Κατάδυση στα βάθη του Ινδικού Ωκεανού και τη «ζώνη του μεσονυκτίου», όπου το φως σχεδόν δεν φτάνει, ωστόσο η ζωή ευημερεί, θα πραγματοποιήσει ομάδα επιστημόνων.
Οι ερευνητές της υπό βρετανική ηγεσία Nekton Mission σχεδιάζουν να μελετήσουν την άγρια ζωή και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής στην ανεξερεύνητη αυτή ζώνη. Σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των Σεϋχελλών και των Μαλδίβων, η πέντε εβδομάδων αποστολή στοχεύει υποθαλάσσια βουνά τα οποία υψώνονται χιλιάδες μέτρα πάνω από τον πυθμένα της θάλασσας.
Για την εξερεύνηση αυτών των αφιλόξενων βαθών, οι επιστήμονες της αποστολής θα χρησιμοποιήσουν ένα από τα πιο προηγμένα βαθυσκάφη στον κόσμο, το «Limiting Factor».
«Αυτό που ξέρουμε είναι πως, κάτι από τα 1.000 μέτρα δεν υπάρχει φως, αλλά πολλά ζώα φωσφορίζουν. Είναι η ζωή που λάμπει» είπε ο Όλιβερ Στιντς, διευθυντής αποστολής της Nekton.
«Η περιοχή που θα διερευνήσουμε είναι ένα από τα μέρη των ωκεανών του πλανήτη που παρουσιάζουν τη μεγαλύτερη βιοποικιλότητα. Οπότε είναι άγνωστο το τι θα βρούμε εκεί» είπε ο Στιντς στο Associated Press στη Βαρκελώνη της Ισπανίας, εν όψει των θαλάσσιων δοκιμών για το βαθυσκάφος και το μητρικό του σκάφος.
Τον περασμένο Αύγουστο το «Limiting Factor» ολοκλήρωσε τη Five Deeps Expedition, καταδυόμενο στο βαθύτερο σημείο πέντε ωκεανών. Το βαθύτερο ήταν σε βάθος περίπου 11.000 μέτρων.
Για να αντέχει σε αυτές τις πιέσεις, η διθέσια καμπίνα του σκάφους προστατεύεται από ένα «κουκούλι» τιτανίου πάχους εννιά εκατοστών. Επίσης, διαθέτει απόθεμα οξυγόνου έκτακτης ανάγκης που επαρκεί για 96 ώρες.
«Υπάρχουν μόνο πέντε σκάφη στον κόσμο ικανά να πάνε κάτω από τα 6.000 μέτρα και μόνο ένα που μπορεί να φτάσει στο βαθύτερο ήμισυ» είπε ο επικεφαλής της αποστολής, Ρομπ ΜακΚάλουμ. «Οπότε οτιδήποτε κάνουμε είναι νέο. Οτιδήποτε βλέπουμε είναι πρακτικά μια νέα ανακάλυψη».
Χρησιμοποιώντας δείγματα, αισθητήρες και τεχνολογία χαρτογράφησης, οι επιστήμονες αναμένουν να βρουν νέα είδη και τεράστια υποθαλάσσια όρη, καθώς και να παρατηρήσουν την ανθρωπογενή επίδραση, όπως η κλιματική αλλαγή και η μόλυνση από πλαστικό.
Τον προηγούμενο Μάιο, όταν το «Limiting Factor» κατέβηκε στον πυθμένα της Τάφρου των Μαριανών στον Ειρηνικό, το βαθύτερο σημείο του ωκεανού, ο χειριστής του είδε μια πλαστική σακούλα.