Η αναταραχή που έχει ξεσπάσει στους Αγώνες του Πεκίνου, αφότου η Καμίλα Βαλίεβα, η 15χρονη Ρωσίδα αθλήτρια του καλλιτεχνικού πατινάζ η οποία βρέθηκε θετική σε απαγορευμένη ουσία, έχει φέρει στο προσκήνιο την διαπρεπή προπονήτρια της και έναν γιατρό με προηγούμενα αδικήματα ντόπινγκ.
Η έφηβη πατινέρ έλαβε άδεια τη Δευτέρα για να αγωνιστεί στο εναπομείναν αγώνισμα της. Αλλά η κατηγορία για χρήση απαγορευμένης ουσίας εις βάρος της δεν έχει επιλυθεί και οι αρχές κατά του ντόπινγκ στη Ρωσία είναι απίθανο να εξετάσουν την υπόθεσή της πριν το τέλος των Χειμερινών Αγώνων.
Καθώς η Βαλίεβα ετοιμάζεται να αγωνιστεί ξανά την Τρίτη, ο ρόλος του γιατρού και της προπονήτριας της, στην αθλητική καριέρα της, έχει προκαλέσει οργή για το πώς μια ανήλικη αθλήτρια έλαβε την απαγορευμένη ουσία, τριμεταζιδίνη. Η περίπτωση της Βαλίεβα ξεσκεπάζει τις συνθήκες που βιώνουν οι Ρώσοι έφηβοι που κυριαρχούν πλέον στο καλλιτεχνικό πατινάζ.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός κατά του Ντόπινγκ (WADA) δήλωσε ότι θα ξεκινήσει μια ανεξάρτητη έρευνα για τους ενήλικες που περιβάλλουν τη Βαλίεβα. Η WADA είπε ότι η Ρωσική Υπηρεσία Αντιντόπινγκ διεξάγει ήδη έρευνα.
Αμερικανοί αξιωματούχοι κατά του ντόπινγκ δήλωσαν ότι θα μπορούσε επίσης να ασκηθεί διώξη στους Ρώσους που σχετίζονται με τη Βαλίεβα σύμφωνα με τον αμερικανικό νόμο Ροντσέκοφ. Ο εν λόγω νόμος εξουσιοδοτεί τους εισαγγελείς των ΗΠΑ να ζητήσουν πρόστιμα έως και 1 εκατομμύριο δολάρια και ποινές φυλάκισης έως και 10 χρόνια, ακόμη και για μη Αμερικανούς, εάν οι ενέργειές τους έχουν επηρεάσει τα αποτελέσματα των αθλητών των ΗΠΑ.
Η προπονήτρια της Βαλίεβα, Eτέρι Tουτμπερίτζε, η οποία είναι γνωστή στους κύκλους του πατινάζ για τις σκληρές μεθόδους προπόνησης, περνά από εξονυχιστικό έλεγχο στους Αγώνες του Πεκίνου. Είναι η πιο περιζήτητη προπονήτρια καλλιτεχνικού πατινάζ στη Ρωσία.
Ο Φιλίπ Σβέτσκι βρίσκεται δίπλα στο παγοδρόμιο κατά τη διάρκεια των αγώνων και των προπονήσεων Ρώσων αθλητών καλλιτεχνικού πατινάζ. Ο πανύψηλος, μελαχρινός γιατρός εργάζεται σε νοσοκομείο βετεράνων πολέμου στη Μόσχα, εκτός από τη θεραπεία μελών της ομάδας καλλιτεχνικού πατινάζ της Ρωσίας.
Ο Σβέτσκι και αρκετοί Ρώσοι κωπηλάτες αποβλήθηκαν από διάφορες διοργανώσεις από το 2007 έως και το 2010 για παραβιάσεις κατά του ντόπινγκ, είπε ο Τζιμ Γουόλντεν, δικηγόρος του Γκριγκόρι Ροντσένκοφ, του πρώην επικεφαλής του ρωσικού εργαστηρίου αντιντόπινγκ που έγινε καταγγέλλων.
Το διεθνές κυβερνητικό όργανο της κωπηλασίας είπε τότε ότι οι παραβιάσεις σχετίζονταν με απαγορευμένες ενδοφλέβιες εγχύσεις.
Μετά την άρση της αναστολής του, εντάχθηκε στην εθνική ομάδα καλλιτεχνικού πατινάζ της Ρωσίας.
Ο Γουόλντεν είπε ότι τα προηγούμενα αδικήματα του γιατρού και οι κατηγορίες για κλίμα εκφοβισμού που δημιουργεί η Tουτμπερίτζε ανάμεσα στις πατινέρ της, τους καθιστούν αμφότερους πρωταρχικούς στόχους για τους ερευνητές των ΗΠΑ.
«Έχουν κάποιον που έχει ήδη πειθαρχικό ιστορικό με απαγορευμένα φάρμακα που βελτιώνουν την απόδοση και μια απίστευτα αμφιλεγόμενη προπονήτρια», είπε.
«Το FBI και το Υπουργείο Δικαιοσύνης, νομίζω, θα ψάξουν πολύ τον γιατρό και την προπονήτρια για να δουν αν μπορούν να συγκεντρώσουν τα στοιχεία».
Τόσο η Τουτμπερίτζε όσο και ο Σβέτσκι δεν έχουν κατηγορηθεί για αδικήματα και το Reuters δεν έχει στοιχεία για τον πιθανό ρόλο τους στο θετικό τεστ ντόπινγκ της Βαλιέβα.
