Κατάρ: Με ολόμαυρη φανέλα διαμαρτυρίας η Δανία στο Μουντιάλ

Προς τιμήν των μεταναστών-εργατών που έχασαν τις ζωές τους κατά τη διάρκεια των οικοδομικών εργασιών για το τουρνουά.
Open Image Modal
via Associated Press

Η Εθνική Δανίας θα φορέσει φανέλες στο Παγκόσμιο Κύπελλο που επικρίνουν το ιστορικό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων της διοργανώτριας χώρας του Κατάρ.

Συγκεκριμένα, η μία από τις τρεις εμφανίσεις των Δανών θα είναι ολόμαυρη για να τιμήσει τους εργάτες που πέθαναν κατά τη διάρκεια κατασκευαστικών εργασιών για το τουρνουά.

«Το χρώμα του πένθους», ανέφερε η κατασκευάστρια εταιρεία της φανέλας Hummel σε μια ανάρτηση στο Instagram.

«Δεν θέλουμε να είμαστε ορατοί κατά τη διάρκεια ενός τουρνουά που έχει κοστίσει τη ζωή σε χιλιάδες ανθρώπους. Υποστηρίζουμε την εθνική ομάδα της Δανίας σε όλη τη διαδρομή, αλλά αυτό δεν πρέπει να συγχέεται με το ότι υποστηρίζουμε το Κατάρ ως διοργανώτρια χώρα».

Open Image Modal
Οι τρεις φανέλες της Δανίας για το Μουντιάλ του Κατάρ
Hummel

Οι φανέλες συνάδουν με την υπόσχεση που έδωσε η Δανική Ομοσπονδία Ποδοσφαίρου τον περασμένο Νοέμβριο να φορά ρουχισμό με «επικριτικά μηνύματα» στο τουρνουά.

Αν και η FIFA απαγορεύει τα πολιτικά μηνύματα στις εμφανίσεις των ομάδων, τα τρία σχέδια της φανέλας της Δανίας σε ολοκόκκινο, ολόλευκο και ολόμαυρο χρώμα συμμορφώνονται με τους κανόνες. Το σήμα της εθνικής ομάδας, το λογότυπο της Hummel και τα διακοσμητικά λευκά μοτίβα – ένα διάσημο χαρακτηριστικό της φανέλας της Δανίας από τη δεκαετία του 1980 – ξεθωριάζουν στο ίδιο χρώμα με τη φανέλα, αλλά παραμένουν ορατά.

 


Η Δανία, που βρίσκεται στο Νο 10 στον κόσμο, και που έφτασε στα ημιτελικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος πέρυσι, ήταν μία από τις 32 ομάδες του Παγκοσμίου Κυπέλλου που αναμενεται να κρατήσει επικριτική στάση απέναντι στο Κατάρ. Η Δανική Ομοσπονδία συμμετέχει επίσης σε μια ευρωπαϊκή εκστρατεία που ξεκίνησε την περασμένη εβδομάδα για τους αρχηγούς των ομάδων να φορούν περιβραχιόνια σε σχήμα καρδιάς με τα χρώματα του ουράνιου τόξου “OneLove” στους αγώνες του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Το Κατάρ έχει επικριθεί σφοδρά την τελευταία δεκαετία για τη μεταχείρισή του προς τους μετανάστες εργάτες, κυρίως από τη Νότια Ασία, που χρειαζόταν για την κατασκευή γηπέδων, δρόμων, ξενοδοχείων και περαιτέρω υποδομών αξίας δεκάδων δισεκατομμυρίων λιρών.

Πηγή: Guardian