Κατέρρευσε η αεροπορική εταιρεία Flybe - Ο κορονοϊός ήταν το τελειωτικό χτύπημα

Είχε αποφύγει οριακά την πτώχευση τον περασμένο Ιανουάριο αλλά συνέχισε να μετρά απώλειες λόγω της εξάπλωσης του ιού.
Open Image Modal
Alan Tunnicliffe Photography via Getty Images

Η στριμωγμένη οικονομικά αεροπορική εταιρεία Flybe δήλωσε ότι ο κορονοϊος «έκανε την ήδη κακή της κατάσταση χειρότερη» μετά την ανακοίνωση της χρεοκοπίας της τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης.

Ο αερομεταφορέας είχε γλιτώσει την κατάρρευση νωρίτερα φέτος, αλλά δεν μπόρεσε να λάβει δάνειο ύψους 100 εκατομμυρίων λιρών από την κυβέρνηση.

Η μεγάλη πτώση της ζήτησης που προκλήθηκε εξαιταίας του κορονοϊού ήρθε να προστεθεί στα μακροχρόνια προβλήματα της Flybe και οι διαχειριστές ανακοίνωσαν την παύση της λειτουργίας της.

Είχαν προηγηθεί την Τετάρτη συνομιλίες για την εξασφάλιση ενός πακέτου διάσωσης, αλλά δεν επιτεύχθηκε συμφωνία.

Το τέλος της αεροπορικής εταιρείας που εδρεύει στο Εξετερ της Μεγάλης Βρετανίας και η οποία απασχολεί 2.000 υπαλλήλους, θέτει σε άμεση απειλή  χιλιάδες θέσεις εργασίας και το μέλλον ορισμένων περιφερειακών αερολιμένων.

Open Image Modal
PA

 

Το αεροδρόμιο του Μπέλφαστ της Βόρειας Ιρλανδίας είναι ένα από τα αεροδρόμια που πλήττονται περισσότεροι από αυτή την κατάρρευση, με το 81% των πτήσεων να εκτελούνται από τον συγκεκριμένο αερομεταφορέα.

Σε δήλωσή του, ο διευθύνων σύμβουλος της Flybe, Μαρκ Αντερσον, είπε ότι η εταιρεία «δεν μπόρεσε να ξεπεράσει τα σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης».

«Το Ηνωμένο Βασίλειο έχει χάσει ένα από τα μεγαλύτερα περιφερειακά του περιουσιακά στοιχεία», δήλωσε ο Άντερσον.

Η εταιρεία δήλωσε ότι όλες οι πτήσεις της Flybe καθηλώθηκαν αμέσως και ενημέρωσε όλους τους επιβάτες να μην πηγαίνουν στα αεροδρόμια εκτός εάν υπήρχαν εναλλακτικές πτήσεις.

Open Image Modal
PA

Η Flybe εξυπηρετούσε περίπου 170 προορισμούς και είχε σημαντική παρουσία στα αεροδρόμια του Ηνωμένου Βασιλείου, όπως το Αμπερντίν, το Μπέλφαστ, το Μάντσεστερ και το Σαουθάμπτον. 

Μια σειρά ζητημάτων επηρέασαν τα οικονομικά της αεροπορικής εταιρείας, όπως το αυξανόμενο κόστος καυσίμων, η μείωση της ζήτησης, ο ανταγωνισμός από τις οδικές, σιδηροδρομικές και άλλες αεροπορικές εταιρείες, καθώς και η πτώση της λίρας.

Ωστόσο, η εταιρεία δήλωσε ότι «τα σημαντικά προβλήματα χρηματοδότησης έχουν επιδεινωθεί από το ξέσπασμα του κορονοϊού, το οποίο τις τελευταίες ημέρες έχει οδηγήσει σε σημαντικό αντίκτυπο στη ζήτηση».