Αποφασισμένοι εμφανίζονται για άλλη μία φορά οι δικηγόροι να μην κάνουν βήμα πίσω από τις διεκδικήσεις τους όπως έχουν κατ’ επανάληψη καταγραφεί, ακολουθώντας κατά γράμμα το πλαίσιο των κινητοποιήσεων, με πρώτο δείγμα γραφής για τη σκλήρυνση της στάσης τους τη σημερινή καθολική αποχή με την οποία νεκρώνουν τα Δικαστήρια.
Έτσι, στο πλαίσιο των συμβολικών αποχών από δίκες κυρίως του Δημοσίου αλλά και άλλων διαδικασιών που ήδη ισχύουν, σήμερα Πέμπτη 15 Φεβρουαρίου κατεβάζουν πλήρως ρολά στα Δικαστήρια με την πρώτη καθολική αποχή τους.
Δεύτερο «ραντεβού» στις 23 Φεβρουαρίου
Όπως έχει ανακοινωθεί, σύμφωνα με την απόφαση της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος, οι δικηγόροι προχωρούν σήμερα σε καθολική αποχή και πραγματοποιούν συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 13.00 στο Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης για το μείζον ζήτημα της ασφαλιστικής ικανότητας των δικηγόρων και των μελών της οικογένειάς τους, η οποία λήγει στις 29.2.2024 και μέχρι σήμερα ουδεμία πρόνοια έχει υπάρξει για την παράτασή της, με τους όρους που ισχύουν σήμερα (με μόνη την πληρωμή των εισφορών του κλάδου υγείας του προηγουμένου έτους) για τα πρόσωπα που δεν είναι ασφαλιστικά ενήμερα, καθώς επίσης και για το ζήτημα της εκ νέου ρύθμισης των ασφαλιστικών οφειλών σε 120 δόσεις.
Το δεύτερο «ραντεβού» του δικαστικού κλάδου με ανάλογη καθολική αποχή από όλες τις δικαστηριακές διαδικασίες έχει δοθεί για τις 23 Φεβρουαρίου ημέρα συγκέντρωσης διαμαρτυρίας των Πρόεδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδος στο Υπουργείο Οικονομικών για τα οικονομικά αιτήματα τους.
Η πρόταση για νέα καθολική αποχή από τον ΔΣΑ
Όπως διέκρινε το Δ.Σ. του ΔΣΑ κατά τη συνεδρίαση της Τετάρτης, 14Φεβρουαρίου, καμία κυβερνητική εξαγγελία για τα ζητήματα του κλάδου δεν έχει υλοποιηθεί και για το λόγο αυτό αποφασίστηκε παράταση της αποχής από τους δικηγόρους της Αθήνας έως τις 22 Φεβρουαρίου.
Μάλιστα, λίγο πριν εκκινήσουν οι καθολικές αποχές που έχουν προγραμματιστεί για σήμερα και για τις 23 Φεβρουαρίου, στην απόφασή τους οι δικηγόροι της Αθήνας αποφάσισαν να εισηγηθούν στην Ολομέλεια των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων της χώρας, την πραγματοποίηση και νέας καθολικής αποχής και κατά την ημέρα ψήφισης του Ποινικού Κώδικα και του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας.
Μέτωπο και από τους δικαστικούς υπαλλήλους
Από τις κινητοποιήσεις δεν μπορούν να λείπουν και οι δικαστικοί υπάλληλοι, με τα «αγκάθια» των αιτημάτων τους να παραμένουν ανοικτά. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ομοσπονδία των Δικαστικών Υπαλλήλων Ελλάδος συνεδριάζει σήμερα για να καθορίσει τη στάση της και τις επόμενες κινητοποιήσεις κατά του νέου Δικαστικού Χάρτη, αλλά και τις πάγιες διεκδικήσεις του κλάδου.
Και όπως σημειώνουν γίνεται στη… σκιά της πρόσφατης τρομοκρατικής – όπως έχει χαρακτηριστεί και καταδικαστεί – απόπειρας στο Δικηγορικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, που αναδεικνύει ένα από τα πάγια αιτήματα για την ενίσχυση της ασφάλειας των Δικαστηρίων.
«Το κενό ασφαλείας στο Δικαστικό Μέγαρο Θεσσαλονίκης, αλλά και στα άλλα Δικαστικά Μέγαρα της Χώρας, είναι αρκετά σοβαρό. Η ΟΔΥΕ καταδικάζει κάθε είδους ενέργεια που θέτει σε κίνδυνο ανθρώπινη ζωή» αναφέρει η Ομοσπονδία και παραπέμπει στην ανακοίνωση του Συλλόγου Δικαστικών Υπαλλήλων Θεσσαλονίκης, όπου σημειώνεται:
«Οι ζωές μας μετράνε….
Η ζωή στα δικαστήρια:
Υποστελέχωση που αγγίζει το 33% – εντατικοποίηση
Υποαμοιβόμενη εργασία
Απλήρωτες υπερωρίες
….και δεν μας έφταναν όλα αυτά, βρισκόμαστε καθημερινά ανυποψίαστοι και έκθετοι μπροστά στην απειλή μιας έκρηξης ενός εκρηκτικού μηχανισμού στα χέρια μας …
Οι ζωές μας λοιπόν μετράνε!!!!»