Γιατί η καραντίνα είναι μια σπάνια ευκαιρία για την σεξουαλική υγεία όλων μας

Οι ειδικοί υποστηρίζουν πως μια τέτοια ευκαιρία εμφανίζεται μόνο μια φορά.
Open Image Modal
Christian Adams via Getty Images
Two bear-shaped sweets 'embracing', close-up

Ένας τρόπος για να γίνει πιο ανεκτή η καραντίνα είναι η εστίαση σε όποια θετικά μπορούμε να ανακαλύψουμε σε αυτόν τον αυτο-περιορισμό που βέβαια δεν ορίζεται μόνο από τον εγκλωβισμό μας στα δωμάτια του σπιτιού αλλά πρωτίστως από μια σειρά άλλων απαγορεύσεων που αφορούν τις συνήθειες μας, τον τρόπο ζωή μας και τις συναναστροφές μας.

Σε ό,τι αφορά τη σεξουαλική μας ζωή το lockdown μπορεί να σημαίνει έλλειψη σεξ, εάν  δεν συζούμε με τον σύντροφό μας ή εάν δεν έχουμε, κακής ποιότητας σεξ εάν βρεθούμε εγκλωβισμένοι στον σπίτι με έναν σύντροφο με το οποίο το σεξ δεν είναι ιδιαίτερα ικανοποιητικό (πια). Από την άλλη η καραντίνα μπορεί να ανανεώσει την σεξουαλική ζωή ενός ζευγαριού.

Σε κάθε περίπτωση όμως, ειδικοί επισημαίνουν, πως η καραντίνα ίσως να είναι ό,τι καλύτερο σε ότι αφορά την σεξουαλική μας υγεία για τον απλούστατο λόγο πως βάζει φρένο στα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα αφού κατά κανόνα περιορίζει την συνεύρεση με πολλούς παρτενέρ σε έναν ή κανέναν.

Όσοι ακολουθούν πιστά τους νόμους της καραντίνας, δεν μπορούν να αναζητήσουν νέους σεξουαλικούς συντρόφους και να επιδοθούν σε συχνές εναλλαγές και έτσι σπάει η αλυσίδα της μετάδοσης των συγκεκριμένων νοσημάτων.

«Εάν μπορούσαμε να εξετάσουμε και να χορηγήσουμε την κατάλληλη θεραπεία στους φορείς τέτοιων νοσημάτων αυτή την περίοδο, τότε θα μπορούσαμε να μιλήσουμε για μια μεγάλη αλλαγή στα υφιστάμενα δεδομένα» επισημαίνει ο δρ. Τζον Μακσόρλευ, ειδικός επί θεμάτων σεξουαλικής υγείας και πρόεδρος της Βρετανικής Ένωσης Σεξουαλικής Υγείας και HIV (Bashh), μιλώντας στο BBC Radio 1 Newsbeat.

Ο ίδιος, όπως και συνάδελφοί, του θα ήθελε να κάνουν τα σχετικά τεστ όσο περισσότεροι πολίτες γίνεται, ακόμη και εάν δεν παρουσιάζουν συμπτώματα κάποιου σεξουαλικώς μεταδιδόμενου νοσήματος, όπως επισημαίνει το BBC.

Γιατί να εξεταστεί τώρα κάποιος;

Λόγω της επιδημίας κορονοϊού, το 54% των υπηρεσιών σεξουαλικής υγείας στο Ηνωμένο Βασίλειο δεν λειτουργούν και το 38% του προσωπικού απασχολείται σε άλλες δομές του Εθνικού Συστήματος Υγείας.

Αυτό σημαίνει ότι μια μερίδα φορέων σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων λαμβάνουν ιατρικές συμβουλές, διαγνώσεις και συχνά οδηγίες για θεραπείες, τηλεφωνικά ή μέσω ταχυδρομείου και δεν επισκέπτονται κάποια κλινική.

«Είναι μια μοναδική ευκαιρία» η συνέχιση της διεξαγωγής αυτών των εξετάσεων αυτή την περίοδο αυτο-περιορισμού (και στο σεξ), σχολιάζει με τη σειρά του ο Τζάστιν Χαρμπότλ, ο οποίος εργάζεται για την SH:24- που συνεργάζεται με το ΕΣΥ- και προσφέρει δωρεάν αποστολή διαγνωστικού κιτ και ακολούθως υποστήριξη του ασθενούς σε κάθε βήμα.

Όπως λέει, ακόμη και όταν άρχισε να εξαπλώνεται το HIV δεν είχε δοθεί αυτή η ευκαιρία που προσφέρει η πανδημία κορονοϊού αφού μόνο τώρα, συνολικά ο πληθυσμός υφίσταται περιορισμούς που ανακόπτουν την συχνή εναλλαγή σεξουαλικών συντρόφων.

Μοναδική ευκαιρία για την αναχαίτιση εξάπλωση του HIV

Στη περίπτωση μάλιστα του HIV μια πιθανή θετική διάγνωση ασθενούς σε αρχικό στάδιο στάδιο κατά τη διάρκεια του lockdown σημαίνει ότι o φορέας είναι λιγότερο πιθανό να κάνει σεξ με άλλα άτομα κατά την περίοδο που είναι πιο εύκολο να μεταδώσει τον ιό.

Ακολούθως ο ασθενής μπορεί να ξεκινήσει θεραπεία που μειώνει τα επίπεδα του ιού στο σώμα σε μη ανιχνεύσιμα επίπεδα, πράγμα που σημαίνει ότι δεν μπορεί να μεταδοθεί.

Όπως εξηγεί ο δρ. Γκάρι Γουίτλοκ, ο οποίος εργάζεται στην κλινική Dean Street του Λονδίνου, όπου γίνεται η διάγνωση του 1/4 των γκέι ανδρών που είναι φορείς του HIV, «Αν ξεκινήσουν τη θεραπεία ή καταστούν μη μολυσματικοί, δεν μπορούν να μεταδώσουν τον ιό σε κανέναν. Είναι μια σπάνια ευκαιρία το να έχουμε τη δυνατότητα να εξεταστούν υπό αυτές τις συνθήκες άνθρωποι που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο να είναι θετικοί στον  ΗΙV».