BQ.1: Καμπανάκι από το Ευρωπαϊκό Κέντρο Λοιμώξεων για νέα υπερ-μεταδοτική μετάλλαξη κορονοϊού

Οι επιστήμονες εκτιμούν οτι έως το Φεβρουάριο του 2023, το 80% του πληθυσμού στην Ευρώπη θα μολυνθεί από την BQ1.
|
Open Image Modal
NurPhoto via Getty Images

Καμπανάκι κρούει το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) για την εμφάνιση μιας νέας παραλλαγής του κορονοϊού, η οποία εκτιμάται οτι θα κυριαρχήσει μέσα στον χειμώνα έναντι όλων των άλλων μεταλλάξεων.

Οι επιστήμονες του Ευρωπαϊκού Κέντρου εκτιμούν, οτι η παραλλαγή BQ.1 θα  έχει μεγάλη μεταδοτικότητα, ιδιαίτερα στις ευάλωτες ομάδες πληθυσμού και ενδέχεται να κυριαρχήσει το χειμώνα, σε ποσοστό πάνω από 50% έως το Δεκέμβριο και έως 80% μέχρι τον Φεβρουάριo του 2023.

Open Image Modal
.
ECDC

 Η Huffington Post απευθύνθηκε στον A’ Αντιπρόεδρο του ΕΟΔΥ και Αναπληρωτή Καθηγητή Επιδημιολογίας – Προληπτικής Ιατρικής, της Ιατρικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Δημήτρη Παρασκευή, ο οποίος δήλωσε ότι «ο ΕΟΔΥ έχει ενημερωθεί και παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και τις οδηγίες του ECDC για την νέα μετάλλαξη του κορονοϊού. 

Open Image Modal
.
Eurokinissi

«Θα έχουμε μια εξάπλωση της νέας παραλλαγής που θα υπεκφεύγει της ανοσίας, με μεγάλη μεταδοτικότητα. Ωστόσο, δεν είμαστε σε θέση να πούμε πότε και σε ποιο ποσοστό θα επηρεαστεί η Ελλάδα από αυτό. Θεωρώ ότι είναι νωρίς να πούμε με σιγουριά πόσοι άνθρωποι θα νοσήσουν από τη νέα παραλλαγή το Δεκέμβριο ή τον ερχόμενο Φεβρουάριο. Σε κάθε περίπτωση, τα επικαιροποιημένα εμβόλια παρέχουν μεγάλη προστασία. Για το λόγο αυτό, οι ευπαθείς ομάδες θα πρέπει να εμβολιαστούν με την αναμνηστική δόση» υπογραμμίζει ο κ. Παρασκευής.

Τι αναφέρει το ECDC

Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Πρόληψης Λοιμώξεων (ECDC) σε έγγραφό του αναφέρει, ότι η μετάλλαξη BQ.1, συμπεριλαμβανομένων των υποκατηγοριών της, έχει χαρακτηριστεί στις 20 Οκτωβρίου 2022 ως ιδιαίτερα σημαντική.

Κι αυτό γιατί με βάση τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, από τα μέσα Νοεμβρίου έως τις αρχές Δεκεμβρίου 2022, ενδέχεται πάνω από το 50 % των λοιμώξεων SARS-CoV-2 να οφείλονται σε αυτήν.

Ενώ από τις αρχές του 2023, πάντα σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των επιστημόνων, θα έχει επικρατήσει έναντι των υπολοίπων μεταλλάξεων καθώς πάνω από το 80% των κρουσμάτων SARS-CoV-2 θα οφείλονται σε BQ.1/BQ.1.1.

Η παρατηρούμενη αύξηση του ρυθμού ανάπτυξης της BQ.1 πιθανώς οφείλεται  στο χαμηλό ανοσοποιητικό με τους επιστήμονες να εκτιμούν ότι η νέα μετάλλαξη του ιού θα συμβάλει σε περαιτέρω αύξηση των κρουσμάτων COVID-19 στην Ευρώπη τις επόμενες εβδομάδες και μήνες.

Η έκταση της αύξησης των κρουσμάτων COVID-19 θα εξαρτηθεί από διάφορους παράγοντες, συμπεριλαμβανομένης της ανοσολογικής προστασίας απέναντι στη λοίμωξη και την κάλυψη που θα παρέχουν τα εμβόλια για τον COVID-19.

Οι επιστήμονες υποστηρίζουν, ότι με βάση τα περιορισμένα διαθέσιμα δεδομένα, δεν υπάρχουν ενδείξεις ότι η BQ.1 θα προκαλεί μεγαλύτερη και σοβαρότερη μόλυνσης από τις υπάρχουσες παραλλαγές BA.4/BA.5.

Οι χώρες θα πρέπει να παραμείνουν ωστόσο σε επαγρύπνηση για την εξάπλωση της BQ.1. και να παρακολουθούν τα ποσοστά κρουσμάτων COVID-19 - ειδικά σε άτομα ηλικίας 65 ετών και άνω - και τους δείκτες σοβαρότητας όπως νοσηλεία, εισαγωγές στη ΜΕΘ, πληρότητα ΜΕΘ και θάνατοι.

Τα εμβόλια για τον COVID-19 παραμένουν ισχυρά ενώ για τις τρέχουσες εκστρατείες εμβολιασμού φθινοπώρου/χειμώνα, συνιστάται μια πρόσθετη αναμνηστική δόση, δίνοντας προτεραιότητα σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο για να νοσήσουν σοβαρά, όπως άτομα άνω των 60 ετών, ανοσοκατεσταλμένα άτομα και άτομα με υποκείμενες παθήσεις και έγκυες γυναίκες.

Το ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό σε όλες τις μονάδες περίθαλψης θα πρέπει επίσης κατά προτεραιότητα να λάβουν την αναμνηστική δόση.