Η τρομερή φήμη της Τουτμπερίτζε
H Tουτμπερίτζε διαθέτει μια επιβλήτικη παρουσία. Η ψιλόλιγνη 47χρονη με τις σκοτεινές καμπαρντίνες ξεχωρίζει δίπλα στο παγοδρόμιο και στον χώρο του kiss-and-cry όπου οι αθλητές του καλλιτεχνικού πατινάζ λαμβάνουν τους βαθμούς τους.
Η Tουτμπερίτζε , η οποία είπε στην ρωσική κρατική τηλεόραση το Σάββατο ότι είναι σίγουρη ότι η Βλαιέβα είναι «καθαρή και αθώα», υποχρεώνει τους Ρώσους γονείς να καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια ώστε να την πείσουν να αναλάβει τα παιδιά τους.
Η Ρωσίδα Ολυμπιονίκης Γιούλια Λιπτίνσκαγια ήταν 10 ετών όταν μαζί με τη μητέρα της ταξίδεψαν 1.800 χιλιόμετρα από την Αικατερινούπολη στη Μόσχα για να συναντήσουν την Tουτμπερίτζε. Η Λιπτίνσκαγια και η μητέρα της είχαν συμφωνήσει ότι εάν η Tουτμπερίτζεαρνιόταν να την προπονήσει, θα εγκατέλειπε το πατινάζ, ανέφερε το ρωσικό Channel One.
Οι πατινέρ της είναι από τους μοναδικούς στο γυναικείο αγώνισμα που μπορούν να εκτελέσουν το τετραπλό άξελ.
Οι νεότερες αθλήτριες έχουν ένα σημαντικό πλεονέκτημα. Οι στενοί γοφοί και οι ώμοι τους τους βοηθήσουν να περιστρέφονται πιο γρήγορα στον αέρα, είπε η εμπειρογνώμονας εμβιομηχανικής του Ithaca College, Ντέμπορα Κινγκ.
Μερικοί από τις πατινέρ της Tουτμπερίτζε έχουν κερδίσει μετάλλια στους Αγώνες αλλά αποσύρθηκαν στον επόμενο Ολυμπιακό κύκλο. Η Aλίνα Ζαγκίτοβα και η Eβγενία Mεντβέντεβα, χρυσές και ασημένιεςαντίστοιχα ολυμπιονίκες στους Αγώνες της Πιονγκτσάνγκ του 2018, έχουν εγκαταλείψει το άθλημα. Η Λιπτίνσκαγια , χρυσή Ολυμπιονίκης στο ομαδικό στο Σότσι σε ηλικία 15 ετών, αποσύρθηκε το 2017.
Ο Ιγκόρ Λιουτίκοφ, ο οποίος ήταν προπονητής της Βαλίεβα όταν ήταν οκτώ ετών και ο οποίος συνεργάστηκε για λίγο με την Τουτμπερίτζε, επαίνεσε την προπονήτρια σε συνέντευξή του στο Reuters στη Μόσχα.
Είπε ότι οι αυστηρές μέθοδοι προπόνησής της, που κρατούν σε εγρήγροση τις αθλήτριες και το προπονητικό επιτελείο, είχαν φέρει επανάσταση στο άθλημα.
Ο Λιουτίκοφ επεσήμανε ότι οι αθλήτριες είχαν το δικαιώμα να επιλέξουν αν θα υποβληθούν στις σκληρές μεθόδους προπόνησής της.
«Κανείς δεν σε αναγκάζει», έλεγε. «Αλλά αν θέλεις να πηδήξεις, πρέπει να δουλέψεις, πρέπει να μοχθήσεις».
Η θυσίες του πρωταθλητισμού
Η Λιπτίνσκαγια , η οποία στους στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Σότσι, βοήθησε τη Ρωσία να κερδίσει το χρυσό στο ομαδικό, ανακοίνωσε την αποχώρησή της το 2017 σε ηλικία 19 ετών, επικαλούμενη μια μακρά μάχη με την ανορεξία.
Η Tουτμπερίτζε είπε σε μια συνέντευξη της το 2014 ότι η διατροφή της Λιπτίνσκαγια αποτελούνταν από θρεπτικά συστατικά σε σκόνη όταν έπρεπε να χάσει βάρος.
Η Tουτμπερίτζε είπε σε μια σπάνια συνέντευξη στο ρωσικό Channel One τον Δεκέμβριο ότι έδιωξε την Aλίνα Ζαγκίτοβα από την προπονητική της ομάδα επειδή ”είχε αρχίσει να τεμπελιάζει”.
Η Ζαγκίτοβα, η οποία στα 15 της έγινε ολυμπιονίκης στη Νότια Κορέα, θα μπορούσε να επιστρέψει υπό έναν όρο, είπε η Tουτμπερίτζε .
«Η προϋπόθεση ήταν ότι η μητέρα της δεν θα έμενε στη Μόσχα και ουσιαστικά δεν θα την επισκεπτόταν μέχρι ένα Ολυμπιακό μετάλλιο», είπε στη συνέντευξη.
Η προπονήτρια έχει παραδεχτεί στο παρελθόν τη σκληρότητά της στο κυνήγι του χρυσού.
«Η αυστηρότητα και η σκληρότητα είναι παρούσες στις προπονήσεις γιατί μερικές φορές απογοητεύομαι απίστευτα όταν μία αθλήτρια ναι μεν προπονείται, αλλά μπορεί να τα πάει πολύ καλύτερα».
«Αν δεν το έκανα αυτό, η αθλήτρια δεν θα είχε τα μετάλλια και τη χαρά να ανέβει στο βάθρο».