Οι Ανεξάρτητοι Έλληνες δεν συμφωνούν και δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία για το ζήτημα της ονομασίας της ΠΓΔΜ, εάν αυτή περιλαμβάνει τον όρο «Μακεδονία», δήλωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Καμμένος,στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε την Τρίτη.
«Η θέση των Ανεξάρτητων Ελλήνων είναι πάγια και δεν αλλάζει. Δεν πρόκειται να ψηφίσουμε καμία συμφωνία που περιέχει στο όνομα της γειτονικής χώρας τον όρο ”Μακεδονία”» υπογράμμισε ο Πάνος Καμμένος. Ταυτόχρονα ανέφερε ότι είναι η πρώτη φορά που θέτει θέμα κομματικής πειθαρχίας στους ΑΝΕΛ, επισημαίνοντας ότι αν κάποιος βουλευτής τους ψηφίσει διαφορετικά, διαγράφεται και προσθέτοντας: «Όποιος έχει διαφορετική θέση, μπορεί να φύγει τώρα».
Ο κ. Καμμένος εκτίμησε ότι η επίτευξη συμφωνίας θα αργήσει και ότι εξαιτίας ορισμένων όρων που υπάρχουν σε αυτήν δεν θα γίνει δεκτή από την πλευρά της πΓΔΜ και ως εκ τούτου θα αργήσει να έλθει προς κύρωση στην Βουλή και πάντως αυτό δεν πρόκειται να συμβει το φθινόπωρο, ενδεχομένως η όλη διαδικασία να φθάσει και ως το 2020.
Είπε ακόμα ότι η πρόταση «είναι ακριβώς η πρόταση με τους όρους της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή» σημειώνοντας, επίσης, ότι υπάρχουν άρθρα στην πρόταση που διευκρινίζουν πάρα πολλά πράγματα.
Έκανε λόγο για την ύπαρξη αρκετά ισχυρών όρων στη συμφωνία που αποσαφηνίζουν ζητήματα για τη σλαβική καταγωγή, γλώσσα και ιστορία της γείτονος χώρας, προσθέτοντας ότι αν δεν υπήρχε το όνομα «Μακεδονία», οι ΑΝΕΛ δεν θα δεσμεύονταν (σσ. να την ψηφίσουν). Ανέφερε ότι και ως υπουργός της κυβέρνησης Κ. Καραμανλή, είχε διαφωνήσει με τη χρήση του όρου «Μακεδονία».
Ο κ. Καμμένος πρότεινε την σύγκληση Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, προκειμένου να αλλάξει η απόφαση του 1992 που δεν έκανε δεκτή τη χρήση του όρου «Μακεδονία» σε σύνθετη ονομασία. Είπε, επίσης, ότι «αφού δεν τιθεται θέμα ψηφοφορίας άμεσα στη Βουλή» για το θέμα της πΓΔΜ, οι ΑΝΕΛ δεν πρόκειται να υπονομεύσουν την έξοδο της χώρας από το μνημόνιο, τον Αύγουστο, υπενθυμίζοντας ότι η έξοδος της χώρας από τα μνημόνια ήταν ο λόγος και για τον οποίο ιδρύθηκαν οι ΑΝΕΛ και για τον οποίο συνεργάστηκαν με τον ΣΥΡΙΖΑ. Όπως εκτίμησε, οι εκλογές θα γίνουν κανονικά το 2019.
Επίσης, είπε, ότι ο ίδιος δεν προκειται ποτέ να ψηφίσει την είσοδο της πΓΔΜ σε διεθνή οργανισμό με όνομα που θα περιέχει τον όρο «Μακεδονία», και εκτίμησε ότι επειδή οι διαδικασίες για τη συμφωνία στην γειτονική χώρα περιλαμβάνουν εκλογές, αφού θα υπάρξει αλλαγή του Συντάγματος, κύρωση από τα 2/3 της Βουλής της πΓΔΜ, δημοψήφισμα, το ζήτημα της ένταξης της σε διεθνείς οργανισμούς θα καθυστερήσει.
Πρόσθεσε, βεβαίως, ότι για να προχωρήσει η ένταξη της πΓΔΜ στο ΝΑΤΟ και την ΕΕ, στα προαπαιτούμενα της διαδικασίας περιλαμβάνεται και η ψήφιση της συμφωνίας από τη Βουλή των Ελλήνων.
Διευκρίνισε, εκ νέου, ότι οι ΑΝΕΛ δεν θα ψηφίσουν τη συμφωνία με τον όρο «Μακεδονία» και θα καθορίσουν τη στάση τους εάν και εφόσον έλθει τέτοια συμφωνία στη Βουλή.
Ο κ. Καμμένος εξέφρασε την απόλυτη εμπιστοσύνη του στον υπουργό Εξωτερικών, Νίκο Κοτζιά, τον οποίο χαρακτήρισε εξαιρετικό διαπραγματευτή, ασχέτως του γεγονότος, ότι ο ίδιος δεν συμφωνεί με την χρήση του όρου «Μακεδονία». Υπογράμμισε ότι είναι εξαιρετικά σημαντικό το γεγονός -«κέρδος για την Ελλάδα»- ότι στη διεθνή κοινότητα έγινε σαφές ότι δεν είναι η Ελλάδα εκείνη που εμποδίζει την ευρωατλαντική πορεία της γειτονικής χώρας.
Κάλεσε τα υπόλοιπα κόμματα και ιδιαίτερα τη ΝΔ να πάρει ξεκάθαρη θέση για το ζήτημα της πΓΔΜ.
Σημειώνεται πως στο πλαίσιο της συνέντευξης Τύπου ο κ. Καμμένος ανακοίνωσε πως τη θέση του εκπροσώπου Τύπου των ΑΝΕΛ αναλαμβάνει ο Θ. Τουσουνίδης, ενώ η έως τώρα εκπρόσωπος, Μανταλένα Παπαδοπούλου, αναλαμβάνει τον ρόλο συντονίστριας για τις περιφερειακές, τοπικές εκλογές και τις ευρωεκλογές.
Βορίδης: Όποιος δεν συμφωνεί δεν δίνει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες
«Υπογραφές διεθνών συμφωνιών ανεξαρτήτως του χρόνου που κυρώνονται από τη Βουλή παράγουν έννομες συνέπειες» τόνισε ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Μάκης Βορίδης, αναφερόμενος στις εξελίξεις για το ονοματολογικό της πΓΜΔ.
«Κι όποιος δεν συμφωνεί δεν δίνει εξουσιοδότηση στην κυβέρνηση να υπογράφει τέτοιες συμφωνίες, αλλιώς συμφωνεί» πρόσθεσε, ξεκαθαρίζοντας ότι αναφέρεται «στις δηλώσεις του κ. Καμμένου σήμερα για τη συγκεκριμένη συμφωνία, που δήθεν διαφωνεί, αλλά επειδή υπάρχει η μετενέργεια και οι νομικές συνέπειες, που υποτίθεται θα αρχίσουν αργότερα, γι′ αυτό και δεν τον νοιάζει».
«Οι νομικές συνέπειες δεν αρχίζουν αργότερα, αρχίζουν με την υπογραφή. Γι′ αυτό, φτάνει η κοροϊδία. Εδώ, δεν θα παίζουμε τις κουμπάρες, ούτε θα κοροϊδεύουμε τον ελληνικό λαό» κατέληξε ο κ. Βορίδης.
(με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)