τις ανθρώπινες σχέσεις, ενώ με όχημα τη σύγχρονη τέχνη δημιουργεί δυναμικές που αντιστέκονται σε κάθε μορφή στασιμότητας και φόβου. Το μήνυμα που το έργο μεταφέρει είναι ότι «Η τέχνη, η δημιουργικότητα όπως και η αλήθεια-γνώση, ελευθερώνουν».
Διεθνείς συνεργασίες
Το έργο «Αμολή ΙΙ» πραγματοποιείται σε συνεργασία με τον Δήμο Ασπροπύργου και το Πνευματικό κέντρο του, το Εργαστήριο Ήπιων Μορφών Ενέργειας & Προστασίας Περιβάλλοντος Τμήμα Μηχανολόγων Μηχανικών Σχολή Μηχανολόγων Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής, το Πανεπιστήμιο Ploiesti, το Πάνθεον Σορβόννης (Ερευνητική ομάδα) Πανεπιστήμιο της Γαλλίας (Universite Paris 1 Pantheon Sorbonne), το Γ′ Εργαστήριο Ζωγραφικής της Ανωτάτης Σχολής Καλών Τεχνών (ΑΣΚΤ), τον Αγροτικό Σύλλογο Ασπροπύργου, Comunitatea Elena Prahova-Ploiesti, το σύλλογο Αδελφοποίησης πόλεων Ασπροπύργου και Πλόεστι, Ρουμανίας, τα τριτοβάθμια ιδρύματα όπως και τα ιδρύματα πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης του Θριασίου πεδίου.
Το έργο «Αμολή ΙΙ» έχει τις ρίζες του στην έρευνα της Αιμιλίας Μπουρίτη, με τίτλο Μεταβιομηχανικά αγροτικά μονοπάτια που πραγματοποιεί η ίδια από το 2016 μέχρι και σήμερα στην περιοχή του Ασπροπύργου.
Η συμμετοχή στο έργο θα γίνει με κράτηση και ο αριθμός των θέσεων είναι περιορισμένος. Οι συμμετέχοντες θα είναι καθιστοί και μπορούν εάν επιθυμούν να φέρουν το δικό τους κάθισμα ή μαξιλάρι.
Info:
Είσοδος ελεύθερη
Οι συμμετέχοντες συνιστάται να φορούν άνετα ρούχα και παπούτσια. Ώρα έναρξης 8.30 μ.μ.
Περιπατητική διαδρομή προς το εξωκλήσι της Αγίας Μαρίνας. Αφετηρία το 1ο Γενικό Λύκειο Ασπροπύργου. Ώρα 19.30
Απαραίτητες δηλώσεις συμμετοχής στα τηλέφωνα 210 5577191 και 6970 383229