Στα 15 της χρόνια και μέσα σε ένα παγοδρόμιο Ολυμπιακών Αγώνων, η Καμίλα Βαλίεβα άφησε άφωνους τους πάντες κάνοντας τεταρπλό άξελ κατά τη διάρκεια του ομαδικού στους Χειμερινούς Αγώνες.
Προκάλεσε τον θαυμασμό όλων. Αλλά τι είναι στα αλήθεια αυτό το Άξελ και πόσο δύσκολο είναι να κάνει κάποιος αθλητής ή αθλήτρια τριπλό ή τετραπλό σάλτο σαν αυτό, που έγινε για πρώτη φορά.
Δεν είμαι ο πιο ειδικός στο καλλιτεχνικό πατινάζ, αλλά θα προσπαθήσω να εξηγήσω μερικά πράγματα για να γίνει κατανοητό τι γίνεται στην προσπάθεια αυτή των αθλητών.
Το Άξελ είναι ένα σάλτο που περιλαμβάνει μισή έξτρα περιστροφή στον αέρα επειδή ο αθλητής ξεκινά τις περιστροφές πηδώντας προς τα μπρος. Ο αθλητής ξεκινά πατινάροντας προς τα πίσω με το δεξί πόδι. Μετά αλλάζει και στηριζόμενος μόνο στο αριστερό, χτυπάει με την άκρη του παγοπέδιλου τον πάγο και τινάζεται προς τα πάνω φεύγοντας με το στήθος μπροστά. Φέρνει το αριστερό πόδι σε σχήμα σταυρού μπροστά και το δεξί, όπως γίνεται στο λουπ, και μετά τις περιστροφές προσγειώνεται με το δεξί πόδι, ενώ το αριστερό πάει πίσω στον αέρα.
Συνήθως γίνεται με διπλή ή τριπλή περιστροφή (δηλαδή διπλό ή τριπλό Άξελ), πράγμα πολύ δύσκολο ή ίσως πάρα - μα πάρα πολύ δύσκολο. Φανταστείτε λοιπόν αυτό να πρέπει να γίνει τέσσερις φορές, δηλαδή τετραπλό που εκτέλεσε η Καμίλα Βαλίεβα.
Το πρώτο τριπλό Άξελ παρουσιάστηκε από τον Vern Taylor στο Παγκόσμιο πρωτάθλημα του 1978, από την Midori Ito στο ΝΗΚ Trophy to 1988 και από τους Rena Inoue και John Baldwin Jr στα ζευγάρια στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006. Πήρε το όνομά του από τον Axel Paulsen που παρουσίασε πρώτος το απλό Άξελ το 1882.
Επειδή μιλήσαμε για το Λουπ, πρέπει να εξηγήσουμε και τι είναι αυτό. Ο αθλητής πατινάρει προς τα πίσω με σταυρωμένα και λυγισμένα πόδια (το αριστερό σταυρωμένο μπροστά από το δεξί). Μετά πηδάει σηκώνοντας το αριστερό και ταυτόχρονα πιέζοντας το δεξί στον πάγο, με τους ώμους προς τα εμπρός και περιστρέφεται έχοντας σταυρωμένα τα πόδια (όπως στην αρχή του άλματος). Προσγειώνεται με το δεξί, ενώ το αριστερό πάει πίσω στον αέρα.
ΥΓ. Θέλω να ζητήσω συγνώμη γιατί δεν είμαι ο ειδικός όπως προείπα στο άθλημα αυτό, αλλά έκανα μία προσπάθεια να περιγράψω όσο καλύτερα μπορούσα τις συγκεκριμένες ασκήσεις. Ζητώ συγνώμη από τον ”πρύτανη” του είδους, κ. Αλέξη Κωστάλα, που οφείλουμε να ακούμε με προσοχή κατά την συναρπαστική περιγραφή του αθλήματος, γιατί γνωρίζει πολλές λεπτομέρειες και είναι σε θέση να μας κάνει πάντοτε σοφότερους.