Την ώρα που Τούρκος πρόεδρος διαβεβαιώνει ότι θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για την διάσωση επιζώντων διεθνείς ομάδες διάσωσης εγκαταλείπουν την Τουρκία καταγγέλλοντας την κυβέρνηση ότι κάνει χρήση βαρέων οχημάτων για την απομάκρυνση των συντριμμιών θέτοντας σε κίνδυνο τη ζωή πολλών ανθρώπων.
«Θα συνεχίσουμε το έργο μας μέχρι να απομακρύνουμε και τον τελευταίο πολίτη που έχει απομείνει κάτω από τα κτίρια που κατέρρευσαν”, δήλωσε ο Ερντογάν αργά το βράδυ της Τρίτης (14 Φεβρουαρίου) μετά από συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Αρχής Διαχείρισης Καταστροφών και Εκτάκτων Αναγκών (AFAD), διαβεβαιώνοντας παράλληλα ότι το έργο της ανοικοδόμησης θα ξεκινήσει από τον ερχόμενο Μάρτιο!
Ωστόσο λίγες ώρες νωρίτερα σωστικά συνεργεία από την Ισπανία και τη Σλοβακία εγκατέλειπαν τη χώρα εξαιτίας της απόφασης της κυβέρνησης για τη χρήση βαρέων οχημάτων προκειμένου να απομακρύνουν τα συντρίμμια.
Σύμφωνα με το Turkish Minute o Pedro Frutos από την ισπανική ομάδα διάσωσης δήλωσε στο RTVE, τον κρατικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα της Ισπανίας, ότι αποφάσισαν να εγκαταλείψουν τη χώρα από τη στιγμή που η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (AKP) επέτρεψε τη χρήση βαρέων μηχανημάτων στις σεισμόπληκτες περιοχές.
”Δεν θα συμμετάσχουμε σε αυτό”, δήλωσε διευκρινίζοντας ότι η χρήση βαρέος εξοπλισμού για την απομάκρυνση των συντριμμιών θα τους βοηθούσε να κερδίσουν χρόνο, αλλά σημαίνει επίσης ότι κινδυνεύουν να πεθάνουν πολλοί άνθρωποι κάτω από τα συντρίμμια.
Ένα μέλος της σλοβακικής ομάδας που συμμετείχε στις προσπάθειες έρευνας και διάσωσης για τέσσερις ημέρες δήλωσε επίσης στο RTVE ότι τους είπαν να επιστρέψουν στα σπίτια τους, καθώς η τουρκική κυβέρνηση αποφάσισε να χρησιμοποιήσει οικοδομικό εξοπλισμό για την απομάκρυνση των συντριμμιών και ότι αναμένεται να οδηγήσει σε ”πλήρη ανθρωπιστική κρίση” στην περιοχή.
Λίγες ημέρες νωρίτερα και όπως μεταδίδουν διεθνή ειδησεογραφικά πρακτορεία η γερμανική ομάδα διάσωσης σταμάτησε τη δράση της λόγω ανησυχιών για την ασφάλεια στην περιοχή Χατάι. Παρόμοια απόφαση έλαβε και ο αυστριακός στρατός επικαλούμενος τις ανησυχίες για την ασφάλεια των ανδρών του λόγω τοπικής βιας αλλά και για την έλλειψη προμηθειών και καθώς και για ζητήματα υγιεινής.
Από την πλευρά του ο Τούρκος υπουργός Εσωτερικών Σουλεΐμάν Σοϊλού διέψευσε τους ισχυρισμούς αυτούς χαρακτηρίζοντάς τους συκοφαντικούς.
Επιπλέον η United Hatzalah με έδρα το Ισραήλ, σύμφωνα με τον NDTV, ανέστειλε την επιχείρηση διάσωσης στην Τουρκία και επέστρεψε στην πατρίδα της λόγω ”σημαντικής” απειλής για την ασφάλεια του προσωπικού της.
Την ίδια ώρα η οργή μεταξύ των σεισμόπληκτων αυξάνεται όπως και ο αριθμός των θυμάτων.
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι περίπου 26 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας στην Τουρκία και τη Συρία και προειδοποίηση για τα πολύ σοβαρά προβλήματα που ξεκινούν τώρα και τα οποία πρέπει να αντιμετωπιστούν άμεσα.
Ο χειμώνας και το κρύο δημιουργεί τεράστια προβλήματα στους ανθρώπους που έχουν μείνει χωρίς στέγη. Οι περισσότεροι πλέον μένουν σε προσωρινά καταφύγια έχοντας να αντιμετωπίσουν το χιόνι, τη βροχή και το κρύο. Επίσης εκφράζονται φόβοι ότι λόγο της έλλειψης υγιεινής και πόσιμου νερού θα υπάρξει πρόβλημα με την μετάδοση νοσημάτων. Τέλος ένα από τα πλέον σημαντικά ζητήματα που πρέπει να αντιμετωπιστεί είναι το ψυχολογικό τραύμα που αντιμετωπίζουν χιλιάδες άνθρωποι με τους πιο ευάλωτους να είναι οι γυναίκες και τα παιδιά.
Σημειώνεται ότι την Τρίτη 14 Φεβρουαρίου, μια εβδομάδα μετά τον φονικό σεισμό, εννιά επιζώντες διασώθηκαν από τα ερείπια. Ωστόσο οι νεκροί πλέον ξεπερνούν τους 41.000 στην Τουρκία και τη Συρία.