Η Βόρεια Κορέα ανακοίνωσε ότι ο στρατιωτικός δορυφόρος αναγνώρισης και επιτήρησης που είχε σκοπό να θέσει σε τροχιά ”έπεσε στη θάλασσα”, λόγω τεχνικής βλάβης που υπέστη ο κινητήρας του πυραύλου ”δύο σταδίων” που τον μετέφερε, σύμφωνα με το επίσημο βορειοκορεατικό πρακτορείο ειδήσεων KCNA.
Ανακοίνωση της βορειοκορεατικής κυβέρνησης εξηγεί πως ο ″νέος” πύραυλος Cheollima-1 συνετρίβη αφού ”έχασε ώθηση εξαιτίας της ανώμαλης εκκίνησης λειτουργίας” του δεύτερου σταδίου του κινητήρα του. Η βλάβη οφειλόταν στην ″χαμηλή αξιοπιστία και σταθερότητα” αυτού του νέου κινητήρα, πάντα κατά το KCNA, που διευκρίνισε ότι βορειοκορεάτες επιστήμονες εξετάζουν τα αίτια της αποτυχίας και ότι θα γίνει νέα εκτόξευση ”το συντομότερο δυνατόν”.
Η σημερινή, ήταν η έκτη προσπάθεια της Πιονγκγιάνγκ να θέσει δορυφόρο σε τροχιά και η πρώτη από το 2016.
O δορυφόρος που κατέπεσε, προκάλεσε σύγχυση σε Ιαπωνία και Νότια Κορέα. Στην πρώτη σήμανε συναγερμός στην Οκινάουα με τις αρχές να εκδίδουν κατεπείγουσα προειδοποίηση μέσω του συστήματος J-Alert προς τους κατοίκους ότι ενδέχεται να χρειαστεί να σπεύσουν σε καταφύγια ενώ το ίδιο έπραξε εσφαλμένα και ο δήμος της Σεούλ ενημερώνοντας τους πολίτες πως υπάρχει ενδεχόμενο να χρειαστεί να απομακρυνθούν εσπευσμένα από τα σπίτια τους ή τους χώρους όπου βρίσκονται.
Ο στρατός της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε ότι οι δυνάμεις του βρίσκονται στη διαδικασία ανάσυρσης συντριμμιών του δορυφόρου, που κατέπεσε στην Κίτρινη Θάλασσα. ”Περί τις 08:05, στρατιωτικοί μας εντόπισαν αντικείμενο που υποθέτουν ότι αποτελούσε μέρος του ‘οχήματος διαστημικής εκτόξευσης’ (...) της Βόρειας Κορέας σε ύδατα 200 χιλιόμετρα δυτικά της νήσου Ότσονγκ” και βρίσκονται στη διαδικασία ”ανάκτησής του”, ανέφερε το γενικό επιτελείο εθνικής άμυνας.
Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες ”καταδικάζει σθεναρά την εκτόξευση στρατιωτικού δορυφόρου” και θυμίζει πως οποιαδήποτε εκτόξευση από μέρους της Βόρειας Κορέας με τη χρήση τεχνολογιών βαλλιστικών πυραύλων ”αντίκειται” προς αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, που της απαγορεύουν την ανάπτυξη τέτοιων όπλων.
Ανάλογη δήλωση περί ”σθεναρής καταδικής” και παραβίασης αποφάσεων του Σ.Α έκανε και η κυβέρνηση της Ιαπωνίας.
Οι ΗΠΑ επίσης τονίζει πως η ίδια η προσπάθεια να τεθεί σε τροχιά στρατιωτικός δορυφόρος από τη Βόρεια Κορέα ”αυξάνει τις εντάσεις” στην περιοχή.
Όπως αναφέρει ο Άνταμ Χοτζ, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας της προεδρίας, η κίνηση ”εγείρει κίνδυνο αποσταθεροποίησης της κατάστασης ασφαλείας στην περιφέρεια και πέραν αυτής...Η υποτιθέμενη εκτόξευση δορυφόρου χρησιμοποιεί τεχνολογίες που συνδέονται άμεσα με το πρόγραμμα κατασκευής διηπειρωτικών βαλλιστικών πυραύλων της Βόρειας Κορέας”.
Και συμπλήρωσε: ”Δεν κλείνουμε την πόρτα στη διπλωματία, αλλά η Πιονγκγιάνγκ πρέπει να σταματήσει αμέσως τις προκλήσεις της και να επιλέξει τον διάλογο...Οι ΗΠΑ θα λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα για να εγγυηθούν την ασφάλεια της αμερικανικής επικράτειας και των συμμάχων τους, της Νότιας Κορέας και της Ιαπωνίας”, καταλήγει.