Καταγγελία για αμφιλεγόμενη αντικαρκινική θεραπεία από γιατρό στη Θεσσαλονίκη

Τι είπε ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών.
Open Image Modal
.
bymuratdeniz via Getty Images

Σε καταγγελία για αμφιλεγόμενη θεραπεία κατά του καρκίνου από γιατρό στη Θεσσαλονίκη προέβη ο πρόεδρος του Ανδρολογικού Ινστιτούτου Αθηνών, Κωνσταντίνος Κωνσταντινίδης.

Μιλώντας στο Mega, είπε πως ο εν λόγω γιατρός εφαρμόζει μια αμφιλεγόμενη, όπως είπε, θεραπεία κατά του καρκίνου, που ακολούθησε και η σύζυγός του. «Ντρέπομαι που θα μιλήσω ενάντια σε κάποιους γιατρούς, αλλά θέλω να δώσω φωνή στους απελπισμένους ανθρώπους που πάσχουν από καρκίνο και γίνονται θύματα της μεταφυσικής σκέψης, ένα είδος ψεκασμένης αντίληψης» είπε, προσθέτοντας πως «η γυναίκα μου πάσχει από καρκίνο 10 χρόνια και μέχρι τώρα ακολουθούσε παραδοσιακές ιατρικές μεθόδους. Ξαφνικά, βρίσκομαι εγώ προ εκπλήξεως να έχω επαφή με ένα κέντρο που είναι στη Θεσσαλονίκη και έχει μια δικτύωση στα Σκόπια, ίσως και με Ινδία. Ακούω περίεργα πράγματα. Εγώ δεν παρεμβαίνω γιατί σαν γιατρός, έστησα κόκκινη γραμμή».

 

 

Ο κ. Κωνσταντινίδης έχει κινηθεί νομικά κοινοποιώντας την καταγγελία του και στον ιατρικό σύλλογο Θεσσαλονίκης. Ο ίδιος κάνει λόγο για μια μέθοδο «που είναι ολιστική, δε θα είναι ούτε χημειοθεραπεία ούτε ακτινοθεραπεία. Στη βιβλιογραφία δεν είναι συχνή και θεωρείται όχι μέσα στις οδηγίες ακριβώς. Εγώ έψαξα βιβλιογραφία, δεν την βρήκα, αλλά ακούγεται».

Όπως πρόσθεσε, η συγκεκριμένη θεραπεία γίνεται «μέσα σε ένα ιατρείο που δεν μπορούσα να κάτσω κάπου, σιχαινόμουν. Το λέω με όλη την ευθύνη, ήταν απαράδεκτος χώρος. Μου χτύπησε άσχημα. (…) Πληρώσαμε τις θεραπείες παραπάνω από 45.000 ευρώ. Τα βάλαμε στην τράπεζα των Σκοπίων. Όταν άκουσα Σκόπια, κατάλαβα ότι κάτι δεν πάει καλά».

 

 

«Δεν ξέρω κάτι παραπάνω για την υπόθεση, υπάρχουν όμως ερωτήματα», σχολίασε ο πρόεδρος του πανελληνίου ιατρικού συλλόγου, Αθανάσιος Εξαδάκτυλος. «Ως γιατρός πχ. δεν κατάλαβα τι είδους θεραπεία ήταν αυτή. Το δεύτερο που δεν κατανόησα είναι σε ποιο στάδιο της νόσου βρισκόταν αυτή η ασθενής. Το τρίτο, αν σταμάτησαν άλλες θεραπείες και το τέταρτο γιατί αυτό που αφορά καταγγελία γιατρού προς γιατρό, δεν υπάρχει ενημέρωση από τα πειθαρχικά όργανα».

«Αν η καταγγελία αφορά τις συνθήκες της χημειοθεραπείας, θα ερευνηθεί πλήρως. Αν αφορά την υπερθερμία η οποία είναι η λιγότερη γνωστή μέθοδος στη χώρα μας και η λιγότερη διαδεδομένη, θα πρέπει να πούμε ότι είναι μια παραδεκτή μέθοδος ιατρικά. Είναι μια μέθοδος η οποία δεν αντικαθιστά άλλες θεραπείες, δεν είναι μια μέθοδος η οποία δεν υφίσταται. Δεν είναι πολύ διαδεδομένη γιατί ο ΕΟΠΥΥ δεν την αποζημιώνει στη χώρα μας παρά το γεγονός ότι από το ’12 την περιλαμβάνει στις θεραπείες οι οποίες μπορούν να γίνονται. Απλώς δεν έχει τιμολογηθεί» συμπλήρωσε.