Η επόμενη μέρα στη ΝΔ μετά τη διαγραφή Σαμαρά

«Καμία αμφισβήτηση του πατριωτισμού μας δεν γίνεται ανεκτή»: Το νέο μήνυμα της κυβέρνησης.
|
Open Image Modal
Στιγμιότυπο από την εποχή που δεν είχε επέλθει η ρήξη μεταξύ Μητσοτάκη - Σαμαρά
Eurokinissi

«Ήταν μονόδρομος η διαγραφή Σαμαρά μετά τα όσα υποστήριξε στη συνέντευξη του» τονίζουν από το απόγευμα του Σαββάτου (16/11) κυβερνητικά στελέχη υπογραμμίζοντας ότι ο πρώην πρωθυπουργός ξεπέρασε τα εσκαμμένα.

Το γιατί δεν μπορούσαν να περάσουν χωρίς αντίδραση οι θέσεις του Αντώνη Σαμαρά, εξήγησε ο Υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης ο οποίος μίλησε το πρωί της Κυριακής σε τηλεοπτικό σταθμό (Mega).

«Για πρώτη φορά ζήτησε παραίτηση ΥΠΕΞ στη βάση αμφισβήτησης του πατριωτισμού του. Και επειδή τον ΥΠΕΞ τοποθέτησε ο πρωθυπουργός, προφανώς αμφισβητεί και τον πατριωτισμό του πρωθυπουργού. Αυτό δεν γίνεται ανεκτό. Η αμφισβήτηση του πατριωτικού προσανατολισμού της κυβέρνησης δεν μπορεί να γίνει δεκτή», τόνισε ο Μάκης Βορίδης.

«Δεν μπορούσε ο πρωθυπουργός να κάνει τίποτε άλλο», σημείωνε την ίδια ώρα ο Άδωνις Γεωργιάδης.

 

Πολλές φορές τα τελευταία δύο χρόνια ο Αντώνης Σαμαράς είχε εκφράσει ανοιχτά τη διαφωνία του για τις πολιτικές επιλογές της κυβέρνησης που- όπως έλεγε- μετατρέπουν τη ΝΔ σε ένα άλλο κόμμα, όπως για τα ελληνοτουρκικά, το άνοιγμα στο κέντρο ή τη woke ατζέντα, οπότε στο Μέγαρο Μαξίμου ήταν γνωστές οι θέσεις του.

«Κάπου υπάρχει και ένα όριο»

Όμως πλέον δεν μπορούσε να επιλεγεί άλλη λύση από τη διαγραφή καθώς, όπως επισήμανε ο Μάκης Βορίδης, «υπήρξε ποσοτική και ποιοτική διαφοροποίηση» από την πλευρά του πρώην πρωθυπουργού μέσω των τοποθετήσεων του για μειοδοσία αλλά και για χαριεντισμούς του Κυριάκου Μητσοτάκη και του Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ταγίπ Ερντογάν και τον Έντι Ράμα, καθώς και την πρόταση του για τον Κώστα Καραμανλή ως τον επόμενο Πρόεδρο της Δημοκρατίας. «Κάπου υπάρχει ένα όριο», τόνισε ο Μάκης Βορίδης.

Η απόφαση για την αποπομπή του Αντώνη Σαμαρά από τη Νέα Δημοκρατία ελήφθη από τον Κυριάκο Μητσοτάκη το μεσημέρι του Σαββάτου όταν και ενημερώθηκε για το πλήρες περιεχόμενο της συνέντευξης Σαμαρά. Είχε προηγηθεί σύσκεψη στο Μέγαρο Μαξίμου στην οποία έλαβαν μέρος στενοί συνεργάτες του πρωθυπουργού και ακολούθησε η σκληρή ανακοίνωση του Παύλου Μαρινάκη.

«Δεν υπάρχει πρόβλημα κυβερνητικής σταθερότητας»

Πλέον έχουν εκκινήσει οι τυπικές διαδικασίες για τη διαγραφή του Αντώνη Σαμαρά –η δεύτερη μετά το 1993- και αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση από την Πειραιώς.

Ένα ερώτημα που τέθηκε αμέσως μετά τις ραγδαίες εξελίξεις ήταν αν η αποπομπή του πρώην πρωθυπουργού από το κόμμα μπορεί να εντείνει την εσωκομματική εσωστρέφεια ή ακόμα και να επηρεάσει την κυβερνητική σταθερότητα.

«Οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας νομίζω είναι συντεταγμένοι στη γραμμή της κυβέρνησης» απάντησε ο Μάκης Βορίδης σε σχετική ερώτηση που του έθεσαν δημοσιογράφοι ενώ ο Άδωνις Γεωργιάδης εκτίμησε ότι «δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα για την κυβερνητική σταθερότητα».

Το γεγονός πάντως ότι σήμερα το πρωί βγήκαν οι κύριοι Βορίδης και Γεωργιάδης να τοποθετηθούν για την απόφαση Μητσοτάκη και να απαντήσουν ουσιαστικά στον Αντώνη Σαμαρά, μάλλον δεν είναι τυχαίο. Μην ξεχνάμε ότι πρόκειται για πρόσωπα που επικοινωνούν με το ευρύτερο ακροατήριο της λαϊκής δεξιάς αλλά και δεξιότερα της Νέας Δημοκρατίας. Εξάλλου και οι δύο πολιτικοί επί προεδρίας Αντώνη Σαμαρά προσχώρησαν στη ΝΔ από το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ.

Ποιες θα είναι οι επόμενες κινήσεις Σαμαρά

Άλλο θέμα που συζητείται στα πολιτικά και δημοσιογραφικά «πηγαδάκια» είναι αν ο Αντώνης Σαμαράς θελήσει να κάνει κάποια κίνηση με την ίδρυση πολιτικού φορέα που θα κινείται δεξιότερα της ΝΔ. Έμπειροι αναλυτές εκτιμούν ότι είναι ένα σενάριο που δεν συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες για μία σειρά από αντικειμενικές δυσκολίες. Δεν αποκλείεται ο πρώην πρωθυπουργός να συνεχίσει τις δημόσιες τοποθετήσεις του για μία σειρά από θέματα, θεωρώντας ότι εκφράζει τις ιδέες και αξίες του κόμματος. Η απάντηση του στη διαγραφή από τον Κυριάκο Μητσοτάκη στέλνει το μήνυμα ότι μπορεί να συνεχίσει την κριτική κατά της κυβέρνησης.

Πάντως, ήδη η πρόεδρος της «Φωνής Λογικής», Αφροδίτη Λατινοπούλου, και ο πρόεδρος της «Νίκης», Δημήτρης Νατσιός, με δημόσιες τοποθετήσεις τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ασκούν έντονη κριτική στο Μέγαρο Μαξίμου για την υπόθεση Σαμαρά και τάσσονται ευθέως υπέρ των θέσεων του πρώην πρωθυπουργού. Μπορεί αυτή η εξέλιξη να πυροδοτήσει διαφοροποιήσεις στο ευρύτερο πολιτικό σκηνικό; Το μέλλον θα δείξει…