Κάνουμε όλη τη δουλειά εν μέσω της πανδημίας. Νομιμοποιήστε μας - Διαδηλώσεις μεταναστών στη Γαλλία

"Η εθνική προσπάθεια είμαστε εμείς" φώναζαν οι συγκεντρωμένοι καταγγέλλοντας την εκμετάλλευση από εργοδότες που τους αφήνουν απλήρωτους.
Open Image Modal
Anadolu Agency via Getty Images

«Κατά τη διάρκεια της Covid, εμείς είμαστε εκείνοι που κάνουμε όλη τη δουλειά»: Μετανάστες χωρίς νόμιμα έγγραφα παραμονής, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Μεταναστών, την Παρασκευή, διαδήλωσαν σε ολόκληρη τη Γαλλία και ζήτησαν και πάλι την νομιμοποίηση των παράνομων μεταναστών, οι οποίοι έχουν καταπονηθεί από την υγειονομική κρίση της πανδημίας του νέου κορονοϊού.

Μετά από τις πορείες του Μαΐου, του Ιουνίου και του Οκτωβρίου που είχαν συγκεντρώσει χιλιάδες ανθρώπους, αυτή η τέταρτη ημέρα κινητοποίησης πραγματοποιήθηκε σε περίπου πενήντα πόλεις, όπως το Μπορντό, την Μασσαλία και το Στρασβούργο.

Στο Παρίσι, περισσότεροι από χίλιοι παράτυποι μετανάστες, κυρίως από την Αφρική, διαδήλωσαν ειρηνικά, περικυκλωμένοι από μια πολύ μεγάλη αστυνομική δύναμη, σημείωσε ένας δημοσιογράφος του Γαλλικού Πρακτορείου.

«Οι μετανάστες χωρίς έγγραφα βρίσκονται σε κίνδυνο», «Η εθνική προσπάθεια είμαστε εμείς», έγραφαν κάποια από τα πανό των διαδηλωτών, που κρατούσαν δαυλούς αναμμένους στη μνήμη των μεταναστών που πέθαναν στην εξορία.

Open Image Modal
THOMAS COEX via Getty Images
Open Image Modal
THOMAS COEX via Getty Images

 

«Είμαστε εδώ για όλους τους μετανάστες χωρίς χαρτιά στη Γαλλία. Κατά τη διάρκεια της Covid, εμείς είμαστε εκείνοι που κάνουμε όλη τη δουλειά, καθαρίζουμε τα νοσοκομεία, ενώ εκείνοι που εργάζονται με μειωμένο ωράριο βρίσκονται στη ζεστασιά του σπιτιού τους. Η κυβέρνηση μας έχει ξεχάσει», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Σίμπι Αχαμπάμα, μέλος της κολεκτίβας παράτυπων μεταναστών του Μοντρέιγ.

«Δεδομένου ότι δεν έχουμε χαρτιά, τα αφεντικά μας εκμεταλλεύονται και όταν θέλουν δεν μας πληρώνουν», ανέφερε ένας άλλος Μαλινέζος, ο Λασανά, 50 ετών, ο οποίος ζει παράτυπα στη Γαλλία για 19 χρόνια και εργάζεται στον κατασκευαστικό κλάδο» «μια εβδομάδα εδώ, μια μέρα εκεί, μερικές φορές μόνο για 40 ευρώ». «Είμαστε στη χώρα για πολύ καιρό, αλλά η ζωή μας είναι μπλοκαρισμένη».

Για την Φερνάντα Μαρισελί, μέλος της Ομοσπονδίας Συλλόγων Αλληλεγγύης με όλους τους μετανάστες (Φαστί), «το αίσθημα της αδικίας είναι τέτοιο για αυτούς τους ανθρώπους, που εργάζονται σε βασικά επαγγέλματα, ότι αυτή η άρνηση δικαιωμάτων είναι αφόρητη».

Η κυβέρνηση έδωσε οδηγίες στους νομάρχες στα μέσα Σεπτεμβρίου για να διευκολύνουν τη γαλλική πολιτογράφηση αλλοδαπών που βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή κατά τη διάρκεια της επιδημίας.

Στις αρχές Νοεμβρίου, το επιτελείο της υπουργού Ιθαγένειας, Μαρλέν Σιάπα ανακοίνωσε ότι βρίσκεται σε εξέλιξη μια πρώτη σειρά 334 πολιτογραφήσεων.

Σταγόνα στον ωκεανό, επέκριναν αμέσως ενώσεις που πιστεύουν ότι οι πολιτογραφήσεις, που προορίζονται εξ ορισμού για τους αλλοδαπούς σε νομική κατάσταση, είναι μόλις ένα ελάχιστο μέρος της εξίσωσης.

Ο αριθμός των μεταναστών χωρίς νόμιμα έγγραφα στη Γαλλία εκτιμάται μεταξύ 300.000 και 600.000.

Πηγή: AFP, ΑΠΕ-ΜΠΕ