Καναδάς: Βρέθηκε το ναυάγιο του τελευταίου πλοίου του Ιρλανδού εξερευνητή σερ Έρνεστ Σάκλετον

62 ολόκληρα χρόνια μετά την εξαφάνισή του.
Open Image Modal
Ο Sir Ernest Shackleton στο πλοίο της αποστολής του The Quest. Σεπτέμβριος 1921. (Φωτογραφία από Staff/Mirrorpix μέσω Getty Images)
Mirrorpix via Getty Images

Το ναυάγιο του τελευταίου πλοίου του σερ Έρνεστ Σάκλετον, του διάσημου Ιρλανδού εξερευνητή της Ανταρκτικής και της Αρκτικής, βρέθηκε στα ανοικτά των ακτών του Λαμπραντόρ στον Καναδά, 62 χρόνια μετά την εξαφάνισή του. Το ναυάγιο εντοπίστηκε από διεθνή ομάδα με επικεφαλής τη Βασιλική Γεωγραφική Εταιρεία του Καναδά.

 

Το Quest εντοπίστηκε με τη χρήση σόναρ το βράδυ της Κυριακής, καθισμένο στην καρίνα του βυθισμένο κάτω από 390 μέτρα τρεχούμενου, ψυχρού νερού, ανέφερε η εταιρεία. Το πανύψηλο κατάρτι του βρίσκεται σπασμένο δίπλα του, καθώς πιθανότατα έσπασε καθώς το σκάφος απορροφήθηκε στα βάθη μετά την πρόσκρουσή του σε πάγο στις 5 Μαΐου 1962.

 

Ο Σάκλετον και το τέλος της ”ηρωικής εποχής” της εξερεύνησης της Ανταρκτικής

Ο θάνατος του Σάκλετον πάνω στο πλοίο το 1922 σηματοδότησε το τέλος αυτού που οι ιστορικοί αποκαλούν ως την ”ηρωική εποχή” της εξερεύνησης της Ανταρκτικής. Ο Ιρλανδός εξερευνητής ηγήθηκε τριών βρετανικών αποστολών στην Ανταρκτική και βρισκόταν στα πρώτα στάδια μιας τέταρτης όταν πέθανε. Ήταν 47 ετών.

Η ανακάλυψη του Quest ήταν ”βαθιά συγκινητική”, δήλωσε την Τετάρτη ο Τζον Γκάιγκερ, επικεφαλής της αποστολής Shackleton Quest . ”Είναι μια τόσο σπουδαία ιστορία. Συνδέει τον Καναδά με αυτόν τον πιο διάσημο από όλους τους πολικούς εξερευνητές”.

 

Το πλοίο νορβηγικής κατασκευής, που χρησιμοποιήθηκε για την έρευνα και την χαρτογράφηση στην Αρκτική μετά το θάνατο του Σάκλετον, φαίνεται να είναι σε ”απίστευτη κατάσταση”, αν και υπέστη ζημιές όταν προσέκρουσε στο βυθό, δήλωσε ο Γκάιγκερ.

Τώρα που βρέθηκε, το επόμενο βήμα θα είναι η αποστολή τηλεχειριζόμενων οχημάτων για να καταγράψουν εικόνες από τα απομεινάρια του.

 

 

Ο Σάκλετον δεν πέτυχε ποτέ τη φιλοδοξία του να γίνει ο πρώτος άνθρωπος που διέσχισε την Ανταρκτική μέσω του Νότιου Πόλου