Ξεκινάει σήμερα μια νέα σειρά κειμένων με γενικό τίτλο «Κατανοώντας την ελληνική κρίση: Απαντήσεις σε δέκα καίρια ερωτήματα για την οικονομία, την πολιτική και την κοινωνία». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία του Παρατηρητηρίου για την Κρίση που υλοποιείται σε συνεργασία με την HuffPost Greece.
Στόχος της νέας πρωτοβουλίας είναι να εξεταστούν κάποια από τα ζητήματα που έχουν κυριαρχήσει στο δημόσιο διάλογο τα τελευταία χρόνια (όπως για παράδειγμα η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, το μέγεθος του Δημοσίου, η σκοπιμότητα και αποδοτικότητα των μεταρρυθμίσεων, κοκ.). Δυστυχώς, συχνά η δημόσια συζήτηση γύρω από τα θέματα αυτά γίνεται χωρίς αναφορές σε συγκεκριμένα στοιχεία ή τεκμηριωμένα επιχειρήματα. Το αποτέλεσμα είναι η ύπαρξη ενός ελλείμματος ανάλυσης και κατά συνέπεια γνώσης για τις πραγματικές αιτίες της κρίσης, τα χαρακτηριστικά (θετικά και αρνητικά) του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής και τις εναλλακτικές προτάσεις πολιτικής εξόδου από την κρίση (και τις συνέπειες τους).
Επιδίωξη της νέας πρωτοβουλίας είναι να καλυφθεί αυτό το κενό, προσφέροντας απαντήσεις στη βάση επιστημονικά τεκμηριωμένων δεδομένων και επιχειρημάτων, από ακαδημαϊκούς και ερευνητές που έχουν εξιδείκευση και εμπειρία στα σχετικά θέματα. Σύμφωνα και με την λογική του όλου εγχειρήματος, έχει καταβληθεί προσπάθεια ώστε τα κείμενα να μην είναι ιδιαίτερα τεχνικά ώστε να μπορούν να διαβαστούν από το ευρύ κοινό. Για αυτό εξάλλου, οι τίτλοι όλων των κειμένων είναι διατυπωμένοι σαν μια απλή ερώτηση (Είναι αλήθεια ότι….), ώστε να μπορεί να δοθεί μια σχετικά απλή και στοχευμένη απάντηση. Αυτό βέβαια σε καμία περίπτωση δεν σημαίνει ότι τα κείμενα προσφέρουν εύκολες και κατηγορηματικές απαντήσεις. Αντίθετα, τα κείμενα καταδεικνύουν ότι συχνά, στα μεγάλα θέματα οικονομικής και εν γένει δημόσιας πολιτικής, δεν υπάρχουν εύκολες απαντήσεις. Οι ερωτήσεις που θα απαντηθούν είναι οι εξής:
Είναι αλήθεια ότι…:
1. …η μείωση του μισθολογικού κόστους αρκεί για τη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας;
2. ...οι μεταρρυθμίσεις γίνονται μόνο για εισπρακτικούς λόγους ή/και την εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων;
3. ...τα χρήματα που δανείστηκε η Ελλάδα προορίζονται αποκλειστικά για την αποπληρωμή προηγούμενων χρεών και τη διάσωση των τραπεζών;
4. ...ο δημόσιος τομέας στην Ελλάδα είναι υπερβολικά μεγάλος;
5. ...οι έλληνες υπερφορολογούνται;
6. ...οι τράπεζες δεν βοηθούν στην αντιμετώπιση της κρίσης;
7. ... η διατήρηση υψηλών πρωτογενών πλεονασμάτων για σειρά ετών είναι εφικτή;
8. ...η ανεργία των νέων αποτελεί το σημαντικότερο πρόβλημα της ελληνικής αγοράς εργασίας;
9. … δεν προωθούνται διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις στην Ελλάδα;
10. …το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο;
Σύντομα άρθρα που θα συνοψίζουν περιεκτικά τα ευρήματα των κειμένων αυτών μαζί με τα κυριώτερα ποσοτικά στοιχεία που χρησιμοποιούν, θα δημοσιεύονται από την Huffington Post, ταυτόχρονα με την δημοσίευση των ολοκληρωμένων κειμένων από το Παρατηρητήριο για την Κρίση, κάθε δυο εβδομάδες, ξεκινώντας από σήμερα.
Πιστεύουμε ότι η συζήτηση γύρω από τα ζητήματα αυτά είναι σήμερα περισσότερη επίκαιρη παρά ποτέ, καθώς στον απόηχο της πρόσφατης συμφωνίας της Ελλάδας με τους δανειστές της καθίσταται επιτακτική η ανάγκη εξεύρεσης λύσεων πολιτικής για την αλλαγή σελίδας στην ελληνική οικονομία.
Το Παρατηρητήριο για την Κρίση είναι μια πρωτοβουλία του Ελληνικού Ιδρύματος Ευρωπαϊκής και Εξωτερικής Πολιτικής (ΕΛΙΑΜΕΠ) και λειτουργεί με την υποστήριξη του Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος». Βασικός στόχος λειτουργίας του Παρατηρητηρίου είναι να καταστεί κεντρικός κόμβος ενημέρωσης, διαλόγου και έρευνας σχετικά με την ελληνική και την ευρωπαϊκή κρίση.