Καπα Research: Με προκατάληψη αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία τα ΑμεΑ

Η ευαισθητοποίηση δεν αρκεί.
|
Open Image Modal
Eurokinissi

Με προκατάληψη αντιμετωπίζει η ελληνική κοινωνία τα Άτομα με Ειδικές Ανάγκες, όπως εκτιμά η πλειονότητα των ερωτηθέντων σύμφωνα με έρευνα της Καπα research. H έρευνα διεξήχθη σε άνδρες και γυναίκες, ηλικίας 17 ετών και άνω, σε 600 άτομα στις 13 περιφέρειες της χώρας, με τη μέθοδο τηλεφωνικών συνεντεύξεων και βάσει ηλεκτρονικού ερωτηματολογίου.

Σύμφωνα με την έρευνα, οι περισσότεροι θεωρούν πως τα άτομα με αναπηρία αντιμετωπίζονται με προκατάληψη από την ελληνική κοινωνία, ενώ ακολουθούν αυτοί που πιστεύουν πως αντιμετωπίζονται με οίκτο και φιλανθρωπία.

Στην ερώτηση αν γνωρίζετε πως υπάρχει νόμος που απαγορεύει τις διακρίσεις εις βάρος των ατόμων με αναπηρία, η πλειονότητα, με 71%, απαντά «ναι», ενώ «όχι» απαντά ένα 21%.  

Open Image Modal

Επιπλέον εκτιμάται πως τα ΑμεΑ γίνονται συχνά αποδέκτες κοινωνικών διακρίσεων, 3 στους 4 Έλληνες δηλώνουν μάρτυρες διακρίσεων που έχουν να κάνουν με την αναπηρία, αναδεικνύοντας τη σημασία του θέματος συγκριτικά με σειρά άλλων διακρίσεων (φύλο, θρήσκευμα, εθνικότητα, σεξουαλικό προσανατολισμό). Μόλις το 12% των πολιτών θεωρεί ότι τα ΑμεΑ αντιμετωπίζονται ισότιμα στην ελληνικη κοινωνία, ενώ η πλειοψηφία θεωρεί πως η προκατάληψη και ο οίκτος είναι τα κυρίαρχα συναισθήματα της ελληνικής κοινωνίας απέναντι τους.

Οι ανεξάρτητοι θεσμοί και οι οργανώσεις των Αμεα βρίσκονται στην κορυφή της αξιολόγησης για τις πολιτικές και τη στάση τους, ενώ, αντιθέτως, πολιτικά κόμματα, αυτοδιοίκηση, συνδικάτα και ΜΜΕ αξιολογούνται αρνητικά. Αναφορικά με τους φορείς άσκησης πολιτικής και την προσπάθεια για ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία, οι φορείς του αθλητισμού, της παιδείας και της υγείας είναι αυτοί που μόλις περνούν τη βάση του 5 με άριστα το 10.

Για ένα κοινωνικό θέμα που οι περισσότεροι είμαστε ευαισθητοποιημένοι, απαιτείται όλοι, πολιτεία, φορείς, κοινωνία να επιταχύνουμε. Πολύ περισσότερο όταν, όπως φανερώνουν τα στοιχεία, τα χρόνια της κρίσης, ειδικά, η ψυχική αναπηρία έχει κάνει δυναμικά την εμφάνισή της στη χώρα μας.

Δείτε ολόκληρη την έρευνα εδώ