Κατάπαυση του πυρός ζητά η φον ντερ Λάιεν και δίνει εύσημα για τον κυπριακό θαλάσσιο διάδρομο

«Ο θαλάσσιος διάδρομος μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση της ποσότητας της βοήθειας που φτάνει στη Γάζα». Φόβοι για εξάπλωση του πολέμου
Open Image Modal
via Associated Press

Ως μια πρωτοφανή διεθνή συνεργασία που δίνει τη δυνατότητα για μια πρόσθετη γραμμή ζωής για τον λαό της Γάζας, χαρακτήρισε το θαλάσσιο διάδρομο για τη μεταφορά ανθρωπιστικής από την Κύπρο προς τη Βόρεια Γάζα η πρόεδρος της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν κατά την ομιλία της στην ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο, υπγραμμίζοντας παράλληλα ότι «χωρίς μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, ο πόλεμος στη Γάζα θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή».

Η φον ντερ Λάιεν έκανε λόγο για το δικαίωμα του Ισραήλ να αμυνθεί αλλά μίλησε και για τα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα στη Γάζα υποστηρίζοντας πως αυτή τη στιγμή υπάρχει μόνο ένας τρόπος για να αποκατασταθεί μια επαρκής ροή ανθρωπιστικής βοήθειας και αυτός είναι μια άμεση ανθρωπιστική παύση που θα οδηγήσει σε μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός. «Το χρειάζονται τώρα τόνισε».

«Καθώς μιλάμε, ένα πλοίο σαλπάρει από την Κύπρο προς τη Βόρεια Γάζα. Μεταφέρει το πιο βασικό είδος ανθρωπιστικής βοήθειας, το οποίο είναι και το πιο αναγκαίο σήμερα: τρόφιμα, απλά και απλά τρόφιμα για έναν πληθυσμό που αντιμετωπίζει μια ανθρωπιστική καταστροφή.

Αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος είναι το αποτέλεσμα μιας πρωτοφανούς διεθνούς συνεργασίας, υπό την ηγεσία του Προέδρου Νίκου Χριστοδουλίδη» είπε  ενώ λίγο νωρίτερα σε ανάρτησή της στο Χ ευχαριστούσε τον πρόεδρο Χριστοδουλίδη:

Ευχαριστούμε τον Πρόεδρο @christodulides για την ηγεσία της Κύπρου στη δημιουργία του ανθρωπιστικού θαλάσσιου διαδρόμου προς τη Γάζα. Ο απόπλους του πρώτου πλοίου είναι ένα σημάδι ελπίδας. Θα εργαστούμε σκληρά μαζί για να ακολουθήσουν πολλά ακόμη πλοία. Θα κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να φτάσει η βοήθεια στους Παλαιστίνιους..

 

 Διεθνής συνεργασία

«Δουλέψαμε χέρι-χέρι όχι μόνο με την Κύπρο, αλλά και με τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ηνωμένο Βασίλειο. Βρέθηκα στο λιμάνι της Λάρνακας πριν από λίγες ημέρες, για να παρακολουθήσω τις τελευταίες προετοιμασίες πριν από την αναχώρηση του πλοίου. Είναι τόσο εντυπωσιακό όσο και αναγκαίο. Όταν τεθεί σε πλήρη λειτουργία, αυτός ο θαλάσσιος διάδρομος θα μπορούσε να εγγυηθεί μια συνεχή, ρυθμισμένη και ισχυρή ροή βοήθειας προς τη Γάζα. Αυτή είναι η πρώτη φορά που ένα πλοίο επιτρέπεται να παραδώσει βοήθεια στη Γάζα από το 2005. Τέλος, είναι μια πρόσθετη γραμμή ζωής για τον λαό της Γάζας» είπε η πρόεδρος της Κομισιόν» είπε.

Η ίδια έκανε αναφορά στην κατάσταση που επικρατεί στο έδαφος λέγοντας πως είναι πιο δραματική από ποτέ και πως έχει φτάσει σε οριακό σημείο. 

«Όλοι έχουμε δει τις αναφορές για τα παιδιά που πεθαίνουν από την πείνα. Αυτό δεν μπορεί να γίνει. Και πρέπει να κάνουμε ό,τι περνάει από το χέρι μας για να το σταματήσουμε. Όλοι γνωρίζουν πόσο δύσκολο είναι να μεταφερθεί βοήθεια στη Γάζα και εντός αυτής. Πρέπει να χρησιμοποιηθούν όλες οι διαδρομές για να φτάσουν οι άνθρωποι που έχουν ανάγκη. Εδώ είναι που μπαίνει στο παιχνίδι ο θαλάσσιος διάδρομος» είπε και πρόσθεσε πως αυτός «μπορεί να συμβάλει αποφασιστικά στην αύξηση της ποσότητας της βοήθειας που φτάνει αποτελεσματικά στους ανθρώπους στη βόρεια Γάζα». 

Διευκρίνισε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες θα εργαστούν για τη δημιουργία ενός πλωτού λιμένα για την εκφόρτωση μεγάλων πλοίων και συμπλήρωσε πως μέχρι να γίνει αυτό το έργο θα το φέρουν εις πέρας μικρότερα πλοία. 

