Κατάρ: Δικαστική έρευνα σε βάρος της Vinci για «καταναγκαστική εργασία» και «εμπορία ανθρώπων»

Η γαλλική εταιρεία διαψεύδει τις κατηγορίες, ιδίως για «καταναγκαστική εργασία» και «εμπορία ανθρώπων».
Open Image Modal
Sorin Furcoi via Getty Images

Ο γαλλικός κατασκευαστικός όμιλος Vinci ανακοίνωσε τη Δευτέρα (7/11) σε δελτίο Tύπου την δικαστική κλήση, για την Τετάρτη (9/11), της θυγατρικής Vinci Constructions Grands Projets «με σκοπό την ενδεχόμενη απαγγελία κατηγορίας», στο πλαίσιο έρευνας για τις συνθήκες εργασίας σε εργοτάξια στο Κατάρ.

Η γαλλική εταιρεία, η οποία ισχυρίζεται ότι αντικρούει τις κατηγορίες για «καταναγκαστική εργασία» και «εμπορία ανθρώπων», δηλώνει ότι θα πρέπει να εμφανιστεί ενώπιον ανακριτή στο προάστιο των Παρισίων, Ναντέρ, δύο εβδομάδες πριν από την έναρξη του Μουντιάλ μετά από καταγγελίες της ΜΚΟ Sherpa και πρώην εργαζόμενων από την Ινδία και το Νεπάλ.

Ήταν η εφημερίδα Le Parisien που ανέφερε πρώτη την Κυριακή (6/11) ότι μια τέτοια κλήση θα γινόταν την Τετάρτη (9/11) από έναν ανακριτή από τη Ναντέρ.

«Ο Όμιλος Vinci επιβεβαιώνει ότι η θυγατρική του, VINCI Construction Grands Projets, κλήθηκε από τον ανακριτή της Ναντέρ στις 9 Νοεμβρίου για να απαντήσει σε κατηγορίες σχετικά με μια καταγγελία που χρονολογείται από το 2015», αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση της Vinci και προστίθεται: «Από το 2015, η VINCI έχει αρνηθεί σθεναρά τους ισχυρισμούς εναντίον της σχετικά με τα έργα της στο Κατάρ που διεξάγει η εταιρεία QDVC, στην οποία η VINCI Construction Grands Projets έχει μερίδιο 49%».

 

 

«Κανένα από τα έργα που απονεμήθηκαν στην QDVC δεν συνδέεται με το Παγκόσμιο Κύπελλο FIFA 2022 στο Κατάρ» και «βραβεύτηκαν (...) πριν ανατεθεί η διοργάνωση αυτού του μουντιάλ» σε αυτό το πλούσιο εμιράτο του Κόλπου, λέει η VINCI από την πλευρά της.

Υπενθυμίζει ότι τα έργα που ανέλαβε επικεντρώθηκαν «ουσιαστικά στις υποδομές μεταφορών».

Η γαλλική εταιρεία διαψεύδει τις κατηγορίες, ιδίως για «καταναγκαστική εργασία» και «εμπορία ανθρώπων». Η έρευνα ξεκίνησε τον Νοέμβριο του 2019, μετά από καταγγελίες από την ΜΚΟ Sherpa και την Επιτροπή κατά της Σύγχρονης Σκλαβιάς (CCEM), καθώς και από επτά πρώην εργαζομένους από την Ινδία και το Νεπάλ.

 

Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Sherpa, οι μετανάστες υπάλληλοι της Vinci που εργάζονται στα εργοτάξια του Παγκοσμίου Κυπέλλου εργάζονται, μεταξύ 66 και 77 ωρών την εβδομάδα ενώ τους κατασχέθηκαν και τα διαβατήριά τους.