Καλλιτεχνικό πατινάζ: Πώς γίνεται το τετραπλό άξελ και πόσο επιβαρύνει τα σώματα των αθλητών

Και άλλες απορίες που όλοι έχουμε για τις φιγούρες του πατινάζ που κόβουν την ανάσα.
Open Image Modal
Αθλήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ
AP

Οι καλύτερες αθλήτρες καλλιτεχνικού πατινάζ της Ρωσίας θα προσπαθήσουν να ανέβουν στο βάθρο των Ολυμπιακών Αγώνων, εκτελώντας τα τετραπλά άξελ που αψηφούν την βαρύτητα και παραμένουν μια σπάνια φιγούρα στις καλλιτεχνικό πατινάζ γυναικών. Θα μπορούσαν, όμως, οι αθλήτριες και οι αθλητές να προσθέσουν μια μέρα μια πέμπτη περιστροφή στα άλματά τους;

Οι ειδικοί του αθλητισμού λένε ότι δεν είναι ξεκάθαρο ποια μπορεί να είναι τα ανθρώπινα όρια στον αριθμό των περιστροφών που θα μπορούσε να ολοκληρώσει ένας αθλητής καλλιεχνικού πατινάζ. Τα τετραπλά άξελ έχουν γίνει φιγούρα στο καλλιτεχνικό ανδρών από τότε που ο Καναδός Κερτ Μπρόουνινγκ έκανε το πρώτο το 1988. Για τις γυναίκες, η Γιαπωνέζα Μίκι Άντο πέτυχε το πρώτο τετραπλό άξελ το 2002.

Ακολουθεί μια ανάλυση για το πως επιτυγχάνονται τα εν λόγω άλματα. 

Οι παράγοντες που καθορίζουν τις περιστροφές σε ένα άλμα

Για να κάνουν όσο το δυνατόν περισσότερες περιστροφές κατά τη διάρκεια ενός άλματος, οι ειδικοί λένε ότι οι αθλητές πρέπει να εκτοξευθούν όσο το δυνατόν πιο ψηλά και μακριά στον αέρα για να μεγιστοποιήσουν τον χρόνο περιστροφής τους.

Η ταχύτητα και η δύναμη που απαιτούνται για την εκτόξευση - και την προσγείωση - είναι εν μέρει ο λόγος που τα τετραπλά άξελ είναι πιο συνηθισμένα στο ανδρικό πατινάζ.

Αλλά ένας παράγοντας που θα μπορούσε να ευνοήσει τις γυναίκες είναι οι διαστάσεις του σώματος τους. Μια αθλήτρια με μικρό εύρος σώματος, για παράδειγμα, μπορεί να έχει ένα πλεονέκτημα έναντι κάποιου με μεγάλους ώμους, λέει ο Ραγίβ Ρανγκανάθαν, ειδικός στην κινησιολογία του σώματος στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. 

Τι περιλαμβάνουν τα άλματα

Ένα τετραπλό άξελ σημαίνει τέσσερις περιστροφές, όπως υποδηλώνει το όνομα. Αλλά ο τρόπος που οι αθλητές κάνουν την εν λόγω φιγούρα μπορεί να διαφέρει.

Τα τελευταία χρόνια, είναι πιο συνηθισμένο οι αθλητές να αρχίζουν να γυρίζουν πριν εκτοξευθούν από τον πάγο, λέει η Πολίνα Έντμουντς, η οποία συμμετείχε στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2014. Αυτή η στροφή, γνωστή ως προ - στροφή, είναι ένας άλλος λόγος για τον οποίο τα τετραπλά άξελ στο γυναικείο πατινάζ δεν είναι τόσο σπάνια όσο ήταν κάποτε.

Υπάρχει μια κατεύθυνση στην κοινότητα του πατινάζ για την προ - στροφή, η οποία μπορεί να συνίσταται σε μισή στροφή ή περισσότερο, να συνυπολογιστεί στο σκορ, λέει η Έντμουντς. Επί του παρόντος, ο τεχνικός πίνακας εξετάζει εάν η προσγείωση είναι «καθαρή».

Πόσο επιβαρύνονται οι αθλητές

Τα τετραπλά άξελ μπορεί να είναι εξαιρετικά επιβαρυντικά για τα σώματα των αθλητών.

Στο μπάσκετ ή το βόλεϊ, για παράδειγμα, οι παίκτες προσγειώνονται πιο σταδιακά ξεκινώντας από το μπροστινό μέρος των ποδιών τους, κάτι που βοηθά στην απορρόφηση της πρόσκρουσης, δήλωσε ο προπονητής αθλητικών επιδόσεων Καρλ Έρικσον στην κλινική του Μέγιο. Στο πατινάζ, η προσγείωση είναι πιο απότομη και με ένα πόδι να προσγειώνεται ουσιαστικά πάνω σε μία λεπίδα.

«Υπάρχει μια τεράστια δύναμη που πρέπει να μπορέσουν οι αθλητές να απορροφήσουν γρήγορα και αμέσως μετά να προσγειωθούν με χάρη», λέει ο Έρικσον.

Δεδομένου ότι οι αθλητές ανταμείβονται ακόμα και για την απόπειρα τετραπλού άξελ, ακόμη και αν δεν προσγειωθούν σωστά, μπορεί να αισθάνονται πίεση να το δοκιμάσουν, λέει ο Έντμουντς.

«Περισσότερο τα νεαρά κορίτσια επιχειρούν αυτήν την φιγούρα, ακόμη και με το κόστος να προσγειωθούν λάθος ή και να κινδυνεύσουν να τραυματιστούν», λέει.

Ο Έντμουντς έκανε λόγο επίσης για τη νεαρή ηλικία των αθλητριών που μπορούν να εκτελέσουν το εν λόγω άλμα, στα πλεονεκτήματα του να είσαι μικρός. Η Ρωσίδα Καμίλα Βαλίεβα είναι 15 ετών. Οι συναθλήτριές της, Άννα Σερμπάκοβα και η Αλεξάντρα Τρουσόβα είναι και οι δύο 17 ετών. 

Πόσες στροφές μπορεί να κάνει ένας αθλητής

Δεν είναι γνωστό πόσες περιστροφές θα μπορούσε να κάνει ένας αθλητής. Αλλά οι προηγούμενες υποθέσεις σχετικά με τα όρια της ανθρώπινης απόδοσης, όπως το μίλι των 4 λεπτών, έχουν αποδειχθεί λανθασμένες, σημείωσε ο Ρανγκανάθαν.

Το επόμενο άλμα μετά την τετραπλή περιστορφή φαίνεται να είναι το άλμα 4 1/2 περιστροφών, το οποίο εκτέλεσε ο Ιάπωνας Γιουζούρου Χανίου την περασμένη εβδομάδα, αλλά δεν προσφειώθηκε σωστά, προσπαθώντας να γίνει ο πρώτος που θα κάνει το εν λόγω άλμα. 

Ωστόσο, ο Ρανγκανάθαν σημείωσε ότι το ύψος είναι βασικός παράγοντας στο πόσες περιστροφές μπορούν να επιτευχθούν στα άλματα καλλιτεχνικού πατινάζ.

«Αυτό μπορεί τελικά να θέσει ένα όριο στο πόσες περιστροφές θα μπορούσαμε ενδεχομένως να επιτύχουμε», λέει.