Καμπανάκια που μαρτυρούν ότι το παρακάνουμε με τη ζάχαρη

Και ούτε είχαμε φανταστεί ότι μπορεί να συνδέονται με την αδυναμία μας στα γλυκά.
Open Image Modal
Kelvin Murray via Getty Images

Όλοι αγαπούμε τη ζάχαρη. Και δεν χρειάζεται να νιώθουμε τύψεις, αφού η κατανάλωσή της με μέτρο είναι επιτρεπτή. Τι γίνεται όμως με την υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης; Εάν το παρακάνουμε, εάν δηλαδή υπερβούμε
τα έξι κουταλάκια του γλυκού σε ημερήσια βάση, υπάρχει το ενδεχόμενο να προκύψουν σοβαρά ζητήματα υγείας.

Πιο συγκεκριμένα, έρευνες συνδέουν την υπερκατανάλωση ζάχαρης με αυξημένο κίνδυνο χρόνιας φλεγμονής, καθώς και υψηλό κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων και διαβήτη τύπου 2.

Ποια είναι όμως τα σημάδια που μαρτυρούν ότι τρώμε πολλή ζάχαρη; 

1. Λαχταράμε διαρκώς ακόμα περισσότερη ζάχαρη

Εάν πιάνουμε τον εαυτό μας να αναζητά συνεχώς τροφές ή ποτά και αναψυκτικά με ζάχαρη, μπορεί να είναι σημάδι ότι καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες της συγκεκριμένης εθιστικής ουσίας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η υψηλή πρόσληψη ζάχαρης μπορεί να οδηγήσει σε έναν κύκλο από επίμονες λιγούρες και υπερφαγικά επεισόδια, λόγω της απότομης αύξησης του σακχάρου στο αίμα. 

Εάν ένα τρόφιμο έχει υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, κάτι που συνήθως ισχύει για τα επεξεργασμένα γλυκά σνακ, απορροφάται από το σώμα μας με γρήγορο ρυθμό, για να προκαλέσει στη συνέχεια ταχεία άνοδο του σακχάρου στο αίμα και ακόμα μεγαλύτερη επιθυμία για μια σοκολάτα, ένα μπισkότο, μια φέτα κέικ.

2. Διακυμάνσεις στα επίπεδα της ενέργειάς μας

Μια δίαιτα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη μπορεί να οδηγήσει σε εκρήξεις ενέργειας και στη συνέχεια σε φαινόμενα κατάρρευσης. Εάν δηλαδή αισθανόμαστε την ανάγκη να κινηθούμε ξέφρενα και στη συνέχεια νιώθουμε κατάκοποι, αυτό μπορεί να οφείλεται στην υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης, που προκαλεί ανισορροπία στα επίπεδα του σακχάρου του αίματος και ως εκ τούτου, απότομα «σκαμπανεβάσματα ενέργειας».

3. Προβλήματα με τα δόντια 

Εάν αντιμετωπίζουμε προβλήματα με τη στοματική μας υγεία, η ζάχαρη μπορεί να είναι ο βασικός ένοχος. Κι αυτό γιατί ως γνωστόν, η ζάχαρη αποτελεί τον κυρίαρχο παράγοντα που συμβάλλει στην ανάπτυξη πλάκας και τερηδόνας.

4. Ίσως δούμε το νούμερο στη ζυγαριά να ανεβαίνει επικίνδυνα

Η υπερβολική κατανάλωση ζάχαρης διαταράσσει τον μεταβολισμό και βλάπτει το μικροβίωμα του εντέρου. Ένα υγιές έντερο βοηθά στη ρύθμιση των επιπέδων γλυκόζης και ινσουλίνης στο αίμα. Όμως όταν τρώμε πάρα πολλή ζάχαρη, αναγκάζουμε το μικροβίωμα του εντέρου να υπερλειτουργεί και να ζητά ακόμα περισσότερη ζάχαρη. Εκεί οφείλεται το γεγονός ότι όσο περισσότερη ζάχαρη τρώμε, τόσο περισσότερη ζάχαρη ζητά το σώμα μας.

Ωστόσο, τα προϊόντα που είναι γεμάτα ζάχαρη μας φορτώνουν ένα σωρό θερμίδες και μάλιστα χωρίς να μας προσφέρουν ιδιαίτερα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά, ώστε τουλάχιστον να χορτάσουμε. Έτσι, καταλήγουμε να τρώμε διαρκώς περισσότερα και τελικά να παχαίνουμε.

5. Χρόνιο πόνος

Έκθεση που δημοσιεύτηκε στο Journal of Clinical Medicine καταλήγει στο συμπέρασμα ότι τα υπερβολικά λιπαρά και η πρόσθετη ζάχαρη, όταν πρόκειται για ασθενείς με οστεοαρθρίτιδα, μπορεί να οδηγήσουν σε αυξημένο χρόνιο πόνο. Αυτό οφείλεται στη φλεγμονή που προκαλεί η προσθήκη ζάχαρης στον οργανισμό.

6. Αισθανόμαστε συνεχώς πεινασμένοι και ανικανοποίητοι

Τα ζαχαρούχα τρόφιμα φημίζονται για τη μοναδική ιδιότητά τους να μας αφήνουν διαρκώς πεινασμένους. Πώς γίνεται αυτό; Η ζάχαρη έχει ένα σωρό θερμίδες. Οπότε αμέσως μετά την κατανάλωσή ενός γλυκού μπορεί να αισθανόμαστε χορτάτοι. Αλλά μόνο για ένα σύντομο χρονικό διάστημα.

Το σώμα μας καίει τη ζάχαρη γρήγορα, καθώς στην πραγματικότητα δεν μας εξασφαλίζει το παραμικρό θρεπτικό συστατικό όπως πρωτεΐνες, φυτικές ίνες ή υγιεινά λιπαρά. Και καθώς ο οργανισμός μας καίει τη ζάχαρη, αυξάνονται οι λιγούρες και οι θερμιδοφόρες επιδρομές στο ντουλάπι με τα γλυκά σνακ.

 

Οι υψηλές ποσότητες ζάχαρης μπορούν επίσης να επηρεάσουν μια ορμόνη στο σώμα μας που ονομάζεται λεπτίνη, η οποία είναι γνωστή για τη ρύθμιση της πείνας. Η μείωση των επιπέδων λεπτίνης οδηγεί συνήθως σε περισσότερη πείνα και αυξημένη όρεξη για πρόχειρο φαγητό.

 (Με πληροφορίες από eatthis).