Κύκλωμα διακίνησης παράτυπων μεταναστών, το οποίο διευκόλυνε άτομα από την υποσαχάρια Αφρική να έρθουν στη χώρα μας και από εδώ να προωθηθούν στην Κεντρική Ευρώπη, εξάρθρωσαν στελέχη από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής.
Στην επιχείρηση οι αστυνομικοί έδωσαν την κωδική ονομασία «Καταρράκτης» θέλοντας να δείξουν ότι με αυτή θα «πνίξουν» τα παράνομα κυκλώματα διακίνησης στη χώρα μας, ενώ συμμετείχε και κλιμάκιο της Europol.
Για την επίτευξη του σκοπού τους τα μέλη λειτουργούσαν στην Αθήνα παράνομο εργαστήριο πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων.
Όπως προέκυψε, έφτιαχναν πλαστές VISA διαφόρων ευρωπαϊκών χωρών, τις οποίες κολλούσαν στα διαβατήρια των υπό προώθηση μεταναστών. Έστελναν με το ταχυδρομείο στους υποψηφίους τα πλαστά διαβατήρια, τα οποία χρησιμοποιούσαν για να έρθουν απευθείας στη χώρα μας ή μέσω Αλβανίας. Αναλάμβαναν, όμως, και την παράνομη προώθηση μεταναστών από την Αθήνα με προορισμό κυρίως την Ιταλία, τη Γερμανία και την Ολλανδία, με τη «Μέθοδο του Σωσία» ή με πλαστά έγγραφα.
Χαρακτηριστικό της οργάνωσης του κυκλώματος αποτελεί η κατασκευή και χρήση πλαστής σφραγίδας Προξενείου ευρωπαϊκής χώρας με έδρα την Αίγυπτο και αντίστοιχων πλαστών VISA ώστε να χρησιμοποιούνται για παράνομες προωθήσεις.
Προκειμένου να πραγματοποιηθεί η διακίνηση, κάθε μετανάστης κατέβαλε στην εγκληματική οργάνωση και το αντίστοιχο αντίτιμο, όπως ενδεικτικά παρουσιάζεται στον ακόλουθο πίνακα:
ΠΙΝΑΚΑΣ 1
Για τη λειτουργία του παράνομου εργαστηρίου πλαστογραφίας ταξιδιωτικών εγγράφων, εξειδικευμένο μέλος του κυκλώματος κατείχε κατάλληλο εξοπλισμό με σκοπό την αλλοίωση των στοιχείων τους.
Παράλληλα, με ειδικές μεταλλικές μήτρες, έφτιαχνε απομιμήσεις των δερμάτινων εξωφύλλων των διαβατηρίων, καταρτίζοντας εξαρχής πλαστά έγγραφα, ενώ όσα έγγραφα δεν χρησιμοποιούσαν για τις παράνομες διακινήσεις, τα πωλούσαν έναντι υψηλών αμοιβών σε υποψήφιους «πελάτες».
Μάλιστα, τα μέλη του κυκλώματος, διακινούσαν έγγραφα διεθνώς με τη χρήση ταχυδρομικών υπηρεσιών ενώ οι τιμές διαφοροποιούνταν ανάλογα με το είδος και τη χώρα προέλευσης του εγγράφου αλλά και την ποσότητα της εκάστοτε παραγγελίας, όπως φαίνεται στον πίνακα που ακολουθεί:
ΠΙΝΑΚΑΣ 2
Οι αστυνομικοί από το Τμήμα Διαχείρισης Μετανάστευσης της Διεύθυνσης Αλλοδαπών Αττικής συνέλαβαν οκτώ άτομα, μεταξύ των οποίων και τον φερόμενο ως αρχηγό της σπείρας και στην στην κατοχή τους βρήκαν εκατοντάδες πλαστά διαβατήρια, τα οποία έκρυβαν ακόμα και μέσα σε παπούτσια.
Όλοι οι κατηγορούμενοι έχουν ποινικό παρελθόν και στην Ελλάδα και στο εξωτερικό για παρόμοιες υποθέσεις, ενώ σε βάρος του «εγκέφαλου» εκκρεμεί καταδικαστική απόφαση 19 ετών.