Κάπα Research: 10 ευρήματα που ξεχώρισαν το 2021

Η νέα γενιά που αντιστέκεται, εμβολιασμένοι vs. ανεμβολίαστοι, η Ελλάδα που ξυπνάει (;), bullying στην εργασία και πολλά άλλα.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Ετος αγωνίας, αντοχής και αναστοχασμού ήταν το 2021 για τους Ελληνες, όπως προκύπτει από την έρευνα της Καπα Research για τα ευρήματα που ξεχώρισαν τη χρονιά που φεύγει.

Μεταξύ αυτών είναι το νέο σύστημα αξιών στη ζωή των Ελλήνων ελέω κορονοϊού και όχι μόνο, το πως βλέπει το αύριο η νέα γενιά που έζησε όλο το «έργο» της οικονομικής κρίσης και της πανδημίας, ο διχασμός εμβολιασμένων και ανεμβολίαστων, οι εξελίξεις στην Κεντροαριστερά και τα νέα δεδομένα στις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

Τα δέκα ευρήματα που ξεχώρισαν:

1. Ενα νέο σύστημα αξιών νοηματοδοτεί τη ζωή των Ελλήνων

Επιστροφή στις πηγές της ζωής (οικογένεια και υγεία), θρίαμβος των άυλων αξιών (γνώση, εμπειρίες, ελευθερία, φιλία) επί των υλικών.

2. Η νέα γενιά (17-39) δεν υποκύπτει στις απανωτές κρίσεις

Μια γενιά χαλυβδωμένη από κρίσεις (οικονομική, πανδημική, μεταναστευτική, κλιματική), από μεγάλα πολιτικά γεγονότα και από τον επιταχυντή του διαδικτύου, δηλώνει πιο αισιόδοξη και έτοιμη να αναλάβει τα ηνία της χώρας.

3. Σύγκρουση δύο κόσμων: Εμβολιασμένοι vs. Ανεμβολίαστοι

Για τους «αρνητές» του εμβολίου, ο αντιεμβολιασμός έχει χαρακτήρα ευρύτερης κοινωνικής στάσης και αντισυστημικής συμπεριφοράς – χαρακτηριστικό στοιχείο η μειωμένη εμπιστοσύνη στους θεσμούς.

4. Περιβάλλον & Κλιματική Αλλαγή: η Ελλάδα ξυπνάει (;)

Επτά στους 10 θεωρούν ότι η κατάσταση του περιβάλλοντος έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινότητά τους. Ωστόσο, για την πλειονότητα, μια πιο eco-friendly ελληνική οικονομία δεν αποτελεί ακόμη 1η 4 προτεραιότητα

5. Οι Ελληνες αποστρέφονται τη δημοσιονομική πειθαρχία

Ευελιξία στα δημοσιονομικά μετά την πανδημία ζητά η ελληνική κοινωνία, σε αντίθεση με άλλους λαούς των Βαλκανίων που, υπό το φόβο μιας νέας κρίσης χρέους, ζητούν ισοσκελισμένους προϋπολογισμούς.

6. Η Ελλάδα στήριξε καθολικά τις επιχειρήσεις στην πανδημία

Ερευνα της Κάπα Research για λογαριασμό της Παγκόσμιας Τράπεζας σε 12 χώρες καταγράφει πως 9 στις 10 επιχειρήσεις επωφελήθηκαν από τα μέτρα στήριξης της ελληνικής οικονομίας μετά το ξέσπασμα της πανδημίας.

7. Ελλάδα-Τουρκία: άλλη ψυχολογία, άλλες συμμαχίες

Η οικονομική κρίση καθηλώνει τους Τούρκους - αρκετά πιο αισιόδοξοι οι Ελληνες. Αντίθετες και οι διεθνείς συμμαχίες: με Γαλλία και ΗΠΑ η Ελλάδα, με Γερμανία και Ρωσία η Τουρκία

8. Bullying στην εργασία, μια σκληρή πραγματικότητα

4 στους 10 εργαζόμενους έχουν υπάρξει στόχος εργασιακού εκφοβισμού - λεκτική βία, υποβάθμιση της δουλειάς και διαρροή φημών οι συχνότερες περιπτώσεις - 12% των περιπτώσεων αφορά σεξουαλική παρενόχληση.

9. 20 χρόνια ΚΕΠ: μια πραγματική ιστορία επιτυχίας

Ενα εμβληματικό έργο διαρκείας: Επί δύο συναπτές δεκαετίες, οι Έλληνες τοποθετούν τα Κέντρα Εξυπηρέτησης Πολιτών στην πρώτη θέση της αξιολόγησης των δημοσίων υπηρεσιών

10. Η Κεντροαριστερά διεκδικεί αναβαθμισμένο ρόλο

Το εκλογικό σώμα κρίνει θετικά την εκλογή της νέας ηγεσίας και δίνει ώθηση στην παράταξη με διψήφιο ποσοστό - ενίσχυση εις βάρος των δύο μεγάλων κομμάτων επιθυμεί η πλειοψηφία της βάσης