Καρκίνος Μαστού: «Επιτίθεται» σε 1 στις 2 Ελληνίδες που νοσούν σε νεαρές ηλικίες - Και το 2040;

Το σήμερα και το αύριο στο μέτωπο της πιο διαδεδομένης μορφή καρκίνου για τις γυναίκες στην Ελλάδα. Data analysis / Γραφήματα: Έλενα Μπιζίκα

Η HuffPost Greece αναπτύσσει ερευνητική δραστηριότητα με αντικείμενο τα Open Data και το data journalism, συμμετέχοντας στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα ODECO.

Open Image Modal
Πηγή: ECIS - European Cancer Information System
Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε από τη HuffPost Greece
HuffPost Greece / Data analysis: Έλενα Μπιζίκα

 

Συνήθως, στους χάρτες όπου απεικονίζονται ποσοτικά δεδομένα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η Ελλάδα δεν εμφανίζεται με τα «καλά» χρώματα.

Αυτός εδώ ο χάρτης αποτελεί σίγουρα μία ευχάριστη εξαίρεση.

Με πιο ανοιχτό ροζ χρώμα ξεχωρίζουν οι χώρες όπου οι προοπτικές είναι βελτιωμένες σε σχέση με τον καρκίνο του μαστού. Όσες χώρες είναι χρωματισμένες με σκούρο ροζ έχουν πολύ περισσότερους λόγους να αγωνιούν για τις δύο επόμενες δεκαετίες, καθώς η συγκεκριμένη πρόβλεψη αναφέρεται στην περίοδο 2020-2040. 

Συγκεκριμένα, η Ελλάδα που ανήκει στις «προνομιούχες» χώρες, εκτιμάται με βάση τα στοιχεία του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ενημέρωσης για τον Καρκίνο (European Cancer Information System)  ότι θα κατατράψει μείωση σε επίπεδο ασθενών σε ποσοστό που θα κινηθεί μεταξύ 1,5%-16,6%.

Στον αντίποδα, χώρες όπως η Ισπανία, η Νορβηγία, το Βέλγιο και η Αυστρία προβλέπεται να καταγράψουν αύξηση ασθενών με καρκίνο του μαστού, σε ποσοστό που θα κινηθεί μεταξύ 13,6% - 28,6%.

Open Image Modal
Πηγή: ECIS - European Cancer Information System
Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε από τη HuffPost Greece
HuffPost Greece / Data analysis: Έλενα Μπιζίκα

 

Έτος 2022: Η μεγαλύτερη απειλή για την υγεία των Ελληνίδων έχει ονοματεπώνυμο 

Η εικόνα που φέρνει στο φως με τα data που έχει καταγράψει μέσα στο περασμένο έτος (2022)  το Ευρωπαϊκό Σύστημα Ενημέρωσης για τον Καρκίνο (European Cancer Information System)  είναι αποκαλυπτική:

Ο καρκίνος του μαστού είναι η μορφή καρκίνου που «χτυπάει» 1 στις 2 νέες γυναίκες στη χώρα μας (ποσοστό 50,5%). Η διαφορά σε σύγκριση με τις υπόλοιπες μορφές καρκίνου είναι τόσο μεγάλη, ώστε αυτοί οι αριθμοί να ισοδυναμούν με «σήμα κινδύνου».

Ως δεύτερη μορφή καρκίνου από την οποία νόσησαν το 2022 οι νέες γυναίκες στην Ελλάδα εμφανίζεται ο ενδομήτριος με ποσοστό μόλις 6,7% - περίπου το 1/10 σε σύγκριση με τον καρκίνο του μαστού. Ακολουθεί ο καρκίνος στην ωοθήκη (5,5%) και στον τράχηλο της μήτρας (5,4%).

Στην επόμενη ηλικιακή ομάδα, από 45 εως 64 ετών, ο καρκίνος του μαστού διατηρεί τα «πρωτεία» με ποσοστό 38,3%. Και ενώ 4 στις 10 Ελληνίδες που νόσησαν με καρκίνο σε αυτές τις ηλικίες βρέθηκαν αντιμέτωπες με τον καρκίνο του μαστού, μόλις 1 στις 10 βρέθηκε αντιμέτωπη με τον ενδομήτριο. Ακολουθεί ο ορθοκολικός με ποσοστό 8,1% και έπονται ο καρκίνος στο αναπνευστικό και στον θυρεοειδή. 

Open Image Modal
Πηγή: ECIS - European Cancer Information System
Η επεξεργασία των δεδομένων έγινε από τη HuffPost Greece
Data analysis: Έλενα Μπιζίκα

 

Και το 2040;

O καρκίνος του μαστού θα παραμένει εως τότε η μορφή του καρκίνου που θα συναντάμε πιο συχνά σε όλες τις ηλικίες, βάζοντας ιδιαίτερα στο στόχαστρο τις νεότερες γυναίκες (ηλικίες 0-44 ετών).

Με βάση την πρόβλεψη του Ευρωπαϊκού Συστήματος Ενημέρωσης για τον Καρκίνο (European Cancer Information System) , 4ς στις 10 περιπτώσεις (ποσοστό 39,8%) καρκίνου σε αυτές τις ηλικίες θα αναφέρονται σε καρκίνο του μαστού.

Το ποσοστό υποχωρεί, αλλά πολύ λίγο, στις ηλικίες από 45 εως 64 ετών, παραμένοντας στο υψηλό επίπεδο του 34%.

Στις ηλικίες άνω των 65 ετών, το ποσοστό υποχωρεί μεν στο 23,6%, όμως ο καρκίνος του μαστού παραμένει η μορφή που θα απειλεί τις Ελληνίες μέχρι το 2040 περισσότερο από κάθε άλλη - και μάλιστα με διαφορά από τον ορθοκολικό (παχύ έντερο και ορθό).

Open Image Modal
HuffPost Greece