Σε καραντίνα το προσωπικό του νοσοκομείου Αμαλιάδας εξαιτίας του 67χρονου με τον κορονοϊο

Τέθηκαν εκτός μάχης ιατρούς και νοσηλευτές και εκτέθηκαν σε κίνδυνο ασθενείς και συνοδοί.
|
Open Image Modal
ASSOCIATED PRESS

Χαμένοι στη μετάφραση είναι ο πιο ταιριαστός τίτλος σε ό,τι αφορά τον χειρισμό του 67χρονου άνδρα που είναι θετικός στον κορονοϊό. 

Ο άνδρας μετέβη αρχικά στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου Αμαλιάδας που όμως δεν είναι ένα από τα ορισμένα νοσοκομεία αναφοράς με αποτέλεσμα τώρα να σταματήσουν οι εφημερίες της κλινικής και το προσωπικό να τεθεί σε κατ′ οίκον περιορισμό ενώ ασθενείς της παθολογικής και συνοδοί αυτών εκτέθηκαν σε πιθανό κίνδυνο. 

Την διακομιδή του 67χρονου στο συγκεκριμένο νοσοκομείο επιβεβαίωσε ο διοικητής του νοσοκομείου, Χρήστος Χριστόπουλος οποίος και ανακοίνωσε την διακοπή των εφημεριών. 

Το τι συνέβη όμως για να γίνει αυτό το τραγικό λάθος δεν έχει διευκρινιστεί πλήρως. 

Αρχικά υπήρχε η πληροφόρηση πως ο 67χρονος άνδρας που εμφάνισε συμπτώματα την περασμένη Κυριακή μετά από ταξίδι που είχε κάνει σε Αίγυπτο και Ισραήλ αρχικά μετέβη στο νοσοκομείο της Αμαλιάδας όπου ζει χωρίς να αναφέρει το ταξιδιωτικό ιστορικό του και έτσι, σύμφωνα με πληροφορίες, δεν ελήφθησαν τα απαραίτητα μέτρα. 

Στη συνέχεια όμως, όπως μεταδίδει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ στην Πάτρα, εμφανίστηκε πνευμονολόγος που είχε γνώση της κατάστασης της υγείας του άνδρα και υποστήριξε πως ενημέρωσε τον ΕΟΔΥ πως πρόκειται για ύποπτο κρούσμα. 

Δεν διευκρινίζεται όμως εάν τελικά ενημερώθηκε το νοσοκομείο Αμαλιάδας από τον ΕΟΔΥ, την πνευμονολόγο ή τον ασθενή για το πλήρες ιστορικό του. 

Το γεγονός όμως ότι στη συνέχεια νοσηλεύτηκε και στην παθολογική κλινική του νοσοκομείου του Ρίου, όπως επίσης μεταδίδει η ΕΡΤ, επίσης χωρίς να ληφθούν αρχικά τα απαραίτητα μέτρα ενισχύει την εκδοχή πως δεν υπήρξε επαρκή ενημέρωση. 

Σημειώνεται πως εξαιτίας του προβλήματος που δημιουργήθηκε, η οφθαλμολογική κλινική στο Ρίο (24 κλίνες), στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση του κοροναϊού, διαμορφώνεται έτσι ώστε να νοσηλεύσει τυχόν περιστατικά, όπως ανακοινώθηκε από το Υπουργείο Υγείας. 

 

Η συγκεκριμένη περίπτωση είναι χαρακτηριστική των λανθασμένων χειρισμών που μπορεί να γίνουν από πολίτες και να θέσουν εκτός μάχης, την πλέον κρίσιμη περίοδο, ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό νοσοκομείων και να θέσουν σε κίνδυνο άλλους ασθενείς, συνοδούς και όσους άλλους μπορεί να έρθουν σε επαφή με ένα ύποπτο κρούσμα. 

Εμμέσως στο θέμα αναφέρθηκε και ο υπουργός Υγείας, Βασίλης Κικίλιας κατά την επίσκεψή του στο νοσοκομείο Γεννηματάς. 

Όπως είπε συμπεριφορές ατομικής ευθύνης που δεν συνάδουν με τις οδηγίες των ειδικών μπορεί να αποβούν μοιραίες για συνανθρώπους μας που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Κάλεσε δε για ακόμη μια φορά τους πολίτες να τηρούν τις οδηγίες και τους κανόνες των ειδικών και να έχουν εμπιστοσύνη σε αυτούς. «Δεν υπάρχει λόγος πανικού αλλά όχι στον εφησυχασμό», τόνισε ο υπουργός Υγείας.

Πολίτες που ανησυχούν ότι πάσχουν από λοίμωξη του αναπνευστικού (πυρετό ή/και βήχα ή/και δύσπνοια) και ήρθαν σε επαφή με πιθανό ή επιβεβαιωμένο κρούσμα ή έχουν ιστορικό ταξιδιού σε πληττόμενες χώρες θα πρέπει να επικοινωνούν με τον ΕΟΔΥ στο τηλ. 210.52.12.054.

Δεν θα πρέπει να επισκέπτονται ιδιωτικά ιατρεία, εφημερεύοντα νοσοκομεία, εξωτερικά ιατρεία κ.λπ. Ο ΕΟΔΥ θα μεριμνήσει για την διακομιδή τους σε νοσοκομεία αναφοράς του κορονοϊού.  Χρήσιμες πληροφορίες εδώ.

(Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ)