Μποντσούκ: Η τουρκική παραλία που είναι πλέον ρεζερβέ μόνο για καρχαρίες

Κινδυνεύουν με εξαφάνιση.
Open Image Modal
Η παραλία Μποντσούκ.
Facebook

Μία παραλία στην τουριστική περιοχή της Μαρμαρίδας, κλείνει για ψαράδες και κολυμβητές και ανοίγει αποκλειστικά για καρχαρίες.

Η παραλία Μποντσούκ, στη νοτιοδυτική πλευρά της Τουρκίας, είναι το μοναδικό μέρος στη Μεσόγειο στο οποίο γεννούν οι σταχτοκαρχαρίες, ένα είδος που απειλείται με εξαφάνιση. Γι′ αυτό τον λόγο ανακηρύχθηκε προστατευόμενη περιοχή από την Γενική Διεύθυνση Προστασίας Φυσικής Κληρονομιάς της Τουρκίας. 

«Κάθε είδους αλιευτική και κολυμβητική δραστηριότητα στην παραλία είναι πλέον απαγορευμένη» δήλωσε ο επικεφαλής της Μεσογειακής Εταιρείας Προστασίας, Ζαφέρ Κιζιλκάγια. «Ο κόλπος είναι ρεζερβέ για τους καρχαρίες. Θα παρακολουθούνται δορυφορικώς μέσω ειδικών πομπών...»

 

Open Image Modal
Ο σταχτοκαρχαρίας δεν θεωρείται επικίνδυνος για τον άνθρωπο.
Anthony Devlin - PA Images via Getty Images

 

Οι σταχτοκαρχαρίες, που ζουν από τον Ατλαντικό, τον Ινδικό και τον Ειρηνικό ωκεανό, κινδυνεύουν λόγω υπερβολικής αλιείας.

«Οι καρχαρίες που έρχονται στον κόλπο μπορούν να φτάσουν και δύο μέτρα μήκος. Φτάνουν τον Απρίλιο και τον Μάϊο. Σύμφωνα με τις παρατηρήσεις μας, δεν έρχονται όταν οι θερμοκρασία ξεπερνά τους 26 βαθμούς Κελσίου. Σε αυτή την περιοχή, η θερμοκρασία του νερού υπερβαίνει τους 26 βαθμούς από τον Αύγουστο μέχρι τα μέσα Σεπτεμβρίου και τότε οι καρχαρίες φεύγουν» δήλωσε ο Κιζιλκάγια, ο οποίος παρακολουθεί τους σταχτοκαρχαρίες από το 1987. 

 Ο σταχτοκαρχαρίας είναι ένας από τους μεγαλύτερους καρχαρίες που κολυμπούν στις ακτές και μοιάζει με άλλα είδη, όπως οι ταυροκαρχαρίες. Δεν θεωρείται επικίνδυνος για τον άνθρωπο.

 Η Μεσογειακή Εταιρεία Προστασίας έχει θέσει σε εφαρμογή σχέδιο παρατήρησης στον κόλπο Γκόκοβα, στον οποίο υπάρχουν πολλές παραλίες σαν την Μποντσούκ, με στόχο την παρατήρηση και προστασία ειδών όπως ο σταχτοκαρχαρίας και η Μεσογειακή φώκια. 

«Υπάρχει άλλη μία περιοχή κοντά στη Μποντσούκ, η παραλία English Bay, στην οποία απαγορεύεται το ψάρεμα» λέει ο Κιζίλκαγια. «Οταν κατασχέσαμε τα δίχτυα ενός ψαράδικου, βρήκαμε 20 καρχαρίες-μωρά. Πάνε και ψαρεύουν εκεί που γεννούν τα ψάρια. Γι′ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προστατεύσουμε αυτές τις περιοχές...»

Ο σταχτοκαρχαρίας ζει 35-41 χρόνια και τα θηλυκά είναι έτοιμα για τεκνοποίηση σε ηλικία 13 ετών.