Όταν μιλάμε για τη σύγχρονη ζαχαροπλαστική, λίγα υλικά χρησιμοποιούνται τόσο συχνά όσο η μαύρη ζάχαρη, υποστηρίζει η Τζεν Μέσερ, σύμβουλος διατροφής και πιστοποιημένη διαιτολόγος. Στα σπιτικά γλυκίσματα, όπως τα μπισκότα, τα κέικ, τα μάφιν, η γεύση και η μαστιχωτή υφή που προσφέρει η καστανή ζάχαρη, μας βγάζουν πάντοτε ασπροπρόσωπους.
Η καστανή ζάχαρη χρησιμοποιείται επίσης ως βασικό συστατικό σε ασιατικές σάλτσες, σως μπάρμπεκιου και μαρινάδες για το κρέας, καθώς και σε ζεστά ροφήματα όπως ο καφές ή το μαύρο τσάι.
Τι είναι η μαύρη ζάχαρη
Η καστανή ζάχαρη είναι ένα είδος ραφιναρισμένης ζάχαρης, που προέρχεται από το ίδιο φυτό με τη λευκή, εξηγεί η Kέιτ Ζεράτσκι, πιστοποιημένη διαιτολόγος στην Mayo Clinic. Το καφέ χρώμα της οφείλεται στην παρουσία της μελάσας, ενός παχύρρευστου, σκούρου σιροπιού, που παράγεται από τη διύλιση του ζαχαροκάλαμου ή του χυμού τεύτλων σε ζάχαρη.
«Η καστανή ζάχαρη παράγεται με την ανάμειξη λευκής κρυσταλλικής ζάχαρης με μελάσα», εξηγεί η Μέσερ. Υπάρχουν δύο είδη μαύρης ζάχαρης: η ανοιχτή και η σκούρα. Η κύρια διαφορά μεταξύ των δύο είναι ότι η σκούρα έχει υψηλότερη περιεκτικότητα σε μελάσα.
Ανεξάρτητα από τον τύπο που χρησιμοποιούμε, ένα μειονέκτημα της μαύρης ζάχαρης είναι ότι μπορεί να σκληρύνει ή αλλιώς «να πετρώσει», κάτι που συμβαίνει όταν εξατμίζεται η υγρασία της μελάσας.
Για να αποφύγουμε το ενδεχόμενο να σκληρύνει, θα πρέπει να αποθηκεύσουμε τη μαύρη ζάχαρη σε ένα αεροστεγές δοχείο ή να προσθέσουμε μια φέτα ψωμί ή ένα μαστιχωτό ζαχαρωτό (τύπου marshmallow) στο δοχείο φύλαξης. Έτσι θα διατηρήσουμε τον βαθμό υγρασίας μέσα στο δοχείο και ως εκ τούτου, θα διατηρήσουμε και τη ζάχαρη μας απαλή και φρέσκια.
Είναι η καστανή ζάχαρη υγιεινή;
Ενώ η καστανή ζάχαρη επιφυλάσσει πολλαπλά οφέλη, τόσο για το μαγείρεμα όσο και για τη γεύση των δημιουργιών μας, έχει πολύ μικρή θρεπτική αξία και δεν πρέπει να θεωρούμε ότι είναι σώνει και ντε καλύτερη από την λευκή ζάχαρη.
Άλλωστε, από άποψη θερμίδων, ο αριθμός είναι σχεδόν ο ίδιος: Πιο συγκεκριμένα, ένα κουταλάκι καστανής έχει 15, ενώ ένα κουταλάκι λευκής ζάχαρης 16 θερμίδες.
Ωστόσο, τα νέα δεν είναι αμιγώς άσχημα. Λόγω της μελάσας, η μαύρη ζάχαρη, έχει ίχνη σιδήρου, ασβεστίου, καλίου και μαγνησίου. Και πάλι ωστόσο, θα πρέπει να την καταναλώνουμε με μέτρο. Γιατί; Γιατί όπως και η λευκή, έτσι και η καστανή θεωρείται «προστιθέμενη ζάχαρη». Επομένως, η Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων των ΗΠΑ συνιστά τον περιορισμό της πρόσληψής της σε λιγότερο από 50 γραμμάρια περίπου (12 κουταλάκια του γλυκού) την ημέρα.
Αλλά ορισμένοι διατροφολόγοι και οργανισμοί υγείας πιστεύουν ότι ακόμη και αυτή η ποσότητα είναι πολύ υψηλή. Η Aμερικανική καρδιολογική εταιρεία για παράδειγμα, συνιστά οι γυναίκες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 6 κουταλάκια του γλυκού (25 γραμμάρια) πρόσθετης ζάχαρης την ημέρα και οι άνδρες να μην καταναλώνουν περισσότερα από 9 κουταλάκια του γλυκού (36 γραμμάρια) την ημέρα.
Προσοχή: H υπερκατανάλωση πρόσθετων σακχάρων - δηλαδή και της καταστανής ζάχαρης - έχει συσχετιστεί με αυξημένο κίνδυνο υπέρτασης (υψηλή αρτηριακή πίεση), διαβήτη τύπου 2, καρδιακή προσβολή και εγκεφαλικό.
(Με πληροφορίες από usatoday).