Καταδίκη της προκλητικής στάσης της Τουρκίας από Ελλάδα, Κύπρο και Αίγυπτο

Κοινή θέση των τριών χωρών ότι όλα τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου.
|
Open Image Modal
21 Oκτωβρίου 2020. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (δεξιά), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (κέντρο) και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι (αριστερά), έπειτα από κοινή συνάντησή τους στην Λευκωσία στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας. (Photo by Iakovos HATZISTAVROU / POOL / AFP) (Photo by IAKOVOS HATZISTAVROU/POOL/AFP via Getty Images)
IAKOVOS HATZISTAVROU via Getty Images

Σε «ομοβροντία» προειδοποιήσεων για τους κινδύνους που εγκυμονεί η διαρκής προκλητικότητα και παραβατικότητα της Τουρκίας με υπογραφή του Ταγίπ Ερντογάν παραπέμπουν τα μηνύματα που εξέπεμψαν ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι, έπειτα από κοινή συνάντησή τους στην Λευκωσία στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας.

Εκπροσωπώντας τρεις χώρες της Ανατολικής Μεσογείου που αποδεικνύουν έμπρακτα διάθεση συνεργασίας και συνεννόησης για επίλυση όλων των προβλημάτων στην περιοχή, ουσιαστικά απευθύνονται από κοινού στην Άγκυρα, επισημαίνοντας ότι με την στάση της πλήττει την περιφερειακή σταθερότητα.

Είναι χαρακτηριστική η αποστροφή στην τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη περί αυτοκρατορικών πρακτικών που «φαντασιώνεται» η Τουρκία.

Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της 8ης Τριμερούς Συνόδου Κύπρου, Αιγύπτου και Ελλάδας, ακολούθησαν οι δηλώσεις των τριών ηγετών.

Ο κ. Αναστασιάδης, αναφερόμενος στο περιεχόμενο των συζητήσεων, εστίασε στην στάση της Τουρκίας, δίνοντας και το βασικό συμπέρασμα της Τριμερούς, την καταδίκη της τουρκικής προκλητικότητας.

«Την στιγμή που παρατηρούμε μία σειρά συνεργειών που αποσκοπούν στην ειρήνη, η Τουρκία κλιμακώνει δυστυχώς τις εντάσεις και υπονομεύει την περιφερειακή σταθερότητα. Οι τρεις χώρες καταδικάζουν την παράνομη ενέργεια στην Αμμόχωστο. Τις παράνομες γεωτρήσεις και τις σεισμικές έρευνες, τις απόπειρες διενέργειας παράνομων σεισμικών ερευνών στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, την παραβίαση του ελληνικού εναέριου χώρου, την υπογραφή των άκυρων μνημονίων με την κυβέρνηση Φαράζ», τόνισε ο Νίκος Αναστασιάδης, ενώ αναφέρθηκε επίσης στην επίλυση του Κυπριακού, στην αντιμετώπιση του μεταναστευτικού και στην εμβάθυνση των σχέσεων Αιγύπτου και Ε.Ε.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε με περισσότερες λεπτομέρειες στα θέματα περιφερειακής ασφάλειας της περιοχής, κάνοντας λόγο για πρόσθετους κινδύνους που προκαλεί η Άγκυρα με την στάση της.

«Φαντασιώνεται αυτοκρατορικές πρακτικές. Πότε ζωγραφίζοντας αυθαίρετους χάρτες, πότε με άκυρα μνημόνια», τόνισε για την Τουρκία ο κ. Μητσοτάκης.

Όπως ανέφερε, σχετικά με τα συμπεράσματα της Τριμερούς, «συμφωνήσαμε ότι πρόκειται για συμπεριφορά που κατάφωρα παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και απειλεί την περιφερειακή ασφάλεια. Δημιουργεί προβλήματα σε διεθνείς οργανισμούς στο ΝΑΤΟ, έρχεται απέναντι σε ρητές θέσεις μεγάλων χωρών», χαρακτηρίζοντας παράλληλα ως «εμπρηστικές πρωτοβουλίες από την Τουρκία», τις ενέργειες της Άγκυρας.

«Η Τουρκία αντί για γόνιμες συζητήσεις, προβάλει παράνομες απαιτήσεις. Δίκαιο παράγουν μόνο οι δίκαιες πράξεις», ανέφερε για το γεγονός ότι επί της ουσίας δεν ξεκίνησαν ποτέ οι διερευνητικές επαφές μεταξύ Αθήνας και Άγκυρας, ενώ χρησιμοποίησε το παράδειγμα της Αλβανίας με την οποία θα προσφύγουμε στο Διεθνές Δικαστήριο, ως τον τρόπο με τον οποίο λύνουν τις διαφορές τους τα σοβαρά κράτη. «Ο δρόμος της εθνικής αξιοπρέπειας είναι ένας μαραθώνιος. Την ώρα που η Τουρκία στρατικοποιεί τη διπλωματία, η Ελλάδα χρησιμοποιεί τη διπλωματία ως το δικό της όπλο. Για αυτό ζήτησε από την Ε.Ε. εμπάργκο στο εμπόριο όπλων προς την Τουρκία. Δεν μπορεί ένα κράτος να γεύεται τα οφέλη της ανοιχτής αγοράς και να απειλεί ένας κράτος της Ευρώπης», τόνισε στην συνέχεια ο Κυριάκος Μητσοτάκης.

Open Image Modal
21 Oκτωβρίου 2020. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης (δεξιά), ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης (κέντρο) και ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμντέλ Φατάχ αλ Σίσι (αριστερά), έπειτα από κοινή συνάντησή τους στην Λευκωσία στο πλαίσιο της τριμερούς συνεργασίας.(Iakovos Hatzistavrou Pool via AP)
ASSOCIATED PRESS

Ο Φατάχ αλ Σίσι αναφέρθηκε αναλυτικά στην στενή συνεργασία των τριών χωρών, ενώ σχετικά με τα ενεργειακά και τα κοιτάσματα που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο υπογράμμισε ότι πρέπει να αξιοποιηθούν τα αμοιβαία οφέλη, διατηρώντας η κάθε χώρα τα κυριαρχικά της δικαιώματα, σεβόμενες όλες το Διεθνές Δίκαιο. Όσο για την Τουρκία, ουσιαστικά «φωτογραφίζοντας» την, αναφέρθηκε στις παραβιάσεις κυριαρχικών δικαιωμάτων άλλων κρατών και τη μεταφορά ξένων μαχητών σε άλλες χώρες.

Πριν από την κοινή συνάντηση των τριών ηγετών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης είχε διαδοχικά τετ α τετ, με το Νίκο Αναστασιάδη και τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σίσι, στο περιθώριο των εργασιών της 8 Συνόδου Κύπρου – Ελλάδας- Αιγύπτου.

Κυρίαρχο θέμα των συζητήσεων, οι τουρκικές προκλητικές ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και η σύσφιξη των σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών με στόχο τη σταθερότητα και την ευημερία της ευρύτερης περιοχής. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την συνάντηση του Έλληνα Πρωθυπουργού με τον Αιγύπτιο Πρόεδρο υπήρξε δε σύμπτωση απόψεων για την αυξανόμενη επιθετική συμπεριφορά της Τουρκίας και τονίστηκε η ανάγκη σεβασμού του Διεθνούς Δικαίου.

Κατά την έναρξη της συνάντησης με τον Αμπντέλ Φατάχ αλ Σισι, ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε στην πρόσφατη υπογραφή της συμφωνίας μερικής οριοθέτησης των θαλασσίων ζωνών μεταξύ Ελλάδας και Αιγύπτου, τονίζοντας ότι έτσι λύνουν τα γειτονικά κράτη τις διαφορές τους, με διάλογο, με αμοιβαίες υποχωρήσεις όποτε αυτές είναι απαραίτητες, ώστε να υπάρξει μία συμφωνία η οποία είναι αμοιβαία ωφέλιμη.

Η μερική οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών είναι στην πραγματικότητα μία αντανάκλαση της αμοιβαίας κατανόησης, επίσης αντανακλά τον σεβασμό προς τις διατάξεις και τα θέσμια του διεθνούς δικαίου, τόνισε με την σειρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Αιγύπτου, υπογραμμίζοντας ότι όλα τα θέματα πρέπει να αντιμετωπίζονται στα πλαίσια του Διεθνούς Δικαίου, ενώ εξέφρασε την ευχή σε περαιτέρω ανάπτυξη των διαχρονικών σχέσεων που έχουν οι δύο χώρες.

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με το Νίκο Αναστασιάδη, υπήρξε εκτενής συζήτηση για τις τελευταίες εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τις προκλήσεις στην ευρύτερη περιοχή από την πλευρά της Τουρκίας, ενώ εξετάστηκαν τρόποι αντιμετώπισής τους. Επίσης, συζητήθηκαν οι παράνομες ενέργειες της Άγκυρας σχετικά με το άνοιγμα μέρους του παραλιακού μετώπου της περίκλειστης περιοχής των Βαρωσίων. Στην συνομιλία που είχαν οι δύο ηγέτες, τονίστηκε η στενή συνεργασία Ελλάδας-Κύπρου σε ευρωπαϊκό επίπεδο, αφού όπως σημειώθηκε η παραβατική συμπεριφορά της Τουρκίας δεν θίγει μόνο τα συμφέροντα της Ελλάδας και της Κύπρου αλλά και της ΕΕ. Στη συνάντηση εξετάστηκαν, επίσης, οι προοπτικές επίλυσης του Κυπριακού μετά την ανάδειξη νέου Τουρκοκύπριου ηγέτη.