Ενας δημοφιλής ηλιόλουστος προορισμός διακοπών για πολλούς Ευρωπαίους «καταρρέει κοινωνικά και περιβαλλοντικά» λόγω του τεράστιου αριθμού τουριστών, λένε οι κάτοικοι των Καναρίων Νήσων.
Οι ντόπιοι «ζουν στα αυτοκίνητά τους ή ακόμα και σε σπηλιές» λόγω της εκτόξευσης των τιμών στα ενοίκια και τα ακίνητα, υποστηρίζουν καθώς ετοιμάζουν κινητοποιήσεις.
Το σύμπλεγμα των ισπανικών νησιών, που βρίσκεται στα ανοικτά των ακτών της Αφρικής, είναι εξαιρετικά δημοφιλές μεταξύ των τουριστών. Αλλά τώρα τοπικές ομάδες κινητοποιούνται και προγραμματίζονται διαδηλώσεις για τις 20 Απριλίου. Οι διοργανωτές ισχυρίζονται ότι τα νησιά «καταρρέουν κοινωνικά και περιβαλλοντικά» επειδή δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στον αριθμό των τουριστών. Μια πρόσφατη έκθεση της περιβαλλοντικής ομάδας Ecologists in Action προειδοποίησε για «μη βιώσιμο τουρισμό» στα Κανάρια Νησιά.
Παρά τα νέα ρεκόρ τουρισμού που σημειώνονται χρόνο με το χρόνο, αποφέροντας εκατομμύρια ευρώ για τη βιομηχανία, σχεδόν το 34% του τοπικού πληθυσμού, σχεδόν 800.000 άνθρωποι, κινδυνεύουν από φτώχεια ή κοινωνικό αποκλεισμό, αναφέρει η έκθεση.
«Το επόμενο Σάββατο, 20 Απριλίου, θα βγούμε στους δρόμους για να διεκδικήσουμε και πάλι την κοινή λογική· να ελέγξουμε μια κατάσταση που μας πνίγει και μας διώχνει από την επικράτειά μας», υπογραμμίζουν. Σύμφωνα με αναφορές, μερικοί ντόπιοι έχουν τοποθετήσει πινακίδες που αναγράφουν «κλειστό λόγω υπερπληθυσμού», σε μια προσπάθεια να αποκρούσουν τις ορδές τουριστών.
Ο πρόεδρος των Καναρίων Νήσων, Φερνάντο Κλαβίχο, προέτρεψε τους ακτιβιστές να «χρησιμοποιήσουν την κοινή λογική»: «Αυτό που δεν μπορούμε να κάνουμε είναι να επιτεθούμε στην κύρια πηγή απασχόλησης και πλούτου μας γιατί θα ήταν ανεύθυνο», είπε στα τοπικά μέσα ενημέρωσης.
Ωστόσο, ο αριθμός των τουριστών εκτινάχθηκε από 11,5 εκατομμύρια σε περίπου 16 εκατομμύρια ετησίως την τελευταία δεκαετία, σύμφωνα με την τοπική περιβαλλοντική οργάνωση Fundación Canarina.
Μια ομάδα με το όνομα Canarias Se Agota προέτρεψε τους διαμαρτυρόμενους να ξεκινήσουν απεργία πείνας και να σχηματίσουν μια ανθρώπινη αλυσίδα για να δείξουν την αγανάκτησή τους.
«Κάθε άτομο που εντάσσεται στην ανθρώπινη αλυσίδα στέλνει ένα ισχυρό μήνυμα στην κυβέρνηση: οι Κανάριοι Νήσοι δεν είναι πρόθυμες να συνεχίσουν να θυσιάζουν το μέλλον τους», ανέφερε σε ανάρτηση στο Facebook.
Η τοπική ομάδα προστασίας Asociación Tinerfeña de Amigos de la Naturaleza (ATAN) προωθεί επίσης μια διαμαρτυρία στις 20 Απριλίου, επικαλούμενη την «περιβαλλοντική και κοινωνική κατάρρευση που βιώνουμε».
Η περιβαλλοντική ομάδα «Οικολόγοι σε Δράση» θα συμμετάσχει στην ίδια διαμαρτυρία, κατηγορώντας για αυτά τα ζητήματα τον «εντελώς μη βιώσιμο τουρισμό», με τις ενοικιάσεις δωματίων και τις πωλήσεις εξοχικών κατοικιών να αφήνουν τους ντόπιους χωρίς στέγη. Η ομάδα κατηγορεί επίσης τις τοπικές αρχές για την έγκριση μεγάλων τουριστικών αναπτύξεων, που επιδεινώνουν τα υπάρχοντα ζητήματα, όπως η αύξηση της λειψυδρίας.
Τουριστικές υποδομές, όπως πισίνες και γήπεδα γκολφ, χρησιμοποιούν τεράστιες ποσότητες νερού, το οποίο είναι ολοένα και λιγότερο καθώς οι βροχοπτώσεις μειώνονται και οι περίοδοι ξηρασίας γίνονται μεγαλύτερες λόγω της κλιματικής αλλαγής.
Δεν είναι μόνο τα Κανάρια Νησιά
Ανησυχίες για τον αντίκτυπο του τουρισμού δεν υπάρχουν μόνο στα Κανάρια Νησιά. Πολλά δημοφιλή τουριστικά hot spots σε όλο τον κόσμο -ανάμεσά τους και ελληνικά νησιά όπως η Μύκονος, η Πάρος και η Σαντορίνη- σημειώνουν ρεκόρ επισκεπτών κάθε χρόνο, καθώς η ταξιδιωτική βιομηχανία έχει ανακάμψει από την ύφεση που προκλήθηκε λόγω της πανδημίας.
Τέτοιες αυξήσεις μπορεί να είναι καλοδεχούμενες για τις τοπικές οικονομίες και τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις, αλλά συνοδεύονται από πολλά σημαντικά μειονεκτήματα: αυξημένος θόρυβος, ρύπανση, κυκλοφοριακό και καταπόνηση των υποδομών, χαμηλότερη ποιότητα ζωής για τους ντόπιους και μια κακή εμπειρία για τους επισκέπτες, μεταξύ άλλων.
Δεν αποτελεί έκπληξη το γεγονός ότι πολλοί τουριστικοί προορισμοί, όπως το Αμστερνταμ και η Βενετία, έχουν δημιουργήσει πρωτοβουλίες και περιορισμούς με στόχο την καταπολέμηση του υπερτουρισμού, συμπεριλαμβανομένων νέων ή αυξημένων τουριστικών φόρων, εκστρατειών με στόχο την αποθάρρυνση προβληματικών επισκεπτών και περιορισμούς επισκεψιμότητας σε δημοφιλή αξιοθέατα.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της Βαρκελώνης, η οποία είναι μεταξύ των πρώτων ευρωπαϊκών πόλεων που απαγόρευσε τα νέα ξενοδοχεία στο κέντρο της πόλης της και περιόρισε τη βραχυπρόθεσμη μίσθωση δωματίων, ενώ έκλεισε και έναν τερματικό σταθμό του λιμανιού για τις κρουαζιέρες τον Οκτώβριο του 2023.
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ
(με πληροφορίες από CNN, Skynews)