Σύμφωνα με την φον ντερ Λάιεν τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλοι εταίροι θα συγχρηματοδοτήσουν το φορτίο και η Κύπρος θα διαχειρίζεται τις αναχωρήσεις στο λιμάνι της Λάρνακας. 

Ενεργοποιήθηκε ο Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας της ΕΕ

«Και εμείς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, θα ενισχύσουμε την υλικοτεχνική μας υποστήριξη επί τόπου. Μια ομάδα συντονισμού της ΕΕ βρίσκεται στην Κύπρο. Και θα χρηματοδοτήσουμε και θα συντονίσουμε τη ροή των ευρωπαϊκών αγαθών μέσω αυτού του διαδρόμου» ανέφερε στην ομιλία της και επισήμανε ότι ήδη πολλές χώρες, συμπεριλαμβανομένων ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, άρχισαν να ρίχνουν από αέρος ανθρωπιστική βοήθεια από την Ιορδανία στη Γάζα. 

«Και σήμερα, μπορώ να ανακοινώσω ότι ενεργοποιήσαμε τον μηχανισμό πολιτικής προστασίας της ΕΕ για να ενισχύσουμε την υποστήριξή μας. Και ενθαρρύνω όλα τα κράτη μέλη να συμβάλουν με τα μέσα τους, από αλεξίπτωτα μέχρι κοντέινερ, ώστε να καταστεί δυνατή η σταθερή και ουσιαστική παροχή βοήθειας στη Γάζα».

 

 

Τι θα γίνει με  την UNRWA

Η πρόερος της Κομισιόν αναφέρθηκε και στην διασφάλιση της διανομής της βοήθειας προς της Γάζα και το ρόλο που μπορεί να παίξει η συνεργασία με τους οργανισμούς που εξακολουθούν να έχουν παρουσία επί τόπου όπως για παράδειγμα με την UNRWA.

«Όλοι γνωρίζουμε για τις σοβαρές καταγγελίες που έγιναν κατά του προσωπικού της UNRWA τον Ιανουάριο. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο αποφασίσαμε να αξιολογήσουμε τις χρηματοδοτικές μας αποφάσεις υπό το πρίσμα των ενεργειών που έλαβαν τα Ηνωμένα Έθνη και η UNRWA ως απάντηση στις εν λόγω κατηγορίες. Έκτοτε, τα Ηνωμένα Έθνη διεξήγαγαν εσωτερική έρευνα και δημιούργησαν μια ανεξάρτητη ομάδα επανεξέτασης, με επικεφαλής την Catherine Colonna. Η UNRWA συμφώνησε επίσης σε έλεγχο από εξωτερικούς εμπειρογνώμονες που διορίστηκαν από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Ως αποτέλεσμα, θα προχωρήσουμε στην καταβολή 50 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της UNRWA» είπε και τόνισε ότι οι επόμενες δόσεις θα αποδεσμευτούν μόλις η Υπηρεσία λάβει τα άλλα μέτρα που έχουν συμφωνηθεί από κοινού.

«Όλα αυτά με έναν απλό στόχο: κάθε ευρώ που επενδύουμε να δαπανάται σύμφωνα με τους κανόνες μας και να φτάνει στους Παλαιστίνιους που το έχουν ανάγκη».


Υπαρκτός ο κίνδυνος κλιμάκωσης

«Ας έχουμε κατά νου ότι ο κίνδυνος περαιτέρω κλιμάκωσης είναι υπαρκτός. Η κατάσταση στα σύνορα του Ισραήλ με τον Λίβανο εξακολουθεί να είναι εκρηκτική. Το Ιράν - δηλαδή ο προστάτης της Χαμάς - συνεχίζει να τροφοδοτεί τις περιφερειακές εντάσεις, για παράδειγμα, με την υποστήριξή του στους τρομοκράτες Χούτι στην Υεμένη. Ακριβώς όπως γνωρίζουμε ότι συνεχίζουν να τροφοδοτούν τον πόλεμο της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας» προειδοποίησε η επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στέλνοντας όμως μήνυμα λέγοντας χαρακτηριστικά:

«Είμαστε έτοιμοι να απαντήσουμε με πρόσθετες κυρώσεις, σε περίπτωση που το Ιράν παρέχει βαλλιστικούς πυραύλους στη Ρωσία, όπως πρόσφατα αναφέρθηκε. Χωρίς μια βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, η μόλυνση του πολέμου στη Γάζα θα μπορούσε να εξαπλωθεί σε ολόκληρη την περιοχή. Αυτή είναι η ώρα να διπλασιάσουμε τις προσπάθειές μας, μαζί με τα κράτη μέλη. Για να μπορέσουν οι όμηροι να επιστρέψουν στα σπίτια τους. Και ο λαός της Γάζας να λάβει όχι μόνο ανθρωπιστική βοήθεια, αλλά και μια αχτίδα ελπίδας, προς μια λύση δύο κρατών».

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