Καναδάς: Παιδί ξύπνησε με μια νυχτερίδα στο δωμάτιό του - Πέθανε λίγο αργότερα

Η λύσσα είναι μια σπάνια αλλά θανατηφόρα ιογενής νόσος που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από μολυσμένο ζώο.
|
Open Image Modal
picture alliance via Getty Images

Ένα παιδί στον Καναδά πέθανε από λύσσα αφού εκτέθηκε σε νυχτερίδα στο υπνοδωμάτιό του, ανακοίνωσαν οι καναδικές υγειονομικές αρχές.

Ο θάνατος δημοσιοποιήθηκε από τον Δρ Malcolm Lock της Μονάδας Υγείας Haldimand-Norfolk, ο οποίος είπε στους δημοτικούς συμβούλους σε συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου την Τετάρτη (2/10) ότι το παιδί είχε εκτεθεί στον ιό σε μια περιοχή βόρεια του Sudbury.

«Ξύπνησαν με μια νυχτερίδα στο υπνοδωμάτιό τους», δήλωσε ο Δρ Lock, προσθέτοντας ότι οι γονείς δεν είδαν σημάδια δαγκώματος ή γρατζουνιές και ως εκ τούτου δεν έκαναν στο παιδί εμβόλιο κατά της λύσσας.

Σύμφωνα με το BBC, πρόκειται για το πρώτο εγχώριο κρούσμα λύσσας σε άνθρωπο στο Οντάριο από το 1967.

Το παιδί, η ηλικία του οποίου δεν ανακοινώθηκε από τους αξιωματούχους, μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο μετά το περιστατικό στις αρχές Σεπτεμβρίου και αργότερα πέθανε.

Η λύσσα είναι μια σπάνια αλλά θανατηφόρα ιογενής νόσος που μπορεί να μεταδοθεί στον άνθρωπο από μολυσμένο ζώο -όπως νυχτερίδες, κογιότ, αλεπούδες ή ρακούν- συνήθως μέσω του σάλιου του.

Η ασθένεια, η οποία μπορεί να προκαλέσει σοβαρή βλάβη στον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό, προκαλεί σχεδόν πάντα θάνατο μόλις εμφανιστούν τα συμπτώματα, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

Ο Δρ Lock δήλωσε ότι το ποσοστό των νυχτερίδων με λύσσα στην περιοχή του νότιου Οντάριο που εποπτεύει έχει αυξηθεί από λιγότερο από 10% σε 16% τα τελευταία χρόνια.

«Είναι εξαιρετικά σημαντικό όποιος έχει κάποια μορφή έκθεσης [σε νυχτερίδες] να αναζητά ιατρική φροντίδα», δήλωσε, προσθέτοντας ότι πρέπει να αναζητείται γρήγορα θεραπεία και εμβολιασμός, ακόμη και αν τα σημάδια δαγκώματος δεν είναι άμεσα ορατά.

Σύμφωνα με το Health Canada, το υπουργείο Υγείας της καναδικής κυβέρνησης, τα κρούσματα λύσσας μεταξύ ανθρώπων στη χώρα είναι σπάνια.
Από το 1924 που ξεκίνησε η αναφορά, έχουν σημειωθεί 28 κρούσματα λύσσας σε έξι επαρχίες, τα οποία ήταν όλα θανατηφόρα.

Η υγειονομική υπηρεσία ανέφερε ότι σχεδόν όλες οι περιπτώσεις λύσσας σε ανθρώπους στον Καναδά είναι αποτέλεσμα έκθεσης σε νυχτερίδες ή οφείλονται σε έκθεση στη λύσσα κατά τη διαμονή τους σε άλλη χώρα.

 

 

Στις ΗΠΑ, λιγότεροι από 10 άνθρωποι πεθαίνουν από λύσσα κάθε χρόνο, σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC). Πρόκειται για μια «δραματική μείωση» σε σχέση με τη δεκαετία του 1960, δήλωσε η υγιής υπηρεσία, η οποία οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις προσπάθειες πρόληψης.

Καταγράφηκαν 25 κρούσματα λύσσας στον άνθρωπο στις ΗΠΑ από το 2009 έως το 2018, ανέφερε το CDC, επτά από τα οποία μεταδόθηκαν εκτός της χώρας.
Όπως και στον Καναδά, οι άνθρωποι στις ΗΠΑ εκτίθενται συχνότερα στη λύσσα μέσω των λυσσασμένων νυχτερίδων, οι οποίες βρίσκονται σε όλες τις πολιτείες των ΗΠΑ εκτός από τη Χαβάη.

Στο Ηνωμένο Βασίλειο, όλες οι περιπτώσεις λύσσας από το 1902 ήταν αποτέλεσμα μόλυνσης που σημειώθηκε στο εξωτερικό, σύμφωνα με στοιχεία της βρετανικής κυβέρνησης. Από το 1946 έχουν αναφερθεί 26 κρούσματα, τα οποία αφορούσαν ανθρώπους που μολύνθηκαν εκτός του Ηνωμένου Βασιλείου.

Το 2002, ένας εξουσιοδοτημένος χειριστής νυχτερίδων στη Σκωτία πέθανε από μόλυνση με έναν ιό που μοιάζει με τη λύσσα και ο οποίος υπάρχει σε μικρό αριθμό νυχτερίδων που ζουν σε αυτόχθονες περιοχές – αν και μια μεταγενέστερη μελέτη διαπίστωσε ότι αποτελούν μικρή απειλή για τους ανθρώπους.

Η τελευταία καταγεγραμμένη περίπτωση ήταν το 2018 και αφορούσε έναν ταξιδιώτη που δαγκώθηκε από μια γάτα στο Μαρόκο.