Κανένα νέο κρούσμα στην Κίνα μετά από έξι μήνες, η Βραζιλία ξεπέρασε τα κρούσματα της Ρωσίας

Αρκετοί οι θάνατοι που καταγράφονται στις ΗΠΑ. Νέο αρνητικό ρεκόρ για Μεξικό.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Περισσότερα από 5.250.000 κρούσματα του κορονοϊού έχουν καταγραφεί επίσημα παγκοσμίως, εκ των οποίων περισσότερα από τα δύο τρίτα στην Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες, σύμφωνα με καταμέτρηση του Γαλλικού Πρακτορείου βάσει επίσημων πηγών.

Τουλάχιστον 5.250.658 κρούσματα της λοίμωξης, εκ των οποίων 339.172, θάνατοι έχουν καταγραφεί σε όλο τον πλανήτη, κυρίως στην Ευρώπη, την πλέον πληγείσα ήπειρο με περισσότερα από 2.003.510 κρούσματα και 173.186 θανάτους, και στις Ηνωμένες Πολιτείες (1.604.879 κρούσματα, εκ των οποίων 96.125 θάνατοι). Ο αριθμός των κρουσμάτων που έχουν καταγραφεί παγκοσμίως διπλασιάστηκε μέσα σε ένα μήνα και περισσότερα από 250.000 νέα κρούσματα καταγράφηκαν σε λιγότερο από τρεις ημέρες.

Οι δύο μεγαλύτερες ημερήσιες αυξήσεις νέων κρουσμάτων από την έναρξη της πανδημίας παρατηρήθηκαν την Παρασκευή και την Πέμπτη με αντίστοιχα περισσότερα από 110.000 και περισσότερα από 106.000 νέα καταγεγραμμένα κρούσματα παγκοσμίως σε 24 ώρες, σύμφωνα πάντα με την καταμέτρηση του AFP.

Η Λατινική Αμερική και η Καραϊβική είναι στο εξής η περιοχή όπου η ασθένεια εξελίσσεται περισσότερο: 33.719 νέα κρούσματα καταγράφηκαν στις 22 Μαΐου (έναντι 28.647 στις Ηνωμένες Πολιτείες και στον Καναδά και 20.867 στην Ευρώπη). Στην περιοχή των Ηνωμένων Πολιτειών και του Καναδά, ο αριθμός των ημερήσιων κρουσμάτων αυξανόταν μέχρι τότε με τον ταχύτερο ρυθμό.

Την Παρασκευή, ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ανακοίνωσε ότι η Νότια Αμερική είναι ”ένα νέο επίκεντρο” της πανδημίας Covid-19, με μια ιδιαίτερα ανησυχητική κατάσταση στη Βραζιλία.

Η αύξηση στη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική (685.508 κρούσματα εκ των οποίων 37.762 θάνατοι σήμερα) συνδέεται σε μεγάλο βαθμό με την αύξηση των κρουσμάτων στη Βραζιλία (3.30.890 κρούσματα, αριθμός που διπλασιάστηκε σε 12 ημέρες), αλλά και στο Περού (111.698 ), στη Χιλή (65.393), στο Μεξικό (62.597).

Αισιόδοξα είναι τα νέα σχετικά με την εξέλιξη της πανδημίας στην Κίνα, όπου ξεκίνησαν όλα, αφού το τελευταίο 24ωρο στην χώρα δεν καταγράφηκε κανένα νέο κρούσμα για πρώτη φορά από τότε που άρχισαν οι επίσημες καταγραφές τον Ιανουάριο.

Η ασθένεια εμφανίστηκε στα τέλη του 2019 στην πόλη Γουχάν, στην κεντρική Κίνα, αλλά η μετάδοση της έχει σταματήσει ουσιαστικά στη χώρα. Ο τελευταίος απολογισμός κάνει λόγο για σχεδόν 83.000 περιπτώσεις μόλυνσης, συμπεριλαμβανομένων 4.634 θανατηφόρων.

Η πανδημία έχει εξαπλωθεί στον πλανήτη, μολύνοντας περισσότερους από 5 εκατομμύρια ανθρώπους, και προκαλώντας το θάνατο σε περίπου 330.000.

«Πετύχαμε μια σημαντική στρατηγική επιτυχία στην απάντησή μας στην Covid-19», δήλωσε χθες ο Κινέζος πρωθυπουργός Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ κατά την έναρξη της ετήσιας συνέλευσης του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου. Μπροστά από 3.000 βουλευτές που φορούσαν μάσκες, ο Λι ωστόσο τόνισε «τη γιγάντια αποστολή» που παραμένει να εκπληρωθεί.

Η αμερικανική κυβέρνηση Τραμπ κατηγορεί τις κινεζικές αρχές ότι καθυστέρησαν να ενημερώσουν τον κόσμο για την πανδημία αποκρύπτοντας το μέγεθος αυτής.

Το Πεκίνο αρνείται σθεναρά τις κατηγορίες, ισχυριζόμενο ότι κοινοποιούσε τις πληροφορίες για την επιδημία στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ) και άλλες χώρες εγκαίρως.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

HΠΑ: 97.655 νεκροί, 1.645.353 κρούσματα

Στις ΗΠΑ, τη χώρα που θρηνεί μακράν τα περισσότερα θύματα στον πλανήτη λόγω της πανδημίας του νέου κορονοϊού, καταγράφηκαν 1.260 επιπλέον θάνατοι εξαιτίας της Covid-19 το τελευταίο εικοσιτετράωρο, κατά την καταμέτρηση του πανεπιστημίου Τζονς Χόπκινς ως το βράδυ της Παρασκευής.

Συνολικά, ο απολογισμός στη χώρα ανέρχεται σε 97.655 θανάτους εξαιτίας της νόσου επί συνόλου περίπου 1,6 εκατομμυρίων κρουσμάτων.

Παρά αυτούς τους υψηλούς αριθμούς, οι 50 αμερικανικές Πολιτείες έχουν ξεκινήσει μια μερική και προοδευτική αποκλιμάκωση των απαγορευτικών μέτρων, διατηρώντας ορισμένους περιορισμούς στις συναθροίσεις προκειμένου να περιορίσουν την εξάπλωση του ιού.

Ο πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ κάλεσε χθες τους κυβερνήτες των Πολιτειών να επιτρέψουν να ανοίξουν οι χώροι λατρείας αμέσως και απείλησε ότι θα το πράξει ο ίδιος εάν οι αυτοί δεν συμμορφωθούν.

«Θεωρώ ότι οι χώροι λατρείας ― όπως οι εκκλησίες, οι συναγωγές και τα τζαμιά ― είναι βασικοί χώροι που παρέχουν βασικές υπηρεσίες», είπε σε συνέντευξη Τύπου στο Λευκό Οίκο. «Προτρέπω τους κυβερνήτες να επιτρέψουν να ανοίξουν ξανά αμέσως οι εκκλησίες μας και οι χώροι λατρείας».

Ιταλία: 32.735 νεκροί, 229.327 κρούσματα

Η Ιταλία κατέγραψε 119 νέους θανάτους το Σάββατο έναντι 130 την Παρασκευή, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ενώ ο ημερήσιος αριθμός των νέων κρουσμάτων αυξήθηκε οριακά σε 669 από 652 που ήταν χθες.

Ο συνολικός αριθμός των νεκρών από τότε που ξέσπασε η επιδημία στις 21 Φεβρουαρίου ανέρχεται πλέον σε 32.735, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας, ο τρίτος υψηλότερος παγκοσμίως μετά αυτόν των Ηνωμένων Πολιτειών και της Βρετανίας.

Η Υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιταλία από την έναρξη της επιδημίας ανέρχεται τώρα σε 229.327, ο έκτος υψηλότερος παγκοσμίως έπειτα από εκείνον των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ρωσίας, της Ισπανίας, της Βρετανίας και της Βραζιλίας.

Στις ΜΕΘ νοσηλεύονται σήμερα 572 ασθενείς από 595 χθες, με την μείωση να συνεχίζεται εδώ και καιρό. Από αυτούς που είχαν αρχικά μολυνθεί, 138.840 αποθεραπεύτηκαν έναντι 136.720 χθες. 

Γερμανία: 8.352 νεκροί, 179.713 κρούσματα

Ο αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων του κορονοϊού στη Γερμανία αυξήθηκε κατά 638 φθάνοντας τις 179.713, έδειξαν σήμερα τα δεδομένα του Ινστιτούτου Ρόμπερτ Κοχ (RKI) για τις λοιμώδεις νόσους.

Ο απολογισμός των νεκρών αυξήθηκε κατά 42 και έφθασε τις 8.352.

Περίπου 40 άνθρωποι μολύνθηκαν από τον νέο κορονοϊό αφού παρακολούθησαν μια λειτουργία στη Φραγκφούρτη, στις αρχές Μαΐου, ανέφεραν σήμερα πολλά γερμανικά μέσα ενημέρωσης. Εξι από αυτούς τους ασθενείς εισήχθησαν σε νοσοκομείο, σύμφωνα με το Γερμανικό Πρακτορείο το οποίο επικαλείται τις τοπικές υγειονομικές αρχές.

 

Γαλλία: 28.289 νεκροί, 182.219 κρούσματα

Οι γαλλικές αρχές θα επιτρέψουν ξανά τις θρησκευτικές συναθροίσεις μετά από δύο μήνες απαγόρευσης τους εξαιτίας της πανδημίας του νέου κορονοϊού, αλλά οι πιστοί θα πρέπει να φορούν μάσκες, ανακοίνωσε το γαλλικό υπουργείο Εσωτερικών.

Το υπουργείο ανέφερε αργά χθες ότι θα εκδώσει διάταγμα στο οποίου θα καθορίζονται οι νέοι κανόνες για τις θρησκευτικές συναθροίσεις.

Σύμφωνα με αυτό, θα καταργηθεί η απαγόρευση συναθροίσεων που επιβλήθηκε τον Μάρτιο, ως μέρος των κρατικών προσπαθειών για τον περιορισμό της εξάπλωσης του νέου κορονοϊού. Ωστόσο, η μαζική προσευχή θα πρέπει να τηρεί προϋποθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης μάσκας, της απόστασης τουλάχιστον ενός μέτρου μεταξύ των πιστών και του πλυσίματος των χεριών, ανέφερε το υπουργείο σε ανακοίνωση.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Η γαλλική κυβέρνηση χαλάρωσε στις αρχές του μήνα ορισμένα από τα μέτρα απαγόρευσης, χωρίς ωστόσο να άρει τις απαγορεύσεις μαζικής προσευχής. Αυτό προκάλεσε διαμαρτυρίες από οργανώσεις πιστών, που έκαναν λόγο για άδικη αντιμετώπιση.

Στην ανακοίνωσή του το υπουργείο υπογράμμισε ότι αναμένεται η επαναφορά του εκκλησιάσματος από τις αρχές Ιουνίου, αλλά ότι σε ορισμένες περιπτώσεις οι ομάδες πιστών θα μπορούν να προσεύχονται μαζί μόλις δοθούν στη δημοσιότητα οι νέοι κανόνες, κάτι, που όπως τόνισε το υπουργείο, θα γίνει «μέσα στις επόμενες ώρες».

Οι μουσουλμάνοι - που αποτελούν περίπου το 9% του πληθυσμού της Γαλλίας, σύμφωνα με έκθεση του 2017 του ερευνητικού κέντρου Pew - γιορτάζουν αυτό το Σαββατοκύριακο το Εΐντ αλ-φιτρ, που σηματοδοτεί το τέλος του μουσουλμανικού μήνα νηστείας του Ραμαζανιού.

 

Ρωσία: 3.388 νεκροί, 335.882 κρούσματα

Η Ρωσία ανακοίνωσε το Σάββατο πως το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν στην επικράτειά της 9.434 νέα κρούσματα του νέου κορονοϊού, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό τους στη χώρα σε 335.882.

Το ρωσικό κέντρο αντιμετώπισης της κρίσης του κορονοϊού ανέφερε τον θάνατο 139 ανθρώπων, έπειτα από αριθμό ρεκόρ 150 θανάτων την προηγουμένη, αυξάνοντας τον συνολικό απολογισμό των νεκρών σε 3.388.

 

Βραζιλία: 21.116 νεκροί, 332.382 κρούσματα

Η Βραζιλία ξεπέρασε την Παρασκευή την Ρωσία σε αριθμό κρουσμάτων του νέου κορονοϊού, έχοντας καταγράψει συνολικά 332.382 περιπτώσεις μολύνσεις του ιού. Πλέον η λατινοαμερικάνικη χώρα βρίσκεται στη δεύτερη θέση παγκοσμίως σε αριθμό κρουσμάτων της Covid-19, πίσω από τις ΗΠΑ.

Η χώρα κατέγραψε την Παρασκευή μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο 1.001 νέους θανάτους εξαιτίας του ιού, ανεβάζοντας το σύνολο των θυμάτων σε 21.116, σύμφωνα με το υπουργείο Υγείας.

Ωστόσο ο πραγματικός αριθμός – κρουσμάτων και θανάτων – είναι πιθανότατα πολύ μεγαλύτερος, καθώς η μεγαλύτερη οικονομία της Λατινικής Αμερικής κινείται αργά στη διεξαγωγή τεστ.

 

Μεξικό: 6.989 νεκροί, 62.527 κρούσματα

Το Μεξικό κατέγραψε την Παρασκευή ρεκόρ θανάτων εξαιτίας του νέου κορονοϊού μέσα σε μια μόνο μέρα, με 479 νέα θύματα και με 2.960 επιπλέον κρούσματα, σύμφωνα με στοιχεία του υπουργείου Υγείας.

Οι αρχές έχουν πλέον καταγράψει συνολικά 62.527 κρούσματα της Covid-19 και 6.989 θανάτους, μετά τον εντοπισμό των πρώτων μολύνσεων στο Μεξικό στα τέλη Φεβρουαρίου.

Η προηγούμενη κορύφωση ημερήσιων θανάτων ήταν στις 20 Μαΐου, όταν οι αρχές ανακοίνωσαν 424 θανάτους.

Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

 

Ισημερινός: 3.056 νεκροί, 35.828 κρούσματα

Ο Ισημερινός, μία από τις χώρες της Λατινικής Αμερικής που έχουν πληγεί περισσότερο από την πανδημία της Covid-19, ξεπέρασε χθες το όριο των 3.000 θανάτων, ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Χουάν Κάρλος Σεβάγιος.

«Δυστυχώς, έχουμε 3.056 ανθρώπους νεκρούς» λόγω κορονοϊού και ο Ισημερινός έχει συνολικά 35.828 επιβεβαιωμένα κρούσματα, δήλωσε ο υπουργός σε διαδικτυακή συνέντευξη Τύπου.

Εκτός από τα θύματα αυτά, οι αρχές τονίζουν πως άλλοι 1.892 θάνατοι πιθανόν οφείλονταν στην Covid-19.

Στην νοτιοδυτική επαρχία Γουάγιας έχει καταγραφεί το 50% των κρουσμάτων όλης της χώρας και η πλειονότητα των θανάτων. Η πρωτεύουσά της, Γουαγιακίλ, έγινε το επίκεντρο της πανδημίας στη χώρα, με περισσότερες από 9.300 μολύνσεις.

Για τον περιορισμό της εξάπλωσης της νόσου, η χώρα κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης στα μέσα Μαρτίου, και επέβαλε, μεταξύ άλλων μέτρων, απαγόρευση κυκλοφορίας διάρκειας 15 ωρών καθημερινά.

Μετά από εννέα εβδομάδες, η Γουαγιακίλ ξεκίνησε μια φάση χαλάρωσης των μέτρων με την επανέναρξη την Τετάρτη ορισμένων παραγωγικών δραστηριοτήτων.

Το πρώτο θύμα στη Λωρίδα της Γάζας

Μια ηλικιωμένη γυναίκα πέθανε στη Λωρίδα της Γάζας αφού προσβλήθηκε από τον νέο κορονοϊό, ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας του παλαιστινιακού θύλακα. Η 77χρονη είναι το πρώτο θύμα της Covid-19 στη Γάζα.

Η γυναίκα έπασχε από χρόνιο νόσημα και πέρασε στη Γάζα από τη γειτονική Αίγυπτο στις 19 Μαΐου, οπότε και τέθηκε σε καραντίνα για προληπτικούς λόγους